TSMC a început construcţia primei sale uzine europene în Germania

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 august

Sursa foto: https://pr.tsmc.com/english/gallery-fabs-inside

Sursa foto: https://pr.tsmc.com/english/gallery-fabs-inside

English Version

Cel mai mare producător mondial de semiconductori, grupul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC), a demarat ieri lucrările de construcţie la prima sa uzină din Europa, care va fi amplasată în estul Germaniei, un proiect strategic vizând repatrierea unei părţi din producţia acestor componente cheie pe vechiul continent, conform AFP, informează Agerpres.

Cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost prezenţi la Dresda la ceremonia de punere a pietrei de temelie a viitoarei uzine, alături de responsabili ai grupului taiwanez.

TSMC intenţionează să investească 3,5 miliarde euro în această uzină, la care va deţine 70% din capital, în parteneriat cu grupul olandez NXP Semiconductor şi companiile germane Infineon şi Bosch, care vor deţine fiecare o participaţie de 10%.

Investiţiile totale în acest proiect simbolic, amplasat în aşa-numita "Silicon Saxony", un pol industrial din perioada comunistă dedicat semiconductorilor, se vor ridica la 10 miliarde euro. Producţia ar urma să înceapă în 2027, concentrată pe cipuri pentru industria auto. Prima uzină TSMC din Europa ar urma să conducă la crearea a 2.000 de locuri de muncă.

În prezent marea majoritate a activităţilor de producţie de cipuri se derulează în Asia, în special în Taiwan. Însă din cauza bulversării lanţurilor logistice şi a tensiunilor geopolitice din zona Pacificului, ţările occidentale vor să dezvolte activităţi de producţie de semiconductori pe propriul lor teritoriu.

Cipurile au devenit indispensabile pentru întreaga industrie mondială, de la calculatoare portabile şi până la turbine eoliene şi rachete. În aceste condiţii, autorităţile de la Berlin au folosit toate mijloacele pentru a convinge TSMC să aleagă Germania pentru investiţia sa, alocând subvenţii de până la cinci miliarde euro pentru acest proiect.

Pe lângă TSMC există şi alte companii care intenţionează să construiască uzine de semiconductori în Germania, şi să beneficieze de subvenţii consistente din partea Berlinului, precum grupul Intel şi firma Globalfoundries.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb