Traian Băsescu cere o soluţie pentru menţinerea preţului la carburant

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 5 octombrie 2005

Şeful statului, Traian Băses-cu, s-a întîlnit, ieri, cu reprezentanţii principalelor societăţi din industria petrolieră care operează pe piaţa noastră: "LUKoil", "Petrom-OMV", RAFO şi "Rompetrol". Întîlnirea a avut drept scop informarea reciprocă privind soluţiile pe care societăţile din industria de profil le propun pentru ca structura vînzărilor de produse petroliere în plan intern şi la export, precum şi preţurile acestora, să ţină seama de faptul că România este o ţară cu resurse interne de ţiţei cu un cost scăzut la extracţie. La rîndul lor, benzinarii particulari s-au plîns că la poarta rafinăriilor, benzina şi motorina au un preţ mai mare decît costurile reale de producţie. Ei spun că preţul nu ar trebui să depăşească 33 de lei grei pentru litrul de benzină şi 30 de lei pentru motorină. Potrivit unor surse oficiale, preşedintele a discutat cu procesatorii de petrol şi despre costurile de producţie. Conducerea "Rafo" Oneşti a precizat, după întrevederea cu Traian Băsescu, că şeful statului a cerut şi o strategie care să fie pusă în aplicare pînă în ianuarie 2007.

Pe de altă parte, Traian Băsescu apreciază atitudinea pozitivă a companiilor petroliere în abordarea problemelor generate de creşterea preţurilor la ţiţei: "Companiile petroliere vor fi monitorizate de Guvern, în vederea promovării unor măsuri care să aibă un efect benefic în îndeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv în ceea ce priveşte reducerea inflaţiei şi a deficitului de plăţi în comerţul exterior".

Dinu Patriciu, preşedinte şi director general al grupului "Rompetrol", a calificat întîlnirea cu preşedintele drept foarte benefică: "A fost o întîlnire foarte pozitivă. Anterior ni s-au cerut soluţii pentru optimizarea preţurilor produselor petroliere, dat fiind avantajul pe care îl are România - ţiţeiul propriu care acoperă circa 45% din consumuri (65% în cazul benzinei şi motorinei). < Rompetrol Rafinare > Constanţa nu foloseşte ţiţei din ţară, dar a prezentat trei soluţii prin care preţul produselor ar putea fi scăzut. În primul rînd este vorba de operarea, de către companie, a conductelor dintre Midia şi Constanţa (22 km), distanţă pe care plătim acum 7 dolari/tonă inclusiv < pierderile >, respectiv furturile, micşorarea costurilor de transport şi distribuţie a energiei (13 USD/MW) la un nivel rezonabil, comparabil cu cel din UE (2 - 2,5 E/MW) şi egalizarea accizelor la benzină şi motorină". Dinu Patriciu mai propune întărirea normelor de autorizare a depozitelor fiscale, precum şi alte măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi contrafacerii produselor petroliere, care să micşoreze semnificativ cota pieţei negre şi să o crească pe cea a producătorilor legitimi.

Şeful statului s-a întîlnit cu petroliştii, pentru prima oară, săptămîna trecută, cerînd la acel moment reprezentanţilor companiilor de profil să nu mai majoreze preţul carburanţilor. Principalii jucători de pe piaţa petrolieră, care au luat parte la acea întrunire, au spus că preşedintele şi-a motivat această cerere prin faptul că ţara trece printr-o perioadă dificilă, ca urmare a inundaţiilor repetate. Precedenta întîlnire dintre Traian Băsescu şi reprezentanţii companiilor petroliere a venit la cîteva zile după ce pe piaţă au fost înregistrate creşteri semnificative de preţuri la produsele petroliere. Traian Băsescu a făcut un apel public ca preţul benzinei şi motorinei la pompă să scadă. Ceea ce s-a şi întîmplat. Totuşi, preşedintele a ţinut să aibă şi o a doua întrevedere cu reprezentanţii principalelor companii petroliere din ţară. Aceasta a avut loc ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb