Tăriceanu referitor la Bordei: Bucureştiul trebuie să îşi păstreze parcurile

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 23 august 2007

Tăriceanu referitor la Bordei: Bucureştiul trebuie să îşi păstreze parcurile

Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut primarilor de sector ca în deciziile pe care le iau să respecte dreptul bucureştenilor la spaţii verzi şi la o viaţă curată, după întâlnirea dintre ministrul de interne şi organizaţiile care militează pentru păstrarea parcului Bordei. "În calitate de prim-ministru, dar şi de bucureştean, mi se pare extrem de important ca Bucureştiul să îşi păs­treze zestrea de parcuri şi spaţii verzi", a declarat premierul Tăriceanu, citat de NewsIn.

Declaraţia primului-ministru vine pe fondul unei întâlniri pe care ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a avut-o ieri, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care militează împotriva ridicării unor construcţii în Parcul Bordei.

În 2003, omul de afaceri Costică Constanda a intrat în posesia unui teren de 3,3 hectare în Parcul Bordei, pe malul lacului Floreasca, în schimbul a 1,8 hectare de teren în Satul Francez pe care acesta le-a obţinut în instanţă. Terenul din parcul Bordei este situat în perimetrul delimitat de strada Turgheniev nr. 11-15 şi Bulevardul Mircea Eliade, din sectorul 1. Constanda vrea să construiască pe această suprafaţă un ansamblu de imobile "parter plus patru etaje", însă construcţia de locuinţe în parcuri este interzisă şi printr-o dispoziţie dată de Primarul General, Adriean Videanu.

Potrivit legii, Constanda nu poate să construiască pe o suprafaţă mai mare de 15% din actuala întindere a parcului, iar clădirile nu pot sa aibă o înălţime mai mare de parter plus două etaje. Cu toate acestea, o sentinţă a Tribunalului Bucureşti, din 19 aprilie 2005, a dat omului de afaceri dreptul de a construi pe o treime din suprafaţa parcului un ansamblu de imobile parter plus patru etaje, sentinţă la care municipalitatea a făcut recurs.

Primăria Capitalei a respins, în repetate rânduri, proiectul prin care se cerea aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Potrivit municipalităţii, pe acest teren nu se poate construi, deoa­rece este protejat de legea monumentelor istorice. De asemenea, terenul din Parcul Bordei este încadrat ca zonă V4, ceea ce înseamnă că pe acest spaţiu se pot desfăşura doar acţiuni de agrement.

Costanda a cerut justiţiei să oblige Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) la 3 milioane de euro cu titlu de pagubă suferită reprezentând contravaloarea dobânzilor creditului bancar contractat pentru investiţia din parcul Bordei precum şi la 35.514.420 de euro cu titlu de profit nerealizat reprezentând banii pe care i-ar fi obţinut dacă realiza o investiţie similară "Satului francez", acolo unde a cedat teren municipalităţii în schimbul suprafeţei din parcul Bordei. Curtea de Apel Bucureşti a cons­tatat că cererea de daune materiale este întemeiată numai în ceea ce priveşte suma de 17.757.210 de euro reprezentând jumătate din valoarea minimă de închiriere calculată de experţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb