Tot mai mulţi profesori apelează la educaţia prin intermediul animaţiei

V.G.
Miscellanea / 6 octombrie 2022

Tot mai mulţi profesori apelează la educaţia prin intermediul animaţiei

Mai mulţi elevi şi profesori din şcolile din mediul rural şi din urbanul mic au fost introduşi în lumea educaţiei non-formale prin intermediul unei serii de videouri educative, realizate în cadrul proiectului "Lucruri mari pe înţelesul celor mici. Animaţie împotriva violenţei", arată un comunicat al asociaţiei "Eu şi Lumea", transmis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, clipurile au traducere în limbajul mimico-gestual, fiind potrivite şi pentru copiii cu deficienţe de auz. Acest lucru atrage atenţia asupra discriminării copiilor cu dizabilităţi, unul dintre subiectele abordate în aceste filmuleţe educative.

Importanţa vizualizării şi a storytellingului este uriaşă în procesul de educaţie şi învăţare modernă, arată un studiu întreprins de Banca Mondială.

"Educaţia non-formală, conţinutul digital de calitate ajută copilul să înveţe cu plăcere, să participe, să pună întrebări, să fie mai interesat de şcoală şi să pătrundă noţiunile abstracte. Implicarea elementelor vizuale dinamice, aşa cum sunt filmuleţele video create de Asociaţia "EU ŞI LUMEA", are ca efect şi dezvoltarea gândirii critice şi diminuarea analfabetismului funcţional, care este într-o creştere îngrijorătoare", a declarat Livia Dilă, fondatoarea Asociaţiei "EU ŞI LUMEA".

Utilizarea videourilor educative este o formă alternativă de învăţare care măreşte capacitatea elevilor de a vizualiza şi înţelege mult mai uşor fenomene complexe, dar şi de a reţine mai bine conceptele abstracte din manuale. În acest context, Asociaţia "EU ŞI LUMEA" a creat o serie de videouri animate, pe teme de educaţie ecologică, ştiinţifică, civică şi culturală care uşurează procesul de învăţare pentru elevi şi îi ajută pe profesori să explice mai simplu lecţiile pe care le predau la clasă.

Educaţia non-formală creşte interesul elevilor pentru învăţare

Practic, la materii precum educaţie civică, istorie, ştiinţe ale naturii, învăţătorii şi profesorii pot viziona împreună cu elevii aceste filmuleţe, pot iniţia discuţii şi dezbateri pe marginea informaţiilor şi pot stimula curiozitatea copiilor, invitându-i să propună subiecte noi de discuţie. Un element inedit este faptul că aceste filmuleţe beneficiază de traducere în limbajul mimico-gestual, în beneficiul copiilor cu deficienţe de auz.

Proiectul este astfel gândit încât să poată fi aplicat şi în şcolile din mediul rural, din comunităţi mici, defavorizate, în care elevii sunt lipsiţi de oportunităţi culturale şi unde resursele de educaţie sunt insuficiente, depăşite, neadaptate la dificultăţile de învăţare ale copiilor, ceea ce conduce la respingerea învăţării şi la abandon şcolar.

Aşa a ajuns proiectul "Lucruri mari pe înţelesul celor mici. Animaţie împotriva violenţei" şi în mijlocul elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor din şase şcoli din judeţul Ialomiţa (Slobozia, Slobozia Nouă şi Bueşti). Aceştia au participat la ateliere despre bullying, discriminare şi grija faţă de animale, împreună cu o echipă formată dintr-un dramaturg, un regizor de film şi un editor de animaţie. Cele două ateliere - organizate pe nivele de vârstă - au avut ca scop crearea de conţinut educaţional şi animaţie video. La final, Şcoala Gimnazială nr. 3 din Slobozia şi Şcoala Gimnazială din localitatea Bueşti au prezentat proiecţiile cu rezultatele atelierelor în faţa a peste 100 de spectatori - elevi, cadre didactice şi părinţi, când au şi fost lansate filmuleţele educative animate: "Ce este bullyingul'', "Ce este discriminarea'' şi "Grija faţă de animale'' pe canalul de YouTube dedicat.

Cadrele didactice prezente au remarcat faptul că astfel de filmuleţe îi ajută pe copii să înveţe lucruri noi într-un mod mai atractiv şi mai relaxat. Conţinutul educativ digital, multimedia devine astfel o pârghie pentru incluziune şi egalitate şcolară, un instrument de a uşura modalităţile de învăţare. Educaţia gândită prin mijloace non-formale eficace sporeşte încrederea în sine a elevului şi mai târziu creşte posibilităţile de a găsi un loc de muncă şi de a-şi asigura mijloacele de trai.

Seria de videouri animate face parte din proiectul "Lucruri mari pe înţelesul celor mici. Animaţie împotriva violenţei" şi este cofinanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb