Temeri pe pieţele metalelor de bază

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 6 august 2013

Preţurile cuprului, aluminiului, zincului şi nichelului - în declin din cauza îngrijorării privind slăbirea cererii din China

Preţul cuprului a scăzut ieri, după trei sesiuni cu avans pe piaţa din New York, declinul fiind generat de publicarea unui indice din care rezultă stagnarea industriei serviciilor din China. Investitorii se tem că, în condiţiile date, va fi afectată cererea de cupru din ţara asiatică - cel mai mare consumator mondial de profil.

Preţul cuprului cu livrare în septembrie a coborât cu 0,5% la ora 09.48, la Comex New York, ajungând la 3,157 dolari livra (o livră = aproape 500 de grame). Şi la Bursa Metalelor din Londra cotaţia cuprului cu livrare peste trei luni a scăzut la 6.965 dolari tona, de la 7.005 dolari/tonă la data de 2 august.

Pe piaţa londoneză, tot ieri, preţul aluminiului a coborât la 1.802 dolari tona, de la 1.809 dolari în ultima zi a săptămânii trecute, iar cel al zincului - la 1.861,50 dolari tona, de la 1.866 dolari tona. Cotaţia nichelului a scăzut la 13.905 dolari tona,de la 13.995 dolari tona în ultima zi a săptămânii trecute.

Potrivit HSBC Holdings Plc şi Markit Economics, indicele care măsoară evoluţia industriei serviciilor din China a fost neschimbat în iulie, faţă de luna anterioară. Totodată, indicele privind industria prelucrătoare din China, publicat la data de 1 august de HSBC şi Markit, a scăzut în iulie, faţă de iunie.

Analiştii arată că activitatea fabricilor din China s-a redus din cauza vacanţei de vară, însă atrag atenţia că economia ţării a încetinit în nouă din ultimele zece trimestre. "China rămâne un motiv de îngrijorare la nivel global", declară, citat de Bloomberg, George Adcock, analist la "Marex Spectron Group" din Londra.

Deşi există temeri privind cererea viitoare, stocurile de cupru monitorizate de LME au scăzut vreme de 14 sesiuni consecutive, ajungând la 606.900 tone, conform datelor zilnice publicate de piaţa londoneză. Cifrele arată că numărul comenzilor de livrare a cuprului din depozitele LME a crescut cu 2,3%, la 324.300 tone. Avansul este cel mai important din 27 iunie până în prezent.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb