TradeVille: Cumul de factori nefavorabili pentru câştigurile Norofert

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iunie 2024

Sursa foto: facebook / NorofertGroup

Sursa foto: facebook / NorofertGroup

Producătorul local de inputuri agricole Norofert SA a raportat o scădere masivă a cifrei de afaceri şi a profitului net. Aceasta este motivată de creşterea cheltuielilor operaţionale şi a cumulului de factori nefavorabili din anul 2023 care continuă să afecteze compania, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Deşi profiturile, împreună cu marjele, s-au diminuat extrem de mult, compania a continuat să rămână orientată pe investiţii, inaugurând un număr de proiecte începute din anii precedenţi, precum implementarea unui sistem de irigaţii, finalizarea liniei de producţie din SUA şi terminarea laboratorului din Filipeştii de Pădure. Toate acestea au ca scop îmbunătăţirea situaţiei financiare a companiei pe termen scurt, mediu şi lung.

Norofert este unul dintre cei mai importanţi producători de inputuri ecologice din România, având în prezent trei companii în cadrul grupului - Norofert Eco, Norofert Organics şi Norofert Fitofarma.

Activitatea grupului se desfăşoară pe patru linii de business:

Producţia şi comercializarea de inputuri ecologice - activitatea principală în cadrul căreia compania dezvoltă reţete proprii de inputuri pentru agricultură ecologică şi convenţională.

Laborator de cercetare şi multiplicare microorganisme - din 2023, Norofert operează un laborator de cercetare şi mulptiplicare microorganisme de dimensiuni medii, cu scopul de a sprijini utilizarea inputurilor ecologice în agricultură şi de a reduce semnificativ cantitatea de pesticide utilizate

Fermă ecologică de 1.000 ha - Norofert administrează o fermă în Zimnicea, judeţul Teleorman, unde cultivă seminţe ecologice destinate vânzării către fermieri în sezonul următor.

Trading de cereale ecologice - această activitate nu contribuie direct la cifra de afaceri, dar este folosită pentru a proteja preţurile cerealelor prin hedging.

Fondată în anul 2000 de Florin Popescu, Norofert a rămas o afacere de familie şi este în prezent condusă de fiul său, Vlad Popescu. Între 2000 şi 2010, compania a importat şi distribuit inputuri agricole atât în România, cât şi în Occident. Norofert a fost prima companie care a introdus în România îngrăşăminte avansate din punct de vedere tehnologic.

Compania a fost listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din 2020, având simbolul "NRF", iar din octombrie 2021, acţiunile sale sunt incluse în indicele BETAeRO. Actionarii principali ai companiei sunt: Vlad Popescu, deţinând 36,13% din acţiuni, Popescu Ileana - cu 14,8% şi Alexe Marian -Marius cu 12,3%.

2023 - an provocator pentru mulţi fermieri

Sectorul agribusiness contribuie semnificativ la PIB-ul României şi înregistrează o creştere susţinută a cifrei de afaceri, fiind un pilon esenţial al economiei naţionale. Se preconizează că piaţa globală a îngrăşămintelor organice va ajunge la 17,5 miliarde de dolari până în 2032, cu o creştere anuală medie de 6,1%, cu focus pe regiunea Asia-Pacific.

Anul 2023 a fost extrem de provocator pentru mulţi fermieri români. Aceştia au fost grav afectaţi de invazia pieţei cu exporturi de grâu ucrainene, de preţurile ridicate ale inputurilor, de scăderea preţurilor de vânzare ale grâului şi de un sezon extrem de secetos. Totuşi, trebuie menţionat că piaţa se confruntă şi cu alte probleme mai vechi decât conflictul din Ucraina. Printre acestea se numără capacitatea scăzută de procesare a uleiurilor vegetale şi morăritului, dependenţa fermierilor şi comercianţilor de produsele de import, în detrimentul celor locale, cadrul legislativ neprietenos şi deficitul de sprijin guvernamental.

În ciuda numeroaselor riscuri, industria oferă şi multe oportunităţi. Tendinţele pozitive se manifestă în special în sectorul produselor organice, unde consumatorii globali arată un interes crescut pentru produsele ecologice. Se estimează că piaţa acestora va ajunge la aproape un trilion de dolari până în 2030, cu o creştere anuală medie de 14,8%. Acest interes a determinat tot mai mulţi fermieri să adopte practici organice, ceea ce a dus la o creştere a suprafeţelor cultivate şi a numărului de ferme certificate.

În ultimii ani, s-a pus un accent tot mai mare pe cercetarea şi dezvoltarea inputurilor organice, reducerea cantităţilor de pesticide convenţionale pe hectar fiind una dintre priorităţile strategiei UE. În acest context, creşterea tulpinilor bacteriene reprezintă o metodă esenţială pentru atingerea acestui obiectiv, iar Norofert valorifică pe deplin această oportunitate.

Rezultate în scădere pentru Norofert

Compania Norofert a publicat în data de 29 mai rezultatele financiare pentru primele trei luni ale anului 2024. În primul trimestru, veniturile din exploatare la nivel consolidat au atins 12,86 milioane de lei, în scădere cu 10,97% faţă de primele trei luni din 2023. Peste 90% din cifra de afaceri o reprezintă producţia proprie de inputuri, urmată de vânzările de îngrăşăminte granulate din import. Specificul indutriei dictează, ca în orice prim trimestru, putânu-se observa o imagine a unui debut de sezon de primăvară, cu vânzări de inputuri, creşteri de creanţe rezultate din vânzări şi cheltuieli de înfiinţare a culturilor de primăvară pentru floarea-soarelui, porumb şi soia.

O particularitate a primului trimestru din 2024 a reprezentat-o startul greoi al sezonului de primăvară. Succesul Norofert este strâns legat de performanţele fermierilor, iar aceştia vin după un an deosebit de greu şi sunt reticenţi în a investi, iar cash-flow-ul nu le permite să achiziţioneze toate produsele prevăzute în planurile de tratament pentru culturi. Ploile din lunile aprilie şi mai au adus o gură de oxigen agriculturii, iar zonele în care ploile au refăcut rezervă de apă din sol au cunoscut o creştere a vânzărilor de inputuri.

Prin urmare, cifra de afaceri a înregistrat o scădere de 10,74% comparativ cu primul trimestru din 2023, ajungând la 11,70 milioane de lei. EBITDA a înregistrat o scădere de 59,68%, ajungând la 1,44 milioane de lei, iar profitul net a scăzut cu 99,91%, atingând pragul de 1,4 milioane de lei. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la aproape 12 milioane de lei, influenţate în principal de creşterea cheltuielilor cu materiale şi a celor cu personalul (+20%)

Anul trecut, compania a luat măsuri pentru a îmbunătăţi gestionarea riscurilor, inclusiv restricţionarea politicii de acordare a creditelor, limitând vânzările către fermierii mici, şi investirea într-un sistem de irigaţie pentru a combate riscul de secetă. În cadrul teleconferinţei, compania a explicat că seceta a fost unul dintre motivele principale ale dificultăţilor de anul trecut, menţionând că culturile care erau în stare bună în luna mai au fost complet distruse în iulie. Temperaturile care atingeau 50 de grade Celsius la nivelul pământului şi lipsa de apă au provocat daune imense pentru companie. Pentru a preveni acest risc este nevoie de un sistem de irigaţie performant.

De asemenea, în trimestrul curent, grupul a finalizat linia de producţie mult aşteptată de fertilizanţi din Watertown, Dakota de Sud, una dintre cele mai importante zone agricole din SUA. Fabrica, cu o capacitate de producţie de 8.000 litri/zi, se va concentra pe gama de sănătate a solului şi nutriţie foliară, utilizând bacterii produse în laboratorul din Filipeştii de Pădure. Investitorii se aşteaptă ca acest segment nou să contribuie semnificativ la cifra de afaceri, însă conducerea companiei subliniază că va fi necesară "răbdare", notează TradeVille.

Abordare prudentă pentru 2024

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024, compania se aşteaptă să genereze o cifră de afaceri de 51 de milioane de lei şi un profit net de 2,5 milioane de lei. Compania îşi păstrează o abordare prudentă, ţinând cont de faptul că volatilitatea din piaţa agricolă europeană este încă ridicată. Chiar dacă factori nefavorabili din 2023 vor fi mai puţin pronunţaţi, ei vor continua să aibă un impact parţial şi în 2024, făcând din acest an unul în care prudenţa şi gestionarea expunerii la riscuri vor fi esenţiale. O atenţie sporită va fi acordată gradului de îndatorare în agricultură, care a ajuns la un nivel record. Multe ferme au contractat credite de tip 5xAPIA sau Rural Invest, iar gradul de îndatorare ridicat, coroborat cu preţurile mici de la recoltare, prezintă risc de insolvenţe.

Obiectivele principale pentru anul 2024 sunt menţinerea unui grad de încasare şi de îndatorare gestionabil şi mărirea bazei de clienţi prin promovarea noilor produse din portfoliu.

Investiţiile vor rămâne un aspect central şi în anul 2024. Lansarea laboratorului de dimensiuni medii în trimestrul al treilea din 2023 marchează începutul unei iniţiative mai ample, în care compania a investit 3 milioane de lei. A două faza a proiectului va demara către finalul anului 2024, iar investiţia totală în laborator va depăşi 6 milioane de lei.

Sistemele de irigaţie vor necesita investiţii constante. Compania intenţionează să demareze măsurătorile şi proiectarea pentru încă 350-400 ha irigate. Obiectivul companiei este de a transforma, prin irigaţii, ferma Zimnicea într-o linie de afaceri care generează lichidităţi în mod previzibil în fiecare an, indiferent de condiţiile meteo.

TradeVille: Cumul de factori nefavorabili pentru câştigurile Norofert

Preţului acţiunii Norofert - în declin, de la începutul anului

De la debutul acţiunilor pe piaţă, în martie 2020, preţul acţiunilor a crescut, atingând un maxim istoric de 14,75 lei în februarie 2021. Ulterior, preţul a avut un trend descendent pronunţat. În prezent, acţiunile Norofert se tranzacţionează aproape de nivelul minim istoric de 3,80 lei. Este de remarcat că, începând cu septembrie 2022, media mobilă de 200 de zile s-a menţinut deasupra celei de 50 de zile şi celei de 100 de zile, indicând un trend descendent (bearish) pe piaţă.

De la începutul anului şi până în momentul raportării, preţul acţiunilor Norofert a cunoscut o scădere de 8,72%, iar în ultimii cinci ani, a marcat o dinamică pozitivă de 172%.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Norofert

Oportunităţi

-Finalizarea liniei producţiei din SUA: Reprezintă o oportunitate importantă pentru companie. Piaţa din SUA este una matură, în care fermierii aplică tehnologii avansate în câmp şi în care schimbările climatice au un impact redus asupra recoltelor, comparativ cu Europa de Est. Riscul de recuperare a creanţelor este mult mai mic în SUA, fermierii având o stabilitate financiară mult mai puternică, iar plata făcându-se la livrare.

-Tulpini de bacterii noi: În luna februarie, s-a anunţat finalizarea primei etape a laboratorului de cercetare şi multiplicare a microorganismelor destinate agriculturii. Laboratorul este localizat în incinta fabricii de inputuri din Filipeştii de Pădure şi este singurul de acest gen din România. Acest laborator îi va permite companiei să creeze tulpini noi de bacterii care vor deveni proprietate intelectuală a acesteia. În cadrul teleconferinţei pentru trimestrul întâi, grupul a menţionat că "aceasta este singura modalitate de a concura cu marii jucători din industrie la nivel global".

Riscuri

-Termeni de plată nefavorabili: O provocare distinctă pentru sectorul agricol, mai ales în ceea ce priveşte agricultura ecologică, constă în termenele lungi de recuperare a creanţelor de la fermieri, care, la rândul lor, se confruntă deseori cu dificultăţi în comercializarea recoltei. Termenele de plată în agricultură variază între 270 şi 330 de zile, iar mulţi fermieri solicită posibilitatea de a compensa facturile emise de Norofert anterior recoltării cu produsele lor proprii.

-Schimbări climatice: Creşterea temperaturilor prezintă un pericol pentru sectorul agricol, ducând la apariţia secetelor tot mai dese şi mai severe de-a lungul timpului. Ca urmare, companiile sunt obligate să aloce resurse semnificative pentru achiziţionarea de sisteme de irigare costisitoare, menite să asigure o stabilitate operaţională adecvată.

- Piaţă perfect competitivă: Segmentul de vânzare a grâului al companiei Norofert operează într-o piaţă perfect competitivă, ceea ce vine cu un număr de restricţii. Preţurile grâului sunt determinate de piaţa futures de grâu la Bursa din Chicago, bazate pe cerere şi ofertă, iar firmele sunt price-takers (acceptanţi de preţuri), adică acceptă preţul determinat de piaţă fără a putea exercita influenţă. Maximizarea profitului este realizată doar din ajustarea producţiei, ceea ce poate influenţa puternic profiturile companiilor.

Sursele menţionate de TradeVille.) în acest raport sunt: site-ul companiei, raportul companiei, Bugetul consolidat de venituri şi cheltuieli 2024, Teleconferinţa trimestrială, revista-ferma.ro, Tradingview.

-------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cădere liberă.Posibil să decidă o majorare de cap.social ptr a strănge capital de lucru.

    3lei va veni curănd 

    Au niste produse ciudate, si nu prea competitive la pret, parerea mea de mic fermier bio.

    De exemplu, acele bacterii. Pai pfff poate-s ok, dar cat vor trai dc le pui in pamant? Ele ar aparea de la sine in anumite conditii. Cam ca la probioticele pt oameni. In 2-3 zile mor, si trebuie sa iei alta pastila. 

    Ce ma gandesc sa iau de la ei, e ingrasamant din gainat de gaina deshidratat si presat. Pretul e aporape ca la cel import Italia, care mai e si transportat pana in Romania. Si nu e la sac, ci la sac de 1 tona, pe care noi in acest moment nici n-avem cum sa-l manipulam. Deci ,na indiferent de ce scrie in bilant, dc nu ai macar un produs de mare succes, sau mai multe, e greu sa "dai lovitura". In ro sau us. 

    In plus, cei de la HAI stiu ca luau ingrasaminte Norofert, si au spus la un moment dat, fara sa dea nume, ca ingrasamintele bio n-au avut efect, ca si cum n-ar fi fost. Acum , si-au facut un parteneriat direct cu niste ferme de pui, le livreaza cereale la schimb cu gaianat de gaina.

    Unde e avantajul competitiv Norofert, si sa fie si durabil habar n-am. Restul , cu creditele, cu profitul ca a scazut sau a crescut, e mai putin relevant.  

    1. Popescu cu ingrasamintele e un fel de Columbeanu cu cimentul cu priză instantanee! Doar în prima zi funcționează!?

    A ajuns clanul Popescu să se bucure cănd vinde pachet de 100acțiuni și e sărbătoare mare la rulaje de 7000-10000lei/zi

    A fost odată....12lei acțiunea Norofert,acum pare un scenariu S.F. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb