Trio-ul BVB revine pe scenă: Vasile Blaga a devenit al doilea om în stat

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 29 noiembrie 2011

Trio-ul BVB revine pe scenă: Vasile Blaga a devenit al doilea om în stat

Vasile Blaga este noul preşedinte al Senatului. Vasile Blaga a fost ales cu 69 de voturi, Titus Corlăţean obţinând doar 63 de voturi. Senatorii au votat, cu buletine, pentru alegerea noului preşedinte al acestei Camere, parlamentarii exprimându-şi opţiunea pentru unul dintre cei doi candidaţi: Vasile Blaga - susţinut de partidele coaliţiei de guvernare şi Titus Corlăţean - propus de opoziţie. Fostul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, nu a votat, motivând că nu există opţiunea să voteze negativ în ambele cazuri.

Discuţiile şi negocierile de dinaintea votului au constituit adevărata miză a zilei. Coaliţia guvernamentală s-a zdruncinat serios din cauza negocierilor pentru candidatura la preşedinţia Senatului. În cele din urmă, în urma unor compromisuri de ambele părţi, PDL şi UDMR au decis să îl sprijine pe Vasile Blaga pentru locul rămas liber după debarcarea lui Mircea Geoană. Practic, vechea gardă din PDL a fost revitalizată, trio-ul BVB (Blaga - Videanu - Berceanu) revenind din nou în atenţie cu un an înaintea alegerilor parlamentare, doi dintre ei, Vasile Blaga şi Radu Berceanu au şi avut ieri dimineaţă o întâlnire, la Cotroceni, cu Traian Băsescu.

Partea mai palpitantă a acestei mutări pe scena politică a avut loc la primele ore ale dimineţii. După o şedinţă tensionată, partidele din coaliţia de guvernare au decis că vor sprijini candidatul Partidului Democrat Liberal pentru preşedinţia Senatului, liderii PDL, UDMR, UNPR şi grupului minorităţilor ajungând la un acord în acest sens. "Două concluzii: coaliţia va avea un singur candidat pentru preşedinţia Senatului; a doua concluzie - coaliţia va avea preşedintele Senatului", a declarat plin de optimism preşedintele PDL, Emil Boc. Elena Udrea a recunoscut că în coaliţie s-a discutat despre Vasile Blaga şi Radu Berceanu ca posibili candidaţi la şefia Senatului, în cele din urmă fiind propus primul. Elena Udrea a susţinut că la coaliţie UDMR nu a venit cu un nume de candidat. În schimb, în viitorul apropiat, Secretarul General al Guvernului să fie un membru al UDMR. Prefectul de Hunedoara, Dezsi Attila, ar putea fi propus de UDMR pentru şefia SGG. Surse din PDL au declarat că în şedinţa coaliţiei membrii acesteia "s-au certat" pe tema candidaturii la şefia Senatului.

Calculele opoziţiei erau destul de clare înaintea şedinţei de la Senat. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că obiectivul USL nu este obţinerea funcţiei de preşedinte al Senatului, el precizând că Uniunea doreşte schimbarea regimului Băsescu, respectiv schimbarea preşedintelui şi a premierului Emil Boc. Ponta a mai spus că USL va ataca la Curtea Constituţională eventuala alegere a unui nou preşedinte al Senatului provenit dintre senatorii puterii, "dacă va fi cazul", el subliniind faptul că CC s-a pronunţat deja asupra acestui subiect: "Dacă facem un nou demers, e pentru a reitera ce au spus cei de la Curte. Eu cred că cei de la Curte nu sunt nişte penibili, cum i-a numit Băsescu, şi le-ar fi imposibil să scrie invers decât au scris în decizia 601". Pe aceeaşi lungime de undă s-a aflat şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, care a declarat: "Ceea ce avem de făcut la capitolul procedural este să le spunem că în interpretarea noastră singurul care are dreptul să facă propunerea este grupul PSD. Orice turnură vor lua dezbaterile, toţi senatorii PSD, PNL şi PC îi vor acorda votul lui Titus Corlăţean. Numărăm şi vedem. Punct". Aceste declaraţii au fost catalogate de parlamentarii puterii drept încercări ale liderilor opoziţiei de a pregăti terenul pentru un eşec anticipat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb