Un bărbat a obţinut daune de 50.000 de lei după ce i-au căzut în cap două ţevi în Dedeman Băneasa

J.P.
Miscellanea / 24 octombrie 2020

Un bărbat a obţinut daune de 50.000 de lei după ce i-au căzut în cap două ţevi în Dedeman Băneasa

Dedeman trebuie să achite daune către doi clienţi care s-au accidentat în magazinele societăţii. Una dintre sentinţe este definitivă, iar cealaltă a fost atacată în apel, conform G4media.

Cel mai recent caz a ajuns pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Atât reclamantul, cât şi Dedeman contestă o decizie a Tribunalului prin care firma cu sediul central în Bacău trebuie să-i achite primului daune morale de 50.000 de lei. Reclamantul ceruse un milion de lei (600.000 lei daune materiale şi 400.000 lei daune morale).

În acţiune, acesta a relatat că, la data de 29 septembrie 2018, se afla în magazinul Dedeman Băneasa din Bucureşti pentru a cumpără materiale de construcţie, moment în care "La raionul cu ţevi metalice, după ce a luat din raft ce avea nevoie, fără a acţiona în vreun fel asupra celorlalte produse ramase la raft, i-au căzut în cap, în zona frontală şi cea parietală, două ţevi metalice cu dimensiune 60x40x2, lungi de 2 metri (rectangular), acestea fiind aşezate la o înălţime considerabilă."

A fost transportat la spital şi a susţinut în faţa judecătorilor că "primele trei săptămâni de la producerea accidentului au fost dificile în sensul în care nici nu s-a putut deplasa singur, având fotofobie şi dureri severe de cap, acesta fiind şi motivul pentru care a revenit la Camera de Gardă a Spitalului Elias. În toată această perioadă a avut nevoie de însoţitor, neputând să conducă, îngreunându-i astfel şi situaţia soţiei sale. Totodată, ca urmare a accidentului a rămas şi cu cicatrici în locurile în care s-au produs loviturile, însă cea din zona frontală este cea vizibilă."

În plus, el a susţinut că şi-ar fi pierdut locul de muncă de la o firmă de asigurări, iar trauma suferită l-a obligat să meargă la psiholog pentru a se trata de sindrom de stres posttraumatic. Bărbatul a depus şi plângere penală împotriva firmei, relatează sursa citată.

Dedeman a cerut respingerea acţiunii, dar a adăugat că, în cazul în care se va admite cererea de chemare în judecată, să fie diminuate daunele materiale doar la cheltuielile medicale pentru care poate fi stabilită legătură de cauzalitate cu evenimentul produs în magazin, iar cele morale să fie de maximum 1.000-1.500 euro.

Reprezentanţii societăţii au declarat că "Incidentul a avut loc într-o zonă în care nu era perfect vizibilă camerelor de supraveghere video, astfel încât nu cunoştea exact ce şi cum s-a întâmplat în realitate. Din succesiunea imaginilor se poate observa că reclamantul se deplasează spre locul de expunere a ţevilor, se observă că ia un produs şi apoi desprinderea a două bare. (...) După care, reclamantul apare în raza camerelor de supraveghere video ţinând mâna la frunte iar partea dreapta îndreptându-se grăbit către ieşire. Până la ieşirea din unitate, se poate observa că acesta se deplasează pe propriile forţe, discută cu angajaţii Dedeman, discută la telefon, urcă singur scările la etaj, iar sângerarea s-a oprit relativ repede. Reclamantul invocă nenumărate probleme medicale fără însă a dovedi că acestea ar fi urmarea vătămării."

Firma a susţinut că "a avut loc doar un traumatism craniu - cerebral minor. (...) starea de sănătate a reclamantului nu a necesitat internare. Acesta fiind consultat şi tratat de la început şi până în prezent în ambulatoriu, adică fără a necesita spitalizare. De asemenea, reclamantul afirmă că este nevoit să efectueze o terapie câte 2 ore zilnic, precum şi consiliere psihologică pentru şoc posttraumatic. Nici aceste afirmaţii nu sunt dovedite de reclamant întrucât acesta nu a depus documente care să ateste situaţia medicală şi nici legătură de cauzalitate dintre potenţialele urmări şi evenimentul care le-ar fi cauzat." În întâmpinare, societatea a mai menţionat că i-a oferit acestuia 7.000 de lei pentru soluţionarea pe cale amiabilă şi echitabilă a situaţiei, dar pe baza unor documente care să certifice prejudiciul material. Victima a refuzat oferta.

Analizând argumentele părţilor, judecătorul de la Tribunal a stabilit că "Este incontestabil faptul că accidentul suferit de reclamant a influenţat sănătatea şi posibilitatea acestuia de a-şi desfăşura activitatea în domeniul avut anterior accidentului (cel al a asigurărilor) (...) Acest accident a influenţat viaţa reclamantului, întrucât acesta a stat în concediu medical aproximativ 34 de zile (...) Teama reclamantului referitoare la urmările accidentului asupra stării de sănătate, asociate cu pierderea locului de muncă şi imposibilitatea de a mai lucra în domeniul asigurărilor, i-au produs acestuia o suferinţă morală, suferinţă ce poate cuantificată în bani. Astfel, în considerarea unei reparaţii echitabile a traumei suferite de reclamant în urma accidentului şi a consecinţelor sale, tribunalul apreciază că suma de 50.000 lei corespunde unei juste şi echitabile compensaţii morale." A fost respinsă solicitarea de daune materiale. Ambele părţi au depus apel, primul termen nefiind încă stabilit.

Este cel de-al doilea caz din ultimii ani în care societatea Dedeman a fost chemată la bară pentru o asemenea situaţie. Printr-o sentinţă definitivă, din noiembrie 2018, firma patronată de fraţii Pavăl a fost obligată la plata a 6.000 de euro daune morale către un bărbat din Iaşi. Adrian Alexie s-a plâns în faţa judecătorilor că, în data de 16 iulie 2013, în timp ce se afla în magazinul acestei firme din Valea Lupului-Iaşi, fiind la casierie, o coală de tablă aflată în căruciorul unui alt client a căzut şi l-a tăiat la un picior. Colile nu fuseseră aşezate corect, iar anterior un angajat Dedeman îl atenţionase pe acel client asupra acestui lucru, Alexie reproşând celor de la Dedeman că angajatul respectiv nu a oprit-o pe acea persoană şi nu i-a interzis să mai circule astfel prin magazin. Dedeman s-a apărat afirmând că "dat fiind specificul produselor ce se vând în magazinele sale, nu poate asigura (şi nici nu are o asemenea obligaţie prin lege) paza fiecărui client şi instructajul fiecărui client cu privire la manevrarea produselor aflate pe suprafaţa de vânzare", iar judecătorii au catalogat societatea drept parţial responsabilă de incident. În primă instanţă, Alexie obţinuse daune de 10.000 de euro, conform G4media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb