The President View poţi fi chiar tu!

MAKE
Ziarul BURSA #Dialog cu cititorii / 20 iulie 2012

The President View poţi fi chiar tu!

În urma unor controverse fierbinţi în secţiunea de comentarii a articolului "O ofertă de angajare pentru Antonescu şi Băsescu", din 17 iulie, cititorul nostru Virgil Bestea a lansat următoarea idee:

3.4. Un Preşedinte pentru România (răspuns la opinia nr. 3.1)

(mesaj trimis de Virgil Bestea, în data de 17.07.2012, ora 15:15)

Dragă C.A., dragă Make,

că tot românul se pricepe la politică şi fotbal este bine cunoscut. Hai să facem un concurs de împrejurări în care să ne înscriem pentru funcţia de comentator pe care ai propus-o. Tema va fi o privire strategică asupra dezvoltării României pentru următorii 10 ani 2021 începând de astăzi 17 iulie (corectaţi data referendumului stimabil CA pentru a nu se spune că ştiaţi dinainte rezultatul) şi să lăsăm până la alegeri în toamnă ca cititorii să poată vota. Să stai pe margine şi să spui că aia nu e bună, că cealaltă scârţâie fără a da tu însuţi o soluţie nu este adevărata luptă de opinii. Avem deosebita ocazie că Make ne-a oferit această platformă pentru a învăţa să gândim, poate că ar trebui să încercăm şi noi să vedem cât de tari suntem dacă am fi în rolul preşedintelui. Deci The President View poţi fi chiar tu!

Am promis că voi da curs ideii.

Acum doar o anunţ.

Săptămâna viitoare, vom deschide o rubrică specială pe site-ul www.bursa.ro, în care să găzduim propunerile de strategie întocmite de cititori, pe care le vom supune dezbaterii şi votului publicului.

În cazul unor propuneri de succes, le vom promova în ziarul tipărit.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Am citit articolul impricinat si, desigur, comentariile.

    Sub rezerva faptului ca poate nu inteleg prea bine ce se doreste de fapt, as zice ca un dus rece e necesar (pe langa faptul ca oricum e binevenit, ba chiar aproape obligatoriu pe canicula asta). 

    Am asadar trei obiectii la un astfel de exercitiu, tustrele serioase (cred eu).  

    1) Initiative de-acest gen - sa oferim solutii, proiecte, planuri, viziuni etc. - au fost foarte multe de-a lungul anilor, nu e nicio noutate aici, vezi atatea si atatea think-tankuri, ONG-uri etc. 

    Atat de multe incat a devenit un narav, o bata a tuturor politicienilor care s-au perindat pe la putere (adica toti) cu care-si palesc oponentii in moalele capului. Opozitia, vezi Doamne, ar face bine sa nu mai critice Puterea, ci sa ofere solutii, ca altfel e usor sa stai pe margine si sa dai din gura in vreme ce altii "muncesc" (scuze, dar nu m-am putut abtine de la folosirea ghilimelelor) etc. 

    Sofismul, fractura logica depotriva amuzanta si iritanta in aceasta asertiune este ca nu se spune ce anume face, sau ar trebui sa faca Puterea, din moment ce asteapta solutiile de la Opozitie, societatea civila, elevii olimpici, bubuli, caracatita Paul etc. Cumva ni se sugereaza ca aia care ajung la Putere au cu totul alte griji si preocupari acolo decat sa rezolve problemele natiei, si e de datoria noastra, a tuturor celorlalti, sa le spunem ce sa faca; ei s-au sacrificat deja destul lasandu-se alesi, n-ar fi cinstit sa-i mai deranjam acum cu pretentia de a si face/concepe ceva... 

    Prin urmare, prima mea obiectie este - daca astia-s politicienii romani ca ansamblu/medie, de ce m-as zdrobi eu sa le dau munitie, sa-i ajut pe timpul, nervii, banii si noptile mele nedormite??? Doar ca sa se poata apoi fali cu munca altora si eterniza in scaune? 

    2) A doua obiectie se leaga de raspunsul probabil la prima - ajuta, propune idei si solutii din patriotism, pentru ca si tu traiesti aici si nu-ti este indiferent etc., etc., etc. 

    Obiectia mea este ca ideea in sine pleaca de la premisa gresita ca oamenii astia chiar sunt dispusi sa asculte, sa inteleaga, evalueze si eventual implementeze aceste idei si solutii pe baza meritelor lor (ale solutiilor, adica). Premisa demonstrata ca falsa in 99% din cazuri. Dati-le niste idei ingenioase cum sa faca niste indiguiri si rezervoare pe cursurile raurilor si torentilor ca sa reduca deopotriva impactul inundatiilor si-al secetei, dar asteptati-va ca transpunerea in viata se va materializa intr-un iaz de un sfert de hectar (al carui dig se va rupe la prima ploaie torentiala, astfel incat sa trebuie refacut de 2-3 ori pe an), 500 de piscine prin curtile din spate ale vilelor potentatilor zilei, plus 1000 de hectare de padure defrisate ca sa faca loc ziselor indiguiri... dar sa vezi dracie, banii s-au terminat exact cand a cazut ultimul copac. Samd. 

    Asa incat, daca zisele solutii si strategii nu vor oferi raspunsuri concludente si incurajatoare la intrebarea "si mie ce-mi iese la afacerea asta???", vor ramane litera moarta, ca atatea altele inaintea lor. 

    3) In fine, exercitiul mi se pare in mare masura inutil dintr-un motiv care deriva din cele doua de mai sus. Astfel de solutii si strategii exista cata frunza, cata iarba; cu asa ceva sunt pline subsolurile ministerelor si nu numai. Nu se iegzista problema careia multi de la Romanika sa nu-i fi gasit solutii creative, simple, promitator-eficace si ieftine. De ce nu sunt aplicate... ehei, acum nu vorbim despre asta, avem un referendum in fata, apoi niste alegeri.... nu ne mai cautati, va sunam noi cand s-a luat o decizie. 

    Prin urmare, singurul merit pe care-l pot gasi acestei noi initiative e acela de agregare - sansa de a gasi in acelasi loc multe idei ale unor oameni destepti, ca sa nu mai pierzi vremea gugalind dupa ele. 

    1. Deci, in final, tot ati gasit o utilitate a demersului !

      PS

      Atentie, jurnalisti, vi se pregateste ceva ! Dupa ce USL-ul a dat in judecata un numar de politicieni pentru ca au denigrat Romania, urmeaza sa fie incriminati ziaristii care pomenesc de lovitura de stat !  

      Din pacate , CD are dreptate.Intregul sistem este putred. Asa a fost croit de cei care l-au pritocit in laboratoarele GUVR, in ONG-ul lui Dorel Sandor ,creatorul moral al actualului detinut N-0049 de la Rahova,Adrian Nastase. Capitalismul de cumetrie ,o expresie iliesciana,a culminat cu un jaf atroce a resurselor de tot felul. Cu dezindustrializarea urmata de depopularea tarii foamete si moarte. Culmea acestor nenorociri s-au intamplat sub presedintia actualului suspendat,jucatorul cotrocenist.Cunoastem mentalitatea imbogatitilor postdecembristi : rechini pe care nu-i intereseaza 50.000 euro comision la o afacere.Intrebarea dlui V..Bestea ,reluata de Make a primit, in opinia noastra un raspuns din partea lui CD. Din experienta proprie a unui membru al grupului nostru C.A. ,respectiv S.I. care a mai opinat individual pe Bursa on-line anii trecuti,gasirea unei finantari pentru o inventie din domeniul energiei a primit niste raspunsuri similare cu cele citate de dl CD.! Au fost contactate nume sonore din politica incepand cu anul trecut. Cam 120 de persoane. Magnati locali ,senatori,deputati, politicieni ajunsi primari de municipii. S-au observat trasaturi de rapacitate,incercari de insusire a continutului informatiei tehnologice,fara succes, indiferenta sau refuz de a discuta. Nu prea mai avem ce comenta. Speram ca S.I. sa gasesca finantatea necesara in cursul acestui an, totusi. Vom publica lista celor contactati, probabil in Bursa on-line.Ca exemplu, pentru un studiu de psihologie care demonstreaza ca sistemul este putred si trebuie schimbat complet.Desigur,cum am mai afirmat, solutii de asanare exista. S-au identificat si resursele financiare necesare refacerii economiei. Bani exista in tara suficienti. Trebuie stopata hemoragia financiara si instituite monopoluri de stat. Ca in tarile dezvoltate UE. Liberalismul excesiv sau monopulul unei oligarhii restranse ,conduse de un oligarh sef gen jucatorul suspendat, trebuie stopate..In opinia noastra..Ne oprim aici,fara a da un raspuns ideii, generoase ,a lui Make. Nu dorim sa-l speriem prin radicalismul nostru. Vom reveni.

      Stimate CD, "nu se doreste" ceva clar de pe partea ziarului BURSA, ci dam curs sugestiilor dumneavoastra, ale cititorilor, asa cum ideea a fost avansata din public.

      Ma gindesc sa fac o rubrica speciala pe strategii, fie ele formulate succint, ori doar idei disparate, fie ele bine articulate, unde cititorii sa si le afiseze, sa le comenteze si sa le voteze. 

      Dar astept sugestii din public pentru organizarea rubricii, astfel ca "ceea ce se doreste" este ceea ce doriti. 

      Obiectiile pe care le-ati ridicat sint judicioase, cu exceptia celei privitoare la "profitul" autoritatii care, fiind puturoasa, s-ar impauna cu meritul vreuneia dintre ideile ori strategiile formulate aici. 

      Dar, nu chiar asta dorim, ca, eventual, autoritatile sa-si insuseasca o idee buna si sa o aplice?! 

      Pe de alta parte, este o nazuinta tot mai larga sa renuntam la aceasta clasa politica dezamagitoare si nu vedem cum sa eliminam complet politicul din viata noastra sociala, ci ne imaginam ca dorim o forta noua, care sa ne reprezinte cu adevarat. 

      Desi chestia asta mi se pare o iluzie, in eventualitatea ca s-ar constitui vreo astfel de noutate politica, ar trebui sa ne lamurim ce vrem de la ea si eventual sa i-o impunem, stiind, astfel, ca ne reprezinta. 

      In sfirsit, ca tot pomeniti de agregare, schimbul acesta de idei imi imaginez ca nu doar le-ar agrega ca sa fie usor de gasit intr-un singur loc, ci agrega si comunitatea de business, facindu-ne cunoscuti unii altora. 

      Cred ca ar fi frumos.

      Ce ziceti? 

      Va multumesc, stimati C.A., pentru protectia grijulie sa nu ma speriati cu radicalismul dumneavoastra.

      Desi mi-am pierdut virginitatea printr-un accident regretabil, petrecut cu vreo 47 de ani in urma, totusi, nu mi-am revenit, inca. 

      Sper ca, peste vreo 38 de ani, cind voi implini 100, sa-mi recapat taria de inger, astfel incit sa-mi puteti impartasi ideile dumneavoastra radicale, fara sa sufar prea tare.

      Cu conditia ca, intre timp, sa nu fiu victima altui accident. 

      Doar virginitatea, nu si bestialitatea! ce spui Virgilica?. 

      Draga Anonim,

      daca ma numesti Virgilica nu pot sa ma pronunt in materii de bestialitate, caci ar depasi eul meu si as aparea cel putin hilar abordand teme care nu ma pot reprezenta veridic. Cat reprezinta virginitatea aici pot spune ca maestrul Make imi pune la incercare simturile artistice fiind posesorul unei publicatii literare care aprinde un pic dorinte launtrice nemaintalnite la citirea altor publicatii mioritice. Daca mi-ai fi spus Bestie atunci ti-as fi dat un raspuns care sa te faca sa renunti la abonamentul la acea revista pentru barbati adevarati care pune accentul pe efectul vizual. In antichitatea recenta apropo reviste bestiale , cicalea dorind sa invat limba lui Goethe am vrut sa ma perfectionez si era pe taraba o publicatie numita Praline. Fiindca atunci nu stiam cat sunt de bestial am comandat vreo 10 ziare si in cele din urma publicatia impricinata. Doamna de la taraba neintelegand ce doresc m-a intrebat daca era vorba de revista cu muieri dezbracate. Dupa aceasta iti dai seama ca am vrut s-o tulesc cat mai repede. Am ajuns in statia de autobuz si exact ca in opera lui Caragiale cea mai sexy voce parca o aud si astazi: Domnu vedeti ca v-ati uitat revista cu parasute. De atunci iau orice intrebare in serios, caci in cele din urma nu suntem decat un amalgam de virginitate a perceptiei propriei asupra noastra si de bestialitate a ceea ce gandesc altii despre noi. Enough to persuade You to meet today at Capsa ?  

      Ce sa zic... Pentru inceput as zice ca as prefera sa nu mai fiu "domnit".

      Mai pe urma, ca roman verde ce ma aflu, o sa iau loc pe gardul virtual al arenei unde voi o sa schimbati idei si solutii, spargand seminte-n dinti si neaparat scuipand cojile pe jos, eventual aruncand cate-un comentariu cand si cand (o sa ma straduiesc totusi sa nu fie mistocaresc). 

      In acelasi timp, o sa tin un tabel cu doua coloane; in prima socoteala ideilor/solutiilor bune/simple/ieftine pe care le veti genera, intr-a doua a acelora din prima coloana care au fost preluate/implementate intr-o forma cat de cat apropiata de propunerea originala de vreo autoritate publica din Romania. 

      Iar cand, dupa un an-doi-trei, o sa decideti sa trageti linie, o sa apar si eu croncanind - I've told you so!!!

      Pe de alta parte, daca ma insel eu si o sa reusiti ce n-au reusit alte 100 de think-tank-uri si alte organizatii formale sau informale de-acest fel, cred ca o sa am puterea sa admit ca m-am inselat si ca mai exista speranta. 

    Daca am discuta intai rolul presedintelui, poate am ajunge la concluzia ca nu are sens sa discutam ce am face daca am fi presedinte. Dupa Constitutie Presedintele are rol de notar, arbitru si de reprezentare formala. Presedintele nu are rol decizional si atunci discutia nu are sens. Daca acceptam apriori ca presedintele are rol important decizional in stat acceptam o republica de tip "putinist" sau de tip francez. Sa ne amintim ca in guvernarea Tariceanu presedintele nu a avut influenta asupra guvernarii, pentru ca nu-i permitea Constitutia si nici premierul. In guvernarea Boc, Basescu a guvernat pentru ca premierul Boc a depus toate atributile la picioarele presdintelui.

    1. Exact asa! Ar fi totusi interesant sa vedem cate idei bune se vor evidentia

      Merita discutat ce reforme ar fi necesare in Romania si ar fi doua domenii, al democratiei si al economiei. Cine trebuie sa le ia si cum este alta discutie!

      De fapt, titlul "The President view poti fi chiar tu!", l-am preluat de la Virgil Bestea, exact cum l-a formulat el, dar intentia nu este sa configuram ce sa faca presedintele, ci ce vrem noi sa faca autoritatile.

      Printre ele, desigur, este inclus si presedintele. 

      Acest "tu" din coada titlului, eu unul il inteleg drept echivalent cu "fiecare" dintre noi si in mod ilicit logic, dar ispititor ideologic, tentez sa spun ca "tu" inseamna "noi toti". 

      Adica, "The President view poti fi chiar tu!", as vrea sa insemne ca am eliminat functia de presedinte cu totul si o exersam "noi toti".

      Titlul lui Virgil, insa, are calitatea ca rimeaza. 

    ptr.1.1 LA CARE ZIARISTI FACETI REFERIRE ? PTR .2.PRIN OBIECTIVITATE IATI DAT IN CAP LUI MAKE .SINCERE FELICITARI .TARICEANU +PSD A DAT LA PENSIONARI [ chiar daca si ei au furat cca. 10% ] BASESCU ,NU BOC ,a luat de la pensionari si au FURAT cca.40% .SURSE SIGURE .[sa zica STERIU ,daca are curaj ,OPREA a dat-o cotite. ] .sa auzim de bn.

    1. Ce ma bucur ca ati sesizat cum 2. i-a dat in cap lui MAKE. SINCERE FELICITARI ca il FELICITATI SINCER.

    Draga Make,

    iti multumesc mult pentru faptul ca idea mea, a ta sau a milioane de romani a ajuns opinie transpusa pe un suport LCD, tub catodic si eventual in caz de succes si pe celuloza. Este o onoare si in acelasi timp obligatie din partea mea pentru ca cititorii ziarului tau sa nu porneasca cu o idee preconceputa de a ne erija in cei care ar putea da lectii de inteligenta sau competenta. Acest exercitiu pe care il practic cu mine insumi de aproximativ 10 ani de zile are ca unic scop acela de a dori sa am puterea sa emit prin actiunile mele responsabilitate. Am citit comentariul CD si ii multumesc pentru ideile transmise. Corect propuneri de genul acesta exista cat marea si incercarea noastra nu va reusi probabil a scoate ceva functional din acest exercitiu. Ne va da posibilitatea sa ne trezim dimineata si sa ne spunem: Astazi nu sunt responsabil doar pentru mine si familia mea, ci si pentru ceilalti oameni care trebuie sa aiba un loc de munca, sa primeasca o remuneratie suficienta pentru a putea gandi si despre alte lucruri decat ziua de maine si pe care greutatile intampinate sa nu-i doboare deoarece ei stiu ca cineva se ocupa de ei si nu ii sunt indiferenti acesti locuitori ai patriei sale. Sigur ca presedintele virtual nu se poate ocupa de fiecare vis din cele 20 milioane care se doresc a fi indeplinite. Acest presedinte ar putea avea posibilitatea de a transmite mesajul ca aceste vise trebuiesc traite si date fiecarei persoane responsabilitatea de a decide daca visul respectiv merita trait sau nu. Deja observ in cateva comentarii specificari asupra efortului care ar trebui depus sau ca politicienii ar lua mura in gura ceea ce cineva a muncit , poate si nopti pentru a scoate la lumina o idee de valoare, iar aceea eventual si ea preluata pentru a se lauda cei care o folosesc ca si cum ar fi a lor. Bineinteles ca acest lucru ia timp si resurse, insa ce poate fi mai frumos decat a te dedica celor pe care doresti sa-i slujesti. Este totusi clasicul monolog al oricarui politician si mi se pare chiar si parte a juramantului de investitura. Sa fie oare acest post de presedinte virtual devenit deodata neinteresant pentru ca impune munca , echilibru si responsabilitate care nu se reflecta si in limuzina Mercedes clasa S, garda de corp si alte avantaje corespunzatoare pozitiei? O abordare inedita de a face politica recunosc. Sa fie insa acest impediment o piatra de incercare pentru cei care cu adevarat vor sa-si slujeasca semenii?  

    1. Înțeleg ca ideea ta este sa ne imaginam drept presedinti. Make, insa, vorbește doar despre idei.

      Hotărâti-va!

      In varianta ta, nu mai venim cu strategii, ci luam decizii virtuale. 

      intrebarea este cat putem fi de convingatori. Daca vrei drepturi trebuie sa ai si responsabilitaturi. O decizie fie si ea virtuala se ia in urma unei strategii pe care o urmezi, sau vad eu gresit aspectul.?

      Tare!

      Deci: ne certam pina adoptam una sau mai multe strategii; apoi, ne certam care decizie rezulta, din strategia adoptata, in imprejurarea data si selectam o decizie. 

      La sirsit, ne dam cu pumnii-n cap, cit de gresit gindim. 

      Perfect!

      Imi place sa ma cert. 

      Draga Make,

      e extraordinar ce se intampla. Noi nici nu am inceput bine sa prezentam conceptul si cititorii au gasit gaselnita :-)Exista prea multe probleme. Sau intrebari , cum vrem sa le luam. Insa exact ca si tine sunt de parere ca asta face tot farmecul. Ca reusim sa nu mai conteze muschii care-i punem pe noi la sala sau figurile de arte martiene prin care ne simtim mai siguri. Invatam sa luptam cu argumente si asta este un progres. The President View poti fi chiar tu pe langa enorma reverberatie poeticeasca pe care o transmite si pe care frumos ai remarcat-o ar fi vrut sa insemne posiblitatea ca fiecare dintre noi prin tabelele care le are la dispozitie , ele numindu-se politica externa, interna, sociala, economica, s.a.m.d sa formam o vedere care sa inglobeze acele informatii necesare pentru a putea fii supuse atentiei astfel incat o tara sa-si poata face drum prin aceasta actualitate bulversata. Ca aceasta opinie poate fi luata in seama nu este important. Ea formeaza insa fundamentul unei decizii care inglobeaza toate variabilele pe care fiecare dintre noi consideram importante pentru bunul mers. Nu vom reusi noi sa ne punem cu Google sau Facebook insa a visa inca nu constituie o infractiune, bineinteles in masura in care nu folosim preparate catalizatoare :-) P.S. Idea domnului Dan Coe cu inca o revolutie n-as incadra-o in stilul nostru pentru ca revolutie inseamna intai a distruge. As propune mai degraba o transformare unde a ne certa inseamna a avea curajul raspunderii. 

      de idei ducem lipsa acum sau de punerea lor in aplicare. o idee proprie. romanul are nevoie de un comunism democratic. legi aspre si mentalitatea de a nu injura.....capra vecinului.

    Propun sa-ncepem cu sloganul "Singura solutie inc-o revolutie" pentru ca si capitalismul, la fel ca si comunismul, nu are solutii care sa raspunda la cele doua probleme majore cu care se confrunta in prezent omenirea: epuizarea resurselor si distrugerea ecosistemului.

    1. Ba da!, domnul Dan Coe e de-al nostru!

      El a inversat topica, de fapt, sloganul este: "Singura revolutie, inca o solutie!"

      Perfect potrivit cu rubrica proiectata. 

      Asa sa fie, pana la urma de solutii avem nevoie, dar pentru asta trebuie sa ne fixam niste obiective. Accept ideea de transformare a d-lui Bestea, oricum pana la revolutie mai e cale lunga...

      Pornita pe Cale departe de noi,/

      Cu ganduri frumoase despre impliniri din Lactee./ 

      Dar timpul o cerne, in ganduri si rugi, 

      E greu pentru ea la noi pe Alee.... 

      Ne-ar spune atatea , in luna si in stele / 

      Ne-ar fi de folos la piata de visuri/ 

      Si timpul in loc parca vrea sa o asculte/ 

      E bine la noi pe aici printre rebuturi. 

      Caci a fi ca o stea e o veche zicala, 

      De mult ingropata de vajnicii lupi, 

      O vedem palpaind citindu-le fala, 

      Acestor urmasi ai Daciei mici. 

       

      E o traducere din germana?

      Draga Anonim,

      greu de raspuns. Tinand cont ca saptamanal vizitez casa Goethe din Frankfurt si cateodata raman intr-o ipostaza asemenea personajului de la Hamangia cand remug un vers sau o vorba de duh a prietenului meu as putea spune ca este o traducere. Daca iau insa in calcul un moment de inspiratie care apare ca urmare a unui comentariu as spune ca l-am conceput singur. Insa aici as minti. Pentru ca fara ziarul lui Make mi-ar lipsi posiblilitatea de a avea acea stare de a crea ceva care sa treaca putin mai departe de limita ridicolului si mai aproape de granita fericirii. Daca ti-a placut sa ai nevoie in continuare sa-ti versi naduful asupa unui poet virtual iti trimit cu permisiunea domnului Make ceea ce am publicat pe 20.02.2012 in aceeasi publicatie de inima a mea: 

      4. Zapada inocentei noastre  

      (mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 20.02.2012, ora 18:19)  

      Fulgii ca neaua cadeau molcom, 

      Sufllete goale strigau sunt totusi om, 

      Si totul pare doar un basm, 

      Si realitatea un marasm,/ 

      Incerc acum sa ma ridic, 

      Sa fac un pas , doar unul mic, 

      Eu cad prea des, gandesc din nou, 

      Sunt totusi cel mai mare bou/ 

      Ma las la jug sa ma inhame, 

      Flamand de munca si de bame, 

      Flacaii toti in cor ranjesc, 

      Iar fetele doar chicotesc/ 

      Incep sa ar si sa suspin, 

      Sa fie viata doar un chin, 

      Sa fie fericirea chiar sii un strop, 

      M-as bucura ca de potop,/ 

      Incep sa plang ca sa inteleg, 

      Misterul pildei din baltag, 

      Cu Sadoveanu si ai lui drepti, 

      Par cei de azi niste inepti/ 

      E seara acum si glia-i gata, 

      Hectarul de pamant si toaca, 

      Care a incetat sa mai suspine, 

      Sa ne aminteasca de Rovine./ 

      E timpul totusi sa ne urnim, 

      Sa incercam si sa vorbim, 

      Sa fim mai blanzi , sa fim mai buni,

      Le spune un bou la oameni buni.  

      propun legalizarea spagii,si impozitarea ei cu 18 la suta.

    Hopa! Tara arde iar poastacii (copii?) spun lucruri traznite!. 

    1. Spunem lucruri traznite, pentru ca tara arde.

      Mai bine mort, decit comunist. 

      Mai bine Iliescu, decit prostanac 

      .Mai bine postac, decit pontac.

      Mai bine plagiat, decit mort. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb