Ţara noastră este campioană la producţia de nuci în Uniunea Europeană, după ce anul trecut s-au cules peste 60 mii de tone. O mare parte pleacă în Europa şi în ţările arabe, informează Ştirile ProTv.
Cei care au investit în livezile de nuci spun că nu banii sunt problema, ci răbdarea. Pentru că profitul apare abia după 10 ani. Un kilogram de miez de nucă poate să coste 70 de lei.
Unul dintre cei mai importanţi procesatori de nucă din ţară, dar şi din Europa Centrală şi de Est a ales să investească cinci milioane de euro într-o fabrică modernă la Ciugud, în judeţul Alba.
Adriana Drămbărean, director tehnic în cadrul unei fabrici: "Apariţia de noi producători, cât şi anii favorabili, ultimii ani favorabili pentru producţia de nuci, au crescut cantităţile de nuci de la noi din ţară".
Sunt căutate inclusiv batoanele cu fructe şi nuci.
Gabriela Anton, specialist în marketing în cadrul unei fabrici: "Aproximativ 60% din producţia noastră ajunge la export produse vrac, cât şi ambalat, în peste 23 de ţări de pe trei continente".
Anul trecut, România a obţinut de trei ori mai multe nuci decât Spania şi a avut aproape 20 de tone peste producţia Greciei.
Producţie de nuci în 2021:
România - 60.820 tone
Grecia - 43.360 tone
Franţa - 40.260 tone
Spania - 20.020 tone
Italia - 14.660 tone
O familie din judeţul Alba a plantat peste 500 de nuci dintr-un soi românesc pe patru hectare, în urmă cu şapte ani.
Alex Cutean, proprietar de livadă: "În această planteţie am investit 3.000-3.500 de euro numai puieţii luaţi în urmă cu şapte ani".
În ultimii trei ani, numai în judeţul Alba au fost înfiinţate peste 40 de hectare de plantaţii de nuci. De pe un hectar rezulta şi şapte tone de nuci în coajă, iar dacă soiul este franţuzesc, zece tone pe hectar.
Număr de nuci (pomi):
2017 - 1.842.007
2018 - 1.918.156
2019 - 1.936.247
2020 - 2.006.104
Nicu Spineanu, consilier la Direcţia Agricolă Alba: "Este o cultură uşor de întreţinut, nu necesită foarte multe tratamente fito-sanitare o perioadă de exploatare foarte lungă până la 25 de ani".
Nucile sunt prezente şi în patiserii. Pe lângă cunoscutele baclavale, cofetarii aleg miezul de nucă pentru blaturi crocante.
Flavia Balcău, manager: "Oamenii ne întreabă ce fel de nucă avem şi sunt foarte încântaţi când aud că este nucă românească".
Oamenii cumpără inclusiv miez caramelizat, cu piper, sărat sau cu chilii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2022, 09:33)
TIne loc de iodprocesat...si hraneste si creierul...ar trebui sa devenim genii...cu totii....daca inlocuim carnea cu nuci...