Televiziunea Ligii de Fotbal, un proiect scos de la naftalină

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 26 martie 2013

Televiziunea Ligii de Fotbal, un proiect scos de la naftalină

Liga Profesionistă de Fotbal a repus pe tapet un proiect mai vechi pentru a avea un "as" în mânecă anul viitor când vor fi vândute drepturile TV ale Ligii 1 pentru următorii trei ani. Schema nu este nouă, a mai fost folosită şi în primăvara anului 2011. Faptul că LPF ar putea avea două pos-turi TV ar cântări, teoretic, foarte greu la viitoarele licitaţii pentru vânzarea drepturilor primei ligi. Liga Profesionistă de Fotbal a demarat oficial procedurile pentru a lansa propriile televiziuni - LPF TV şi LIGA 1 TV -, care ar urma să emită de la începutul anului 2014, a declarat Dumitru Dragomir, preşedintele LPF. Concurenţa pe această nişă este teribilă, iubitorii de sport având în acest moment o ofertă foarte bogată: Eurosport (2 posturi), Digi Sport (3), Gsp TV, Sport.ro, Sport 1, Dolce Sport (2). Demersul are şanse mici să fie materializat, iar şansele de reuşită tind spre zero. E foarte greu de crezut că o nouă televiziune de sport să câştige în următorii ani sume care să satisfacă cerinţele cluburilor. Pentru cluburile din prima divizie, posibilitatea ca meciurile să rămână la televiziunile LPF ar reprezenta un risc enorm în ceea ce priveşte banii pe care ar urma să îi încaseze. Conform actualei grile, campioana încasează 3.600.000 de euro, echipa de pe locul 2 - 3.200.000 euro, echipele de pluton (locurile 7- 14) între 2.000.000 şi 1.300.000, iar nou promovatele primesc câte 1.000.000 de euro. Sunt cluburi în prima ligă pentru care banii din drepturile TV reprezintă peste 50% din bugetul anual, un eşec al televiziunilor LPF putând să pună pe butuci mare parte din echipele care evoluea-ză pe prima scenă.

Înainte de a prezenta noile planuri ale conducerii LPF, să vedem cum stăteau lucrurile în urmă cu trei ani, când în primă fază televizunile nu s-au înghesuit să liciteze pentru drepturile TV. Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal a aprobat în mai 2011 proiectul care prevedea crearea unei platforme care să deţină unul sau două pos-turi. Planul a fost explicat şi atunci tot de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir: "Dacă până la 15 iunie (n.r. 2011) primim o sumă considerată de Adunarea Generală şi conducerea ligii îndeajuns de benefică pentru cluburi, se va vinde într-un singur pachet tot ce a rămas din drepturile TV. Din aceşti bani se va face o platformă, un post de televiziune, dacă se vând pe următorii trei ani toate pachetele, peste trei ani LPF va avea o platformă cu unul sau două posturi, care va transmite toate meciurile, dar şi alte programe. Dacă nu se vând, din februarie se face noua platformă". Ulterior, drepturile au fost vândute integral.

Acum, Liga Profesionistă de Fotbal a solicitat Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) înregistrarea mărcilor LPF TV şi LIGA 1 TV, făcând astfel primul pas oficial pentru lansarea propriilor televiziuni. Cererea de înregistrare a mărcilor LPF TV şi LIGA 1 TV a fost depusă la OSIM în data de 14 martie 2013. Pentru ambele mărci, Liga a solicitat înregistrarea în clasele "Educaţie; instruire; divertisment; activităţi sportive şi culturale", "Telecomunicaţii" şi "Publicitate; conducerea şi administrarea afacerilor; lucrări de birou". Dumitru Dragomir a confirmat intenţia de lansare a televiziunilor LPF şi LIGA 1 TV, undeva în lunile iunie - iulie. El a mai spus că Adunarea Generală va decide dacă va exista o singură televiziune, pentru care se va alege una din cele două denumiri LPF TV şi Liga 1 TV, sau dacă vor exista două televiziuni cu aceste denumiri.

Totodată, Dumitru Dragomir a precizat că la proiectul lansării propriilor televiziuni lucrează de la începutul acestui an două echipe, una din ţară şi una din străinătate, urmând să fie depuse solicitări în acest sens la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), instituţia care emite licenţele audiovizuale pentru ca un post TV să poată emite: "Urmează să depunem şi la CNA. Facem actele deocamdată. Suntem în faza incipientă a discuţiei, căutăm soluţii şi umblăm prin lume să vedem cum are Franţa, cum are Italia, cum are Germania, cum are Aus-tria, cum au ţările din jurul nostru. Să vedem dacă sunt interesaţi proprietarii de cablu. Dacă sunt interesaţi, atunci intrăm într-un parteneriat cu ei. Eu eu am planul meu să rezolv cu Federaţia să luăm şi Cupa României, să luăm şi Divizia B, să luăm tot, să facem un contract şi cu Federaţia Română de Handbal. Suntem în discuţii avansate pentru sporturile de echipă. Vom avea şi fotbal, şi filme artistice, şi show-uri pe teme sportive. Plus lupte K1, toate felurile de lupte". Conform lui Dragomir, televiziunile pot să fie lansate înaintea organizării unei noi licitaţii pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb