Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene (European External Action Service - EEAS), Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, România şi Suedia denunţă ''încercările continue şi sistematice ale Rusiei de a manipula şi de a interveni în spaţiul informaţional al societăţilor democratice'', se arată, joi, pe site-ul oficial al EEAS.
Potrivit sursei citate, ''actorii afiliaţi statului rus şi pro-Kremlin se coordonează pentru a efectua atacuri străine de manipulare a informaţiilor şi ingerinţe (FIMI)''.
Aceste operaţiuni sunt efectuate prin intermediul reţelei diplomatice şi al serviciilor de securitate ruse, al mass-media controlate de stat, al canalelor de comunicare socială, al companiilor private şi al reprezentanţilor locali, utilizate într-o manieră integrată pentru a se multiplica şi a se amplifica reciproc, mai afirmă EEAS.
Astfel, Serviciul Diplomatic comunitar aminteşte că anul trecut, pe 16 decembrie, Uniunea Europeană a impus măsuri restrictive împotriva a încă două persoane aflate în spatele campaniei ''Doppelganger'', în temeiul unui nou cadru de măsuri restrictive ca răspuns la activităţile hibride şi la acţiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate.
'''Campania de dezinformare', descoperită pentru prima dată de EU Disinfo Lab în septembrie 2022, este o tactică FIMI preferată de Kremlin, care imită canale mass-media sau persoane reputate care încearcă să înşele publicul pentru a-şi consuma propaganda'', arată EEAS.
În acest context, Serviciul Diplomatic subliniază că UE şi statele sale membre, partenerii internaţionali şi organizaţiile societăţii civile colaborează îndeaproape pentru a expune şi a contracara operaţiunile FIMI, cum ar fi campania ''Doppelganger''.
Aceasta include schimbul de măsuri şi experienţe eficace în ceea ce priveşte aplicarea instrumentelor juridice naţionale şi ale UE prin intermediul sistemului de alertă rapidă, efectuarea de cercetări ştiinţifice şi educarea diferitelor grupuri ale societăţii cu privire la tacticile, tehnicile şi procedurile ruseşti, informează EEAS.
''Facem acest lucru pentru a proteja integritatea spaţiului nostru informaţional deschis şi pentru a consolida rezilienţa democraţiilor noastre. Rămânem vigilenţi şi conştienţi de faptul că această campanie şi altele asemănătoare fac parte din eforturile de lungă durată, persistente şi sistematice ale Rusiei de a submina sprijinul internaţional pentru Ucraina şi de a alimenta diviziuni în cadrul UE şi cu partenerii săi din întreaga lume. Suntem uniţi cu Ucraina şi cu forţele democratice la nivel mondial în angajamentul nostru de a contracara această ameninţare, cu respectarea deplină a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, utilizând pe deplin instrumentele şi mijloacele de care dispunem'', mai arată sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2025, 19:52)
Trebuie interzis in totalitate internetul,
altfel luptam ca si contra consumului de alcool,
si tot pierdem,dar cu profit mare
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.01.2025, 20:08)
Știm ca astea sunt problemele din Rusia,
Nu trebuia să ne zici ce vreți în Transistria.