Transportul maritim, principalul mod de transport al mărfurilor în UE

A.B.
Miscellanea / 16 aprilie

Transportul maritim, principalul mod de transport al mărfurilor în UE

Transportul maritim a dominat în 2023 livrările de mărfuri pe teritoriul Uniunii Europene, cu o pondere de 67,4% din total, calculată în funcţie de cantitatea transportată şi distanţa parcursă (tone-kilometru), potrivit datelor publicate de Eurostat, de la care redăm cele ce urmează. Transportul rutier a urmat cu 25,3%, cel feroviar a reprezentat 5,5%, iar transportul pe căi navigabile interioare 1,6%. Transportul aerian a avut cea mai mică pondere, de doar 0,2% din totalul mărfurilor transportate.

Comparativ cu 2013, singura creştere a fost înregistrată de transportul rutier, care a câştigat 2,8 puncte procentuale. În schimb, transportul maritim a scăzut cu 2 puncte procentuale, cel pe căi navigabile interioare cu 0,6 pp, iar cel feroviar cu 0,2 pp.

Informaţiile provin din datele Eurostat privind repartizarea modurilor de transport pentru mărfuri, publicate astăzi. Acest material rezumă câteva dintre concluziile prezentate în articolul detaliat "Statistics Explained", dedicat structurii transportului de mărfuri în UE.

Dintre cele 22 de state membre cu ieşire la mare, în 15 transportul maritim a fost principalul mod de transport al mărfurilor. În 10 dintre acestea, ponderea transportului pe mare a depăşit 70%, cele mai mari valori fiind înregistrate în Portugalia (98,2%), Cipru (96,5%) şi Grecia (96,4%).

În schimb, în Luxemburg (84,5%), Cehia (77,7%) şi Ungaria (70,7%), transportul rutier a fost dominant, depăşind 70% din totalul mărfurilor.

Cele mai mari ponderi ale transportului feroviar au fost raportate în Lituania (31,7%), Slovacia (30,1%), Austria (29,1%) şi Slovenia (27,1%), potrivit sursei citate.

România s-a remarcat prin cea mai mare pondere a transportului pe căi navigabile interioare din UE, cu 18,9%, urmată de Ţările de Jos (11,7%) şi Bulgaria (8,7%).

Transportul aerian a depăşit 1% din totalul transportului de mărfuri în doar şapte state membre. Cele mai ridicate valori au fost în România (1,6%), Luxemburg (1,5%), Ungaria şi Lituania (1,3% fiecare).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe Marea Neagra insa numai daca permite Zelenski, ca el a zis ca asa nu mai merge

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb