Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a iniţiat toate demersurile către MAI în vederea clarificării situaţiei legate de dificultăţile întâmpinate de avocaţi la înmatricularea autoturismelor de către formele de exercitare a profesiei, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Conform comunicatului, UNBR a solicitat MAI - D.G.P.C.Î să ia măsurile necesare pentru respectarea dreptului formelor de exercitare a profesiei de a înmatricula autoturismele conform legii în vigoare şi clarificarea acestor aspecte în teritoriu
Faţă de problema apărută în această săptămână în legătură cu dificultăţile înmatriculării autoturismelor de către formele de exercitare a profesiei de avocat, UNBR a iniţiat deja toate demersurile către Ministerul Afacerilor Interne - Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări (D.G.P.C.Î) în vederea clarificării situaţiei.
Printr-un memoriu adresat ministerului, UNBR a precizat că Ordinul MAI nr. 181 din 31 octombrie 2024 prevede o condiţie pentru înmatricularea provizorie care este criticabilă şi conduce la interpretări neconforme legii. Potrivit acesteia, "Calitatea de titular al certificatului de înmatriculare poate fi avută doar de o persoană fizică sau de o persoană juridică titulară a unui patrimoniu" (art. 4, alin. 5), se arată în comunicat.
Totuşi, această condiţie nu poate sugera că anumite forme de exercitare a profesiei de avocat nu au un patrimoniu propriu şi, în consecinţă, nu pot participa, în nume propriu, la circuitul civil, respectiv nu ar putea dobândi separat, drepturi sau obligaţii. Conform art. 5, alin. 10 din Legea nr 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, "La constituirea formelor de exercitare a profesiei şi ulterior, avocaţii au dreptul să stabilească patrimoniul afectat exercitării profesiei, în condiţiile legii, cu procedura reglementată pentru constituirea Registrului electronic al evidenţei patrimoniului de afectaţiune al avocaţilor, în condiţiile stabilite de Consiliul U.N.B.R. prin Regulamentul de organizare şi funcţionare. Înscrierea efectuată în registru are efecte de opozabilitate faţă de terţi, în condiţiile prevăzute de lege".De asemenea, potrivit art. 188 C.civ. sunt persoane juridice entităţile prevăzute de lege, precum şi orice alte organizaţii legal înfiinţate care, deşi nu sunt declarate de lege persoane juridice, îndeplinesc toate condiţiile prevăzute la art. 187. În aceste condiţii, refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor formelor de exercitare a cabinetelor de avocat, după intrarea în vigoare a Ordinul MAI nr. 181 din 31 octombrie 2024, adaugă la lege şi contravine legii fiind atacabil în contencios administrativ.", comunică UNBR.
UNBR solicită MAI - D.G.P.C.Î să ia măsurile necesare pentru clarificarea acestor aspecte în teritoriu şi respectarea dreptului formelor de exercitare a profesiei de a înmatricula autoturismele conform legii în vigoare.
Opinia Cititorului