TradeVille: Microsoft - Toamna asta se poartă Azur(e)

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 octombrie 2023

TradeVille: Microsoft - Toamna asta se poartă Azur(e)

Microsoft a reuşit să depăşească estimările Wall Street în privinţa rezultatelor sale din primul trimestru al anului fiscal 2024, încheiat în 30 septembrie. Creşterea accelerată a diviziei Azure, precum şi prognoza optimistă pentru următoarea perioadă, au dus la un salt al preţului acţiunii cu peste 6% în şedinţa after-hours de după raportare (24 octombrie), potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Microsoft, gigantul global de tehnologie, cu o istorie care datează din 1975, a fost de-a lungul timpului în centrul inovaţiei, urmărind o viziune futuristică încă de la înfiinţare. Spre deosebire de alte companii din sector, firma cu sediul în Redmond, Washington, s-a remarcat prin câteva achiziţii de renume, precum Hotmail în 1997, Skype în 2011, LinkedIn în 2016 şi, mai recent, prin participaţia semnificativă în OpenAI, creatorul ChatGPT. Microsoft, a doua cea mai valoroasă companie din lume din punct de vedere al capitalizării bursiere, se evidenţiază prin diferite inovaţii. Printre altele, compania este primul furnizor de cloud care utilizează răcirea prin imersie în două faze într-un mediu de producţie, performanţă care permite software-ului să ruleze pe numeroase computere fără probleme de supraîncălzire.

Capitalizarea bursieră de aproximativ 2,45 miliarde de dolari se datorează în mare parte viziunii lui Bill Gates şi adaptabilităţii lui Satya Nadella, cel mai recent CEO. Amândoi au contribuit în ultimele decenii la succesul pe care l-a avut compania pe plan global, reuşind să rămână în vârful piramidei, în ciuda schimbărilor revoluţionare care au avut loc şi care au dus la dispariţia unor coloşi, respectiv la apariţia altora în top 10 cele mai valoroase companii din lume.

Microsoft beneficiază de un vot de încredere din partea investitorilor instituţionali, aceştia deţinând cea mai mare participaţie dintre companiile din sector, de peste 72,5%. Cele două mari fonduri de active din lume, Vanguard Group şi BlackRock, deţin împreună peste 12% din companie. Este important de menţionat că în trimestrul recent încheiat, nu mai puţin de şapte instituţii şi-au mărit participaţia, pe când doar trei şi-au redus din expunerea pe care o aveau. Se remarcă Union Investment Privatfonds, care a achiziţionat 2,2 milioane de acţiuni la sfârşitul lunii iulie.

Importanţa Microsoft reiese şi din ponderea pe care compania o are în indicii americani. În ceea ce priveşte S&P 500, compania se clasează pe locul al doilea, cu o pondere de aproximativ 7%, fiind doar în urma Apple. În Dow Jones, Microsoft ocupă tot locul secund, devansată doar de UnitedHealth Group, fiind singura companie dintre cei 7 Magnifici prezenţi în acest top 10. În indicele de tehnologie Nasdaq, Microsoft are o pondere de aproximativ 10%, clasându-se pe locul al doilea, în urma Apple. Comparativ cu competitorii din zona de cloud, Alphabet şi Amazon, compania se bucură de o pondere aproape dublă.

Piaţa globală de software şi AI - aşteptată să crească

Microsoft se află în epicentrul a două pieţe care sunt aşteptate să crească exponenţial în această decadă: cloud computing şi inteligenţă artificială. Dimensiunea pieţei globale de cloud computing, evaluată la sub 500 de miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, este prognozată să crească cu un CAGR (creştere anuală compusă) de 14,1% între 2023 şi 2030. Această creştere se datorează efectului pe care soluţiile oferite îl au asupra marilor întreprinderi, pe măsură ce nevoile de modele hibride şi sisteme Omni-cloud devin indispensabile. Spre exemplu, în acest an, Microsoft şi Accenture, prin joint-venture-ul Avanade, au finalizat migrarea operaţiunilor Unilever în cloud, care va oferi companiei posibilitatea de a răspunde mai rapid la nevoile în schimbare ale consumatorilor. Totodată, Microsoft va beneficia şi de sectorul de inteligenţă artificială, care este estimat să crească de 20 de ori faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut, până la valoarea de 2 trilioane de dolari. Participaţia în OpenAI (49%) şi obţinerea a 75% din profituri până în momentul în care îşi recuperează investiţia reprezintă o pârghie importantă pentru următoarea perioadă.

Rezultate trimestriale peste estimări

Microsoft a publicat în 24 octombrie cele mai recente rezultate financiare, pentru primul trimestru fiscal din 2024. Analiştii estimau venituri de 54,5 miliarde de dolari şi un câştig pe acţiune (EPS) de 2,65 dolari. Compania a reuşit să depăşească estimările proprii, dar şi pe cele ale analiştilor, raportând venituri de 56,62 miliarde de dolari şi un EPS de 2,99 dolari. Veniturile au crescut cu 13% faţă de anul trecut, în timp ce profitul a fost cu 27% mai mare, în condiţiile în care cheltuielile din exploatare au înregistrat un ritm de creştere mai mic.

Divizia de Intelligent Cloud, cea care cuprinde şi Azure, a obţinut venituri de 24,26 miliarde de dolari, cu peste 0,7 miliarde de dolari mai mult decât estimările analiştilor şi, totodată, cu 19% mai mari decât în urmă cu un an. Chiar dacă Microsoft nu publică cifrele în dolari ale segmentului Azure, veniturile doar din acest business au săltat cu 29%, într-un ritm mai accelerat faţă de estimările proprii, dar şi ale Wall Street. Conform cifrelor publicate, Azure OpenAI şi-a crescut exponenţial numărul de clienţi în trimestrul încheiat recent, de la 11.000 la peste 18.000 în prezent. Din creşterea înregistrată de Azure, aproximativ 3% este legată de inteligenţa artificială, cu un punct procentual peste estimările companiei.

Veniturile din divizia Productivity and Business Processes, care cuprinde suita Microsoft 365 şi LinkedIn printre altele, a obţinut venituri de 18,59 miliarde de dolari, cu 13% mai mari faţă de anul trecut. Totodată, reţeaua de comunicare Teams a adăugat încă 20 de milioane de utilizatori în trimestrul iulie - septembrie, ajungând la 320 de milioane. Wall Street a lăudat şi faptul că Microsoft a încheiat o serie de 5 trimestre de scăderi ale vânzărilor de licenţe Windows (+4% faţă de anul trecut). Acest lucru vine în contextul în care livrările de PC-uri au scăzut cu doar 9% în ritm trimestrial, faţă de contracţia de 30% de la începutul anului, conform firmei de analiză Gartner.

În ceea ce priveşte cheltuielile, Microsoft a reuşit să impună un ritm de creştere mai mic, de numai 1,3%, fiind cea mai bună performanţă din 2016. Concedierile şi eficientizarea liniei de business au stat la baza acestui rezultat. Analistul Dan Ives, de la Wedbush Securities, a caracterizat rezultatele drept un "home run", acesta având un preţ ţintă de 400 de dolari pentru următoarea perioadă. Microsoft a reuşit să returneze acţionarilor peste 9 miliarde de dolari în trimestrul recent încheiat, sub formă de dividende şi răscumpărări de acţiuni.

Moş Crăciun, de pe horn pe Xbox

Microsoft a oferit o prognoză optimistă cu privire la următorul trimestru. Compania se aşteaptă la o creştere a veniturilor de 15%, în intervalul 60,4 - 61,4 miliarde de dolari. Această cifra este în linie cu aşteptările analiştilor. Pentru Azure, compania întrevede o creştere de 26-27% a veniturilor şi o contribuţie mai mare din partea inteligenţei artificiale. Introducerea Microsoft 365 Copilot AI din 1 noiembrie, la un preţ de 30 de dolari/lună va aduce în cuferele companiei o nouă sursă de venituri, însă impactul nu a fost detaliat în conferinţa cu analiştii.

Cel mai interesant aspect cu privire la previziunile companiei a fost legat de recenta achiziţie a Activision Blizzard, care va avea un impact considerabil asupra diviziei de gaming. Conducerea companiei se aşteaptă la un prim sezon de iarnă plin de surprize plăcute, printre care o creştere de 45-50% a veniturilor. Impactul companiei achiziţionate va fi unul imens în acest trimestru, reprezentând aproximativ 90% din creşterea de 55-60% estimată pentru veniturile din Xbox.

CEO-ul Satya Nadella a precizat că aşteaptă cu nerăbdare una dintre cele mai puternice performanţe ale diviziei de gaming din istoria companiei, dat fiind că în prezent gigantul din Redmond dispune de francize de peste 13 miliarde de dolari, de la faimosul Candry Crush, Diablo şi până la Warcraft. Totodată, titluri noi precum Call of Duty: Modern Warfare 3 şi Forza Motorsport sunt aşteptate să genereze sume importante.

Un nou maxim record pentru acţiunea Microsoft

Înainte de raportare, Microsoft a înregistrat o creştere cu 35% a cotaţiei în 2023, depăşind de aproape trei ori randamentul indicelui S&P 500, şi cu aproximativ 2% peste cel al Nasdaq. Microsoft a reuşit pe parcursul acestui an să stabilească un nou maxim record, fiind alături de Apple şi Nvidia, singurele companii din Big Tech care au marcat această bornă. Preţul opţiunilor care expiră în această săptămână indică o mişcare de preţ de aproximativ 15 dolari (+/- 4,5%). După publicarea rezultatelor, preţul acţiunii s-a apreciat în limita superioară a acestei estimări. După creşterea din 24 octombrie, Microsoft se află la 6% de maximul record înregistrat la mijlocul lunii iulie.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Microsoft

Oportunităţi

- AI cu capul în jos: Microsoft a anunţat că va cheltui 3,2 miliarde de dolari pentru a-şi extinde infrastructura AI şi de cloud computing în Australia, reprezentând cea mai mare investiţie din istoria companiei în această ţară. Mutarea va creşte cu 250% capacităţile de cloud computing şi va contribui la consolidarea reţelei de securitate cibernetică a ţării.

- Vot de încredere din partea analiştilor: conform estimărilor analiştilor MarketBeat, Microsoft se bucură de un rating "Moderate Buy" şi un preţ ţintă mediu de 378 dolari. Conform celor de la WSJ, dintre cei 54 de analişti care acoperă compania, 42 oferă un rating "Buy" ("cumpără"), cu un preţ ţintă maxim de 440 de dolari şi o medie de 397 de dolari.

- Poziţionare în piaţă: Microsoft beneficiază de o poziţionare strategică în două sectoare care sunt aşteptate să crească exponenţial în această decadă, şi anume, cloud computing şi inteligenţă artificială. Este important de menţionat că Microsoft alocă 13% din cheltuielile de capital pentru inteligenţă artificială, cea mai mare pondere dintre companiile din sector.

- Top performer: în ultimii cinci ani, randamentul unei investiţii în Microsoft este de peste 200%. Totodată, Microsoft se află pe locul secund într-un top select al companiilor care au oferit cel mai mare randament investitorilor în ultimii 30 de ani. Pe primul loc se regăseşte Apple.

- ESG: conform unei analize Bloomberg, Microsoft beneficiază de un scor ESG de 5,67 pe o scară de la 0 la 10, fiind în top 10 dintre companiile din sectorul de activitate. Acest lucru îi permite companiei să atragă şi fonduri de investiţii care au mandate clare cu privire la acest indicator.

Riscuri

- IRS: Fiscul american a deschis o anchetă împotriva companiei, argumentând că aceasta datorează trezoreriei aproximativ 29 de miliarde de dolari în taxe restante, plus penalizări şi dobânzi. Această cifră, care este vehement contestată de Microsoft, priveşte modul în care compania şi-a alocat profiturile între ţări şi jurisdicţii în perioada 2004-2013.

- Evaluare: din punct de vedere al analizei fundamentale, Microsoft se tranzacţionează în prezent la un P/E de aproximativ 34, cu peste 47% peste media companiilor din S&P 500. Acest premium s-a mărit în ultimii trei ani, de la valoarea de 32%.

În ceea ce priveşte indicatorul P/S, valoarea de 11,5 este cu 361% mai mare faţă de media companiilor din principalul indice american.

- Trenduri macroeconomice: din punct de vedere macro, evenimentele recente - de la războiul din Israel şi până la evoluţia titlurilor de stat americane, ar putea avea un efect de domino asupra evoluţiei bursei americane. Prima închidere sub media mobilă de 200 de zile a indicelui S&P 500 ar putea duce la o continuare a trendului descendent, lucru care va afecta în mod direct şi randamentul unei investiţii în Microsoft.

TradeVille: Microsoft - Toamna asta se poartă Azur(e)

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Valut.com, Bloomberg, Yahoo Finance, TradingView, Grand View Research, Fortune, SeekingAlpha, CNBC, Barron's, Marketwatch, Finbold, WSJ, MarketBeat, MarketChameleon, Nasdaq.com.

-------------------------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu poate avea 2,45 miliarde dolari capitalizarea ! Poate de 1000 de ori mai mult .

    Nu poate avea 2,45 miliarde dolari capitalizarea ! Poate de 1000 de ori mai mult .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb