Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a înfiinţat o linie telefonică pentru suportul psihologic ale persoanelor afectate de COVID-19, potrivit Agerpres.
"Pandemia COVID-19 a avut consecinţe psihologice şi medicale majore la nivel societăţii. Autorităţile au manageriat adecvat componenta medicală, dar cea psihologică a fost relativ ignorată, deşi aceasta are un rol fundamental asupra sănătăţii mintale a populaţiei în pandemie - cu impact asupra calităţii vieţii oamenilor şi a funcţionării socio-economice - şi chiar asupra transpunerii sfaturilor medicale în comportamentele individuale. (...) Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) - prin Clinica Universitară de Psihologie - Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (APCCR) şi Fundaţia Vodafone Romania, a iniţiat un program naţional de asigurare a serviciilor de psihoeducaţie şi suport psihologic telefonic pentru reducerea stresului asociat pandemiei", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de UBB.
Potrivit sursei citate, specialiştii - psihologii cu drept de liberă practică - au fost pregătiţi pe baza unui protocol bazat pe dovezi validate ştiinţific, pornindu-se de la premisa unei intervenţii singulare, fiind mai degrabă un serviciu de prim ajutor psihologic cu o durată scurtă, nu o linie de psihoterapie sau consiliere pentru tratamentul tulburărilor psihice.
"UBB, prin Clinica proprie de psihologie, şi Asociaţia Psihologilor din România au propus pe parcursul anului 2020 o serie de ghiduri psihologice în pandemie pentru populaţie, ghiduri accesate de sute de mii de oameni, fiind astfel liderii naţionali în această direcţie. Prin acest demers, implicăm însă acum autorităţile în mod formal în preocuparea pentru sănătatea mintală a oamenilor. În funcţie de interesul populaţiei, echipa de specialişti va putea fi extinsă. Important este că acum oamenii, adulţi şi tineri, pot avea acces gratuit la cele mai avansate servicii psihologice de intervenţii cognitiv-comportamentale, într-un regim personalizat, bazat pe dovezi. În plus, psihologii implicaţi vor fi familiarizaţi cu alte resurse disponibile oferite de diverse organizaţii profesionale, ghidând astfel pacienţii pentru servicii suplimentare/complementare în această direcţie, contribuind astfel la crearea unei reţele naţionale extinse de suport psihologic în pandemie", a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, conform comunicatului menţionat.