Uniunea Europeană nu are planuri imediate vizând interzicerea gazelor naturale lichefiate ruseşti, în pofida faptului că importurile blocului comunitar au explodat, a declarat vineri ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, care a menţionat îngrijorările cu privire la o nouă creştere a preţurilor, relatează Agerpres.
Veniturile totale ale Rusiei din exporturile de energie au scăzut după ce puterile occidentale au impus ample sancţiuni economice Moscovei, ca urmare a invadării Ucrainei, însă exporturile de gaze lichefiate îi aduc acesteia venituri de miliarde de dolari.
"Există un sentiment de teamă cu privire la posibile lipsuri", a declarat Teresa Ribera pentru Reuters, referindu-se la criza energetică de anul trecut cu care s-a confruntat Europa.
Spania deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, iar această poziţie îi permite să dea prioritate anumitor iniţiative legislative.
Începând de anul trecut, importurile totale de gaze naturale ruseşti ale blocului comunitar au scăzut, după ce Rusia a redus livrările spre Europa. Cu toate acestea, în cazul gazelor lichefiate ruseşti, importurile blocului comunitar în perioada ianuarie-iulie 2023 sunt cu 40% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Mai mult, aceste importuri nu dau semne că vor încetini, în pofida obiectivelor UE de a înceta să mai folosească combustibili fosili ruseşti după 2027. Blocul comunitar a interzis deja importurile pe cale maritimă de petrol şi produse petroliere, cum este motorina, provenite din Rusia.
"Cred că mai devreme sau mai târziu, dacă situaţia nu se schimbă în Rusia şi Ucraina, va fi introdus un embargou. Însă, pentru moment, după turbulenţele de anul trecut, Comisia Europeană şi statele membre vor să vadă cum vor evolua lucrurile în mod paşnic pentru a evita noi turbulenţe", a spus Ribera.
Sectorul industrial şi cel manufacturier din Europa şi-a redus producţia anul trecut, în contextul creşterii costurilor la energie, în primul rând la gaze naturale. Economia Germaniei, motorul Europei, a trecut printr-o uşoară recesiune în perioada iernii.
Potrivit cifrelor prezentate de Ministerul rus al Finanţelor, în primele opt luni ale anului veniturile generate de statul rus din petrol şi gaze au scăzut cu 38,1% în ritm anual, deoarece veniturile din taxe au scăzut a urmare a diminuării preţurilor şi volumelor de vânzări.
Cu toate acestea, grupul de reflexie Bruegel susţine că gazele naturale lichefiate aduc Rusiei miliarde de dolari, în condiţiile în care numai Europa a plătit Rusiei 12 miliarde de euro pentru GNL începând din luna martie 2022 şi luna februarie a acestui an.
Spania a devenit al doilea mare cumpărător mondial de gaze naturale lichefiate din Rusia.
"Nu îmi place acest lucru. Ştiu că, datorită infrastucturii pe care o avem, asistăm la o situaţie în care noi jucători de pe piaţa de GNL transportă şi depozitează gaze lichefiate ruseşti la facilităţile noastre, de unde pot să le re-exporte oriunde vor", a precizat Teresa Ribera.
Aceasta a adăugat că guvernul spaniol a analizat modalităţi prin care să oprească aceste importuri, dar nu a găsit o bază legală pentru un embargou, fără o poziţie comună la nivelul UE, pentru că este o chestiune care ţine de comerţul exterior.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2023, 12:42)
Sancțiuni, sanctiuni,
dar fără energie și materii prime din Rusia,
NU MERGE TREABA, ce politicieni "deștepți"