Ţinta pentru creditele neperformante este de 3,5%, în 2020

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 februarie 2020

Ţinta pentru creditele neperformante este de 3,5% în 2020, iar ritmul de scădere va fi mai lent anul acesta, a declarat, ieri, şeful Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză.

Acesta a menţionat, conform Agerpres: "Cred că 2020, ca ritm de scădere, va fi mai lent. Ţinta e 3,5%, dar trebuie menţinut nivelul de acoperire cu provizioane şi cred că un nivel mediu, peste 55%, este confortabil. Depinde foarte mult şi de măsurile care se iau în plan fiscal, dar 3,5% cred că e rezonabil...Vor mai fi pierderi pentru băncile care au în momentul de faţă un nivel al neperformantelor peste 5%. Sunt două care au chiar peste 10%, dar sunt limitări în activitate şi vom continua să menţinem limitările atâta timp cât băncile nu dau dovadă că au îndemânarea de a da credite sau de a selecta foarte atent clienţii".

Potrivit acestuia, 2019 "s-a închis bine" şi îmbucurător este faptul că nivelul creditelor neperformante a ajuns la unul mai uşor de controlat. Cinteză nu vede probleme pentru 2020 şi se aşteaptă la un profit al sistemului bancar de peste 5,5 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte creditarea, Cinteză a afirmat că, din punctul de vedere al BNR, aceasta nu merge bine, dar aici există o scuză: "Cui să dai credite?".

Întrebat dacă va continua procesul de consolidare a sistemului bancar, oficialul BNR a răspuns că există o bancă la care "s-au cam închis negocierile". A mai apărut un investitor, vânzătorii nefiind mulţumiţi de oferta făcută de ultimi doi investitori selectaţi, dar nu crede că tranzacţia se va închide.

Cinteză a precizat: "Ultima tranzacţie aprobată este pentru una dintre cele mai mici bănci din sistem. S-a aprobat săptămâna trecută, Banca de Credit Industrial şi Comercial. A fost aprobat investitorul. Este Sanjeev Gupta şi firmele lui. Este un investitor cu potenţial. A dovedit că, cel puţin până acum, nu ar avea probleme în domeniul bancar, având şi nişte bănci autorizate în Marea Britanie. Să sperăm că banca va creşte, fiindcă acum, aşa cum e, nu prea făcea nimic".

El a mai făcut referire la o bancă mică, unde acţionarul este greu de controlat, şi care se confruntă cu riscul să-şi piardă licenţa, dacă nu îşi va rezolva problemele.

O altă bancă încearcă să vândă o parte din business: "Rămâne să vedem ce se hotărăşte cu tranzacţia EximBank - Banca Românească. Ea a fost aprobată de noi. Tranzacţia este închisă. Văd că sunt comentarii încă la nivelul Ministerului Finanţelor despre finalizarea ei, fuziunea celor două. Eu sper ca lucrurile să se încheie şi să se ia o decizie, fiindcă prea multe discuţii aşa nu fac bine băncilor care fac obiectul discuţiei. Cu cât apar mai multe comentarii în presă şi mai multe convorbiri la televizor, cu orice ocazie pronunţi numele unor bănci, cu atât problemele sunt mai mari şi nu e bine".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb