Ucraina vrea să amâne rambursarea dobânzilor şi a bondurilor sale în euro

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2022

Sursa foto: facebook / Volodimir Zelensky. Autori: Ihor Lutsenko, Adaa Zagorodnya, Narciso Contreras, Maranie R. Staab,Evgeniy Maloletka.

Sursa foto: facebook / Volodimir Zelensky. Autori: Ihor Lutsenko, Adaa Zagorodnya, Narciso Contreras, Maranie R. Staab,Evgeniy Maloletka.

Ucraina intenţionează să amâne rambursarea dobânzilor şi a bondurilor sale în euro timp de 24 de luni, începând de la 1 august, conform unei Hotărâri de Guvern publicată ieri, transmite Reuters.

Executivul de la Kiev, care încearcă să facă faţă efectelor invaziei Rusiei din 24 februarie, a dat instrucţiuni Ministerului de Finanţe să negocieze cu creditorii amânarea plăţilor şi a promis dobânzi suplimentare la plăţile amânate.

Ucraina deţine câteva emisiuni de eurobonduri, în valoare de 19,5 miliarde de dolari, cu scadenţa în 2022-2033, care ar urma să fi amânate până în 2024-2035, notează Agerpres.

În septembrie, Ucraina are de plată un nivel record al datoriei externe - aproape 57 de miliarde de hrivne (1,93 miliarde de dolari) - iar veniturile la bugetul statului acoperă doar o treime din necesităţile de finanţare ale ţării.

Tymofiy Mylovanov, consilier al Cabinetului preşedintelui ucrainean, le-a cerut partenerilor externi să-şi majoreze sprijinul financiar acordat Ucrainei pentru a ajuta ţara să nu se confrunte cu o criză, în situaţia în care cheltuielile au urcat semnificativ din cauza războiului, iar veniturile au scăzut.

Rusia - cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, pentru a doua lună consecutiv

Rusia şi-a menţinut în iunie, pentru a doua lună consecutiv, poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, cumpărătorii din ţara asiatică sporind livrările la preţuri reduse şi reducând achiziţiile mai scumpe din Arabia Saudită, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ.

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,29 milioane de tone luna trecută, un avans de aproape 10% faţă de anul trecut, conform Agerpres.

Totuşi, livrările ruseşti de ţiţei în iunie, echivalentul a aproximativ 1,77 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd.

China a importat 5,06 milioane de tone de petrol din Arabia Saudită luna trecută, sau 1,23 milioane bpd, în scădere de la 1,84 milioane bpd în mai, şi cu 30% mai puţin decât în iunie 2021.

În primele şase luni din 2022, importurile din Rusia au totalizat 41,3 milioane de tone (1,67 milioane bpd), un avans anual de 4%, în timp ce Arabia Saudită a livrat Chinei 43,3 milioane tone (1,75 milioane bpd) - cu 1% mai puţin decât în urmă cu un an.

Importurile totale de ţiţei ale Chinei s-au situat în iunie la cel mai redus nivel din ultimii aproape patru ani, din cauza restricţiilor.

Separat, datele oficiale arată că importurile Chinei de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia au totalizat 520.530 tone în iunie, al doilea cel mai ridicat volum lunar cel puţin de la începutul lui 2021.

În primele şase luni din 2022, importurile de GNL din Rusia au urcat cu aproape 30%, la 2,36 milioane de tone, în timp ce importurile totale ale Chinei de LNG au scăzut cu 21%.

De asemenea, datele publicate ieri arată că Beijingul a importat luna trecută 260.000 tone de ţiţei iranian, a patra livrare de petrol din Iran din decembrie.

China a continuat să cumpere petrol din Iran, în pofida sancţiunilor SUA impuse Teheranului.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 153 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat până la 163 de euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 17.15 atingea 152,20 euro.

-------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a coborât cu 1,6% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 105,64 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a scăzut cu 1,7%, la 102,50 dolari barilul la ora locală 10.11.

-------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a coborât cu 0,2%, la 1.724 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 10.15, cea spot - cu 0,2%, la 1.708,09 dolari/uncie.

-------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 0,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,20 dolari/buşel la ora 10.12. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 1,4%, la 5,87 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Ukraina sa isi plateasca datiriile in valuta.. Daca nu incapacitate de plata pe fruntea ei si nu mai vede nici un euro sau dolar imprumut...

    1. Numai rusnaci pe aici. Este ca va mai trecut de foame cu stirea asta?

      Uitati-va la prieteni chinezi, cum pazesc bancile cu tancul, sa nu isi scoata oamneii banii din bancile chineze. Cred ca asta se intampla doar pentru ca China e noua putere mondiala?! 

    Asta înseamnă default, nu exista amânare la scadență, poți re-eșalona ceva dar asta cu acceptul creditorilor, care pot fi bănci sau fonduri.

    Afla și Zelensky acum ca razboaiele cu cheltuiala se țin...  

    Vai păcatele mele... dar cine se aștepta la așa ceva...

    Nu-mi vine să cred. Ce se va întâmpla cu prostovanii ăia care-n lunile anterioare cumpărau war bonds, pardon "Liberty Bonds", emise de Ucraina? Până și Bloomberg îți explica exact cum poți să-ți dai foc la bani, pardon ... "să investești", cumpărând obligațiunile alea emise de Ucraina. 

    Astept ca presa mondiala vestica, pro-nato sa titreze.

    UCRAINA IN FALIMENT

    Ea este cu adevarat in faliment, nu Rusia. 

    1. Corect

    Adica un soi de default?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb