La doar câteva ore după întâlnirea dintre Mario Draghi, preşedintele BCE, şi Yanis Varoufakis, ministrul de finanţe al Greciei, Banca Centrală Europeană a anunţat că obligaţiunile Greciei nu mai sunt eligibile pentru a fi utilizate drept colateral în operaţiunile de politică monetară din cadrul Eurosistemului.
"Consiliul guvernatorilor a eliminat excepţia aplicată cerinţelor minime de rating pentru instrumentele financiare emise sau garantate de Republica Elenă", se arată în comunicatul de presă de pe site-ul BCE. În continuare se mai precizează că "suspendarea s-a realizat în conformitate cu reglementările Eurosistemului, deoarece nu se mai poate considera că programul actual poate continua cu succes", iar "cerinţele de lichiditate ale contrapartidelor afectate pot fi asigurate de banca centrală naţională".
După întâlnirea cu Draghi, ministrul Varoufakis a caracterizat discuţiile drept fructuoase, în condiţiile în care preşedintele BCE "a clarificat mandatul instituţional al instituţiei şi a cerut noului guvern să coopereze constructiv cu Eurogrupul pentru asigurarea stabilităţii financiare", după cum scrie Wall Street Journal .
Decizia BCE, care va intra în vigoare din 11 februarie 2015, implică transferarea către Banca Greciei a operaţiunilor de lichiditate pentru sistemul bancar local, la costuri de finanţare semnificativ mai mari.
Rata anuală a dobânzii pentru operaţiunile din cadrul programului ELA (Emergency Liquidity Assistance) este de 1,55%, conform unor declaraţii ale guvernatorului Yanis Stournaras preluate de Bloomberg, în timp ce BCE oferă lichiditate la o rată anuală a dobânzii de 0,05%.
Accentuarea presiunilor BCE asupra Greciei, în scopul acceptării condiţiilor impuse de creditorii internaţionali şi renunţarea la îndeplinirea promisiunilor electorale ale Partidului Syriza, vine în urma unei declaraţii recente a lui Jean-Claude Juncker, care a precizat că "nu poate exista alegere democratică împotriva Tratatelor Europene", conform unui articol de pe site-ul BBC.
Acţiunea BCE este considerată în presa internaţională drept o "încercare de izolare a Greciei, dacă nu acceptă un nou plan de reformă".
Pentru Mark Grant, director executiv la Southwest Securities, decizia "este un act ruşinos de răzbunare din partea BCE şi a UE", după cum scrie The Telegraph.
Tot în cotidianul britanic, Ambrose Evans-Pritchard scrie că "BCE a aruncat Grecia lupilor într-un acces de mânie", iar decizia este eminamente politică şi în afara domeniului său de autoritate. "Doar prim-miniştrii au autoritatea să forţeze ieşirea unor state din zona euro", mai scrie jurnalistul britanic.
În aceste condiţii, confruntarea dintre Grecia şi creditorii internaţionali a intrat într-o nouă etapă, unde nimeni nu mai doreşte să respecte regulile jocului sau limitele autorităţii acordate prin tratatele europene.
Aceasta înseamnă că prezumţia de raţionalitate cu greu mai poate fi aplicată negocierilor dintre Grecia şi autorităţile europene, cu efecte greu de estimat asupra stabilităţii financiare continentale.
1. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 05.02.2015, 12:25)
Canarul trupei Phoenix se potriveste de minune Greciei.
Canarul galben ca un galbenus
Cu pene moi si ochii dusi
Canta de dupa sarmele de-argint
Si viersu-i se pierdea in vant
Deodata ochii tristi din cap tresar
Si da din aripi, dar in zadar
Lovind cu pieptul sarmele de argint
Cade in jos cu pieptul frant
Sarman canar, ti s-a parut
Ca zarile ti s-au deschis
Dar n-a fost doar, decat un vis
Ranit tu ai cazut
Scuzati lipsa punctuatiei, a fost doar un copy-paste :)
2. fără titlu
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 05.02.2015, 13:59)
La ' ca Rusia de-abia asteapta sa-si ofere sprijinul fratesc.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2015, 14:56)
De unde sprijin? Rusia n-are malai nici pentru ea, de curand a refuzat sa ofere ajutor Transnistriei. Asa ca degeaba dorinta daca nu este putinta...
Grecii sunt intr-un big (...). Populistii astia din Syriza, cu tabloul Rosei Luxemburg in spate si cu visul lui Che in fata, vor sfarsi exact ca Guevara in jungla boliviana: intinsi pe catafalc.
Nu va trece anul si grecii se vor fi saturat de comunisti... Problema lor este ca nu vor intelege nimic! Adica cum? 35 de ani au trait fara sa munceasca si acum subit nu se mai poate? Nici vorba! Eiropa trebuie sa-i ajute ca ei au inventat matematica, fizica si democratia! In caz contrar astia pun copyright pe democratie si o bagam pe maneca. Nici sa numaram nu vom mai avea voie!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 05.02.2015, 16:30)
In lumea asta prost facuta grecii n-au cum ramine singurei. Daca-i lasa UE din brate ori ii ia Rusia, care cautind sa-si afirme un loc fruntas in lume n-are cum scapa o asemenea situatie, ori ii ia direct SUA.
Cit despre Transnistria, este f greu de spus cu claritate ce se intimpla acolo, avind in vedere ca Republica Moldova pare a fi cantonata tot la Rascruce de vinturi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de iLUMINATTI în data de 05.02.2015, 17:40)
Nimeni nu a subliniat ce a zis Juncker si sa bagam la cap...romania e subjugata la BIG BROTHER
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2015, 22:14)
Se sterg datorii si e OK,a mai trecut prin asa ceva.