Schimbările petrecute în guvernul României au stârnit reacţii în presa internaţională, care s-a axat pe demiterea ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu. Analiştii străini sunt de părere că miniştrii demişi vor fi înlocuiţi cu membri de rang inferior şi totodată, se întreabă dacă plecarea lui Vlădescu din fruntea Ministerului de Finanţe va afecta acordul României cu Fondul Monetar Internaţional.
Demiterea ministrului de finanţe, Sebastian Vlădescu, ar putea complica negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană înainte de plata tranşelor noi din pachetul lor de salvare de 20 miliarde de euro, avertizează analiştii.
Vlădescu a fost unul dintre negociatorii şefi ai planului de salvare, semnat anul trecut cu creditorii internaţionali şi forţa din spatele reformelor care vizează reducerea deficitului public. Miniştrii demişi sunt susceptibili de a fi înlocuiţi de către membrii de rang inferior ai partidului de guvernământ.
Înlocuirea este "dezamăgitoare dintr-o perspectivă de piaţă, dar preţul de a-i da guvernului actual cel puţin o şansă de supravieţuire, în urma moţiunii de încredere este încă ameninţat de opoziţie", a declarat Tim Ash, director de cercetare la Royal Bank of Scotland Plc din Londra. "Guvernul a reuşit acolo unde ungurii au pierdut până acum, în ceea ce priveşte păstrarea programului lor pe drumul cel bun. În cele din urmă, preţul acestei credinţe este că guvernul ar putea cădea în continuare", a afirmat Ash.