Actualizare Tăriceanu, despre protestele magistraţilor: "Cred că trebuie să existe o minimă obligaţie de rezervă a lor"
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, astăzi, în contextul protestelor magistraţilor, că trebuie să existe "o minimă obligaţie de rezervă" a acestora, menţionând că Parlamentul este cel care legiferează, iar magistraţii sunt cei care pun în aplicare legile.
"Cred că trebuie să existe o minimă obligaţie de rezervă a magistraţilor, să convenim cu toţii asupra rolului în arhitectura constituţională al Parlamentului şi Justiţiei. Parlamentul e cel care legiferează şi cei care pun în aplicare legile şi respectă aplicarea lor sunt magistraţii. Poate câteodată sunt nemulţumiri. Unele sunt, după părerea mea, neîndreptăţite, altele legate de separaţia carierelor cred că sunt nemulţumiri care au fost spuse cu voce tare şi pe care le luăm în considerare", a precizat Tăriceanu, după şedinţa Biroului Politic Central al ALDE, întrebat pe acest subiect, conform Agerpres.
----
Taxa pentru domeniul energetic va rămâne în Ordonanţa 114/2018, însă trebuie găsită o "formulă echilibrată", astfel încât costurile la consumator legate de mărirea preţurilor la gaze şi la petrol "să nu se reflecte defavorabil şi să scadă puterea de cumpărare", a declarat, astăzi, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, după şedinţa Biroului Politic Central al partidului.
"Cu ministrul Energiei şi cu ceilalţi colegi ai mei - Toma Petcu, Varujan Vosganian şi Andrei Gerea, care au păstorit aceste domenii, am discutat despre prevederile ordonanţei şi de lucrurile care mi se par indispensabile, cum este cel legat de plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici, care vă spun că va rămâne în ordonanţă, nu se schimbă nimic, dar sunt şi lucruri asupra cărora noi avem toată disponibilitatea să analizăm dacă sunt efecte colaterale nefavorabile în economie, să facem anumite ajustări", a precizat Tăriceanu.
Cât priveşte posibilitatea ca această taxă să fie anulată, liderul ALDE a dat un răspuns negativ, menţionând că trebuie văzut mai bine care este impactul acesteia, în aşa fel încât costul mai ridicat al energiei să nu fie reflectat în bugetul fiecărei gospodării.
"Sunt anumite companii care au făcut profituri foarte mari, pentru care eu mă bucur, pentru că pot să investească mai mult, să creeze locuri de muncă, dar trebuie să încercăm să găsim o formulă echilibrată în aşa fel încât costurile la consumator legate de mărirea preţurilor la gaze şi la petrol să nu se reflecte defavorabil şi să scadă puterea de cumpărare", a afirmat Tăriceanu.
El a adăugat că există o deschidere "din partea tuturor" pentru o eventuală modificare a OUG 114, iar o şedinţă a coaliţiei de guvernare pe această temă va avea loc atunci când se va ajunge la o concluzie.
"Da, este o deschidere a tuturor, toată lumea are flexibilitate, nu există aici o diferenţă. O să avem (o şedinţă a coaliţiei - n.r.). În momentul în care o să ajungem la o concluzie, fără îndoială că o vom face", a spus Călin Popescu-Tăriceanu, întrebat pe acest subiect, potrivit Agerpres.