Un criminal politic în serie

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 18 februarie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Vladimir Putin, noul ţar al Rusiei, este condamnat pentru crime împotriva umanităţii de Tribunalul Penal Internaţional. Dar nu şi pentru asasinatele politice ordonate de acesta de-a lungul ultimilor 30 de ani. Din această perspectivă, obiectiv vorbind, el se califică drept un criminal în serie.

Lista asasinatelor ordonate de Putin - mă refer, desigur, la cele cunoscute şi făcute publice ca atare - este extrem de mare. I-au căzut victime foşti asociaţi, lucrători ai serviciilor secrete, bancheri, proeminenţi oameni de afaceri, jurnalişti incomozi, dizidenţi, rivali politici şi chiar foşti complici. Cel mai cunoscut dintre aceştia din urmă a fost Evgheni Prigojin. Din această uriaşă listă extragem câteva numele proeminente. Anna Politkovskaya, Alexandr Litvinenko, Boris Nemtsov. Toate au fost intens mediatizate de presa din lumea liberă şi, fireşte, în ceea ce priveşte fiecare caz în parte, oficialii de la Kremlin au negat cu desăvârşire orice implicare. Ultimul asasinat răsunător, despre care se vorbeşte pe întreg mapamondul, este cel al lui Alexei Navalny, executat cu sânge rece, dar şi cu multă abilitate, în condiţiile în care acesta, oficial, se afla în custodia statului rus. Executându-şi o pedeapsă abuzivă, dată pe criterii politice, pentru mulţi ani de închisoare. Navalny a fost cel mai dur şi cel mai consecvent opozant politic al lui Putin şi a continuat să-l critice dur, chiar şi după gratii, prin mesajele trimise prin intermediul avocatului său. Dar de ce mai analizez şi eu acest caz, după ce au făcut-o cu aplomb mulţi jurnalişti şi oameni politici de pe întreg mapamondul?

Am cel puţin două minute să o fac. Unul este că m-a surprins neplăcut, chiar m-a şocat o afirmaţie făcută de faimosul jurnalist Tucker Carlson, singurul reprezentant al presei din Statele Unite, care a reuşit să-i ia lui Vladimir Putin un pseudo interviu. Un dialog fruviu, dar cu întrebări dinainte selectate şi aprobate. Chestionat de un alt jurnalist, referitor la asasinarea lui Navalny, Carlson a declarat nonşalant că toţi oamenii politici proeminenţi, ajunşi la vârful unor state săvârşesc crime. Omoară oameni. Prin urmare, Putin nu ar fi săvârşit nimic ieşit din comun. Lucrurile nu stau aşa. Nu toţi conducătorii de state săvârşesc crime. Şi nici măcar fapte criminale. Este adevărat că avem cazuri devenite celebre, de conducători de state care au săvârşit grave infracţiuni, în general de corupţie. Cum este cea mai recentă situaţie, care scandalizează întreaga lume şi care îl vizează pe Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte al Republicii Franceze, condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie în timpul campaniei sale electorale. Dar totuşi, nici în acest caz, în cel mai scandalos din ultima vreme nu este vorba de crime. În Statele Unite, procurorii îi cercetează la sânge pe fostul şi pe actualul preşedinte. Dar, din nou, nu pentru că şi-ar fi asasinat oponenţii politici.

Al doilea motiv, care mă determină să vă propun această analiză, este că există deja analişti politici, chiar din blocul occidental, care susţin, nici mai mult nici mai puţin, decât faptul că Alexei Navalny ar fi fost asasinat de către Serviciile Secrete Americane în scopul de a-l compromite pe Vladimir Putin. Desigur, acesta este un scenariu care, teoretic, ar putea fi luat în calcul, dar care, dată fiind seria crimelor repetate, nu stă deloc în picioare. Sau poate serie de asasinate din cei 30 de ani, de când Putin joacă un rol major în politica Federaţiei Ruse, să-i aibă drept autori tot pe americani? Un asemenea scenariu este la fel de văzduhist, indiferent de cine este propus şi susţinut, ca şi un alt scenariu, care a fost lansat după detonarea celor două magistrale submarine de transport al gazelor, Nord Stream I şi Nord Stream II. Atunci, unii s-au grăbit să afirme că ruşii sunt cei care le-ar fi aruncat în aer. Pentru a da vina pe alte state. Şi, în principal, pe americani. Mi-am pus încă de la început întrebarea de ce ar fi făcut ruşii aşa ceva? Cum să arunci în aer zeci de miliarde de dolari, costul investiţiei plus posibilitatea de a exporta în continuare gaze în Europa. Ar fi fost un nonsens. În cele din urmă, s-a dovedit că au fost cu totul şi cu totul alţii cei care au detonat magistralele.

Sub asemenea auspicii ale crimei politice, brutale, ostentative, se vor desfăşura alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă. Fără ca Putin, fie şi de formă, să aibă competitori credibili. Este, între altele, şi definiţia clasică a unei dictaturi sângeroase. Dar de ce săvârşeşte Vladimir Putin crime politice într-un mod atât de ostentativ? Pentru că nu se teme de nimic. Cu excepţia pericolului de a pierde puterea. Şi pentru a nu pierde puterea, e decis să facă orice. Şi, mai ales, să îşi intimideze potenţialii adversari. Să inhibe, pur şi simplu, orice tentativă de a fi supus criticilor şi de a fi contestat.

Mai există şi un al treilea motiv pentru care am decis să reacţionez la această ultimă crimă. Există în Federaţia Rusă, există în ţările BRICS, ca de altfel şi în lumea occidentală, din nefericire, nenumăraţi admiratori ai lui Vladimir Putin. Aceştia trebuie să se gândească în viitor, de o sută de ori, înainte de a mai îndrăzni să-şi exprime aprecierea faţă de liderul de la Kremlin. Pentru că, până la urmă, nu-i aşa? Cine se apreciază reciproc, cine se admiră reciproc, se aseamănă şi se adună.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. 3. fără titlu

    (mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2024, 11:00) 

    Moartea lui Navalni are deja un impact global ce transfera clar acuzatiile de omor catre decidentii de la Moscova .Cetatenii rusi inrolati si morti in razboi nu au cum depasi efectele impactului socio politic al mortii lui Navalni .Acum va fi greu de explicat de ce esti prieten cu Moscova .Lovitura este extraordinar de puternica si in SUA acolo unde Trump nu mai poate zice cum face el pact cu Putin si opreste razboiul .Devastatoare este si lovitura ce il obliga pe Trump sa plateasca aproape 380 de milioane de dolari decizie aparuta doar intr-unul dintre procesele acestuia .Pe de alta parte Biden pregateste si legile ce interzic concedierile din sistemul administrativ din SUA actiune ce l-ar putea opri pe Trump daca cistiga alegerile .Economic , politic si mediatic Trump are multe provocari la care nu poate face fata .Peste toate se suprapune si moartea lui Navalni .Navalni a fost un cetatean al Rusiei ce era incarcerat , condamnat ,de actualul regim politic .Navalni nu a murit dupa o indelungata suferinta ci a murit „ peste noapte ” fara ca nimeni sa ne spuna cauza mortii si fara ca nimeni sa fi facut vreo constare anterioara a suferintelor trupului lui Navalni cel viu .Asadar, vina, in integralitatea ,ei este a sistemului si toti cei care ar dori , in viitor , sa sustina cauza Rusiei pe aceste subiect , nu o vor mai putea face fara sa isi riste imaginea .Niciunul dintre dictatorii planetei nu va mai putea sustine aceasta Rusie .  

    1. VORBESTE RASPICAT OMULE.TOTI CEI CE SUNT ADVERSARII MAI MARII POLITICI ACTUALE SUNT CRIMINALI.IAR TU UN OBSERVATOR IMPARTIAL

      OOOOOOOOOOOOOOOOkkk,acum trage aer,si inghite pastila

    N-a fost destul sa omoare omul Navalnii, i-au sters contul de twitter, au adunat noaptea florile puse de oameni, au arestat participantii la miting in memoria Navalnii.

    1. Acum aflam ca i-a disparut si corpul. rusii zic ca l-au trimis la morga, morga ca nu e la ei.

    Zelenski , erou planetar/incoruptibil si cinstit absolut,

    Putin dracu cu coarne/criminal/corupt si dictator,

    narativa de propaganda deja extrem de plictisitoare si contraproductiva  

    1. nu stiu de zelenski dar la pitin ai nimerit-o

      aici se vorbea de asasinul in serie Putin, punct.

    Despre nord-stream s-a spus tot ca rusii ar fi fost , dar interes mai mare era la americani . acum cu Navalnai interes mai mare era tot la americani sa compromita adversarul . va iesi la iveala adevarul .

    1. conducta era oprita de rusi cand a explodat. deci dc oricum era oprita, ca na razboi, ce interes aveau americanii, sa o opreasca din nou? poate aveau nu stiu.

      dar , in zilele alea erau discutii prin rusia ca , de ce am oprit conducta, ca avem nevoie de bani.putin oprise conducata dupa invazia un ukr. si normal nu vrei sa zica poporul ca ne privezi de banii de pensii, salarii, drumuri, spitale etc. deci da rusii nu aveau interes, dar putin avea interes sa spuna uite a explodat, de-aia nu mai livram. adica e intortocheata. 

      si faptul ca putin un fost agent kgb antrenat in arta manipularii si a minciunii, a spus, cine avea un mai mare interes? usa. normal, americanii au beneficiat, prin niste livrari de gaze. dar e cam trasa de par sa zici ca pt atat au explodat o conducta care era deja oprita, si o puteau opri prin sanctiuni.

      Pare prea evident , prea pe fata, ca si cum americanii ar fi chiar idioti total. eu cred ca putin a explodat-o fara sa stie prea multi sau de, ca se poarta, cei ce au stiut poate au servit ceai specilaitatea casei, la sfarsit. 

      conducta cu pricina nu este un furtun de udat gradina . habarnamule .

      Si motivul, apropo de cine(mai) avea de castigat: putin cu santaj la adresa EU, dc sprijiniti ukr, nu va mai dam gaz, si o sa inghetati la iarna.

      Ti-a inghetat scafirlia

      Nu stii nimic dar iti dai cu parerea.Asa simti tu nu ca te-a indemnat sau platit cineva.

      au recunoscut jurnalisti si militari americani , dar tu tot nu vrei......

    Crime din astea gasesti si la case mai mari nu numai la rusi .

    1. unde zici ca le-ai gasit ?

      In Romania, in spitale, unde au murit si mor in continuare de infectii nosocomiale o gramada de oameni. Se numeste crima in masa, de-a dreptul genocid. Unde nimeni nu plateste cu nimic. Sa iti mai aduc aminte de Hexi pharma genocid in masa si unde justitia i-a scos nevinovati. Condusi de cri.mi.na.li.

      nici macar nu stii ce inseamna nosocomiale sau crezi ca doctorii nu stau citeva zeci de ore in spitale de dimineata pina seara si nu au mai murit .

      In Vietnam , in Libia , in Chile (Allende ) etc

    Navalnii este tot ceea ce nu este Putin, curajos, integru, demn ..

    1. sper ca esti constient ca era tot rus!

      Julian Assange?

    Oare cand va scapa lumea de orcii rusi?

    Lasul nenorocit Putin a reusit sa omoare un om cu 10000 de clase deasupra lui, sfarsitul gunoiului e aproape,o rsa aiba grija milioanele de mame si miliaoanele de tati din Rusia

    Putin gunoiul crede ca a reusit, nu stie ca sfarsitul lui si al acolitilor lui e aproape

    1. Si ingerii la care va inchinati si le ridicati osanale sunt gunoi.GUNOI MIRISITOR.miroase a sange nevinovat varsat pentru banii si suprematia lor.Un gunoi care ne tine si pe noi sub talpa.Sunnt de-o seama cu Putin Ce postati voi aici infirma altii pe alte meridiane.Culmea e ca toti aveti dreptate.Lumea e un morman imens de gunoi uman,

      Pare că la tine acasă ai uitat ceva gunoi în fața calculatorului.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb