UniCredit: Profitabilitatea sistemului bancar va continua să scadă

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 octombrie 2011

Răsvan Radu: "Mă aştept ca anumite instituţii să considere că sunt prea mici pentru această piaţă".

Răsvan Radu: "Mă aştept ca anumite instituţii să considere că sunt prea mici pentru această piaţă".

Profitabilitatea sistemului bancar va continua să scadă în acest an din cauza costurilor de funcţionare din ce în ce mai ridicate, iar anumite bănci mici, care nu sunt specializate, ar putea ieşi de pe piaţă, consideră Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

"Mă aştept ca profitabilitatea în sistemul bancar să scadă. Există cos-turi de reglementare care sunt din ce în ce mai mari, există riscuri care sunt în continuare ridicate în Româ-nia faţă de toate ţările din regiune şi există o cerere redusă", a afirmat Radu, citat de Mediafax.

El a arătat că, faţă de anul trecut, când sistemul bancar a înregistrat pierdere din cauza cheltuielilor cu provizioanele, în acest an presiunea va fi pe reducerea costurilor de func-ţionare.

În opinia lui Radu, soluţia constă în renegocierea contractelor, plafonarea creşterii salariilor şi o analiză privind profitabilitatea unităţilor bancare.

Totodată, el consideră că volumul actual de business din România este prea mic pentru a susţine activitatea tuturor băncilor prezente pe piaţă şi nu exclude ca anumite bănci mici, care nu sunt specializate, să se îndrepte către alte pieţe din regiune.

"Mă aştept în primul rând să existe o mai mare specializare. Pentru că acum toate fac de toate. Orice bancă, indiferent de mărime, este bancă universală, ceea ce este destul de dificil de suportat într-o piaţă mică. În al doilea rând, da, mă aştept ca anumite instituţii să considere că sunt prea mici pentru această piaţă şi să se concentreze către regiuni unde au o prezenţă mai importantă. Pentru că nu au masă critică. Toţi sperau să poată crea masa critică atunci când economia creştea, dar acum, când economia este plafonată, nu poţi crea masa critică", a mai spus Radu.

Profitul net al sistemului bancar a scăzut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, faţă de 373 milioane lei în martie, pe fondul majorării de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale băncilor cu rezultate negative.

Potrivit datelor centralizate de BNR, 22 de instituţii de credit au realizat la şase luni un profit însumat de 1,076 miliarde lei, cu 56% mai mult decât a fost obţinut la finalul primului trimestru din acest an. Aproximativ două treimi din profit este concentrat în patru mari bănci.

În acelaşi timp, 20 de bănci au raportat pierderi totale de 982 de milioane lei, de aproape 3 ori mai mari decât cele înregistrate în primele trei luni.

Sistemul bancar a încheiat anul trecut, pentru prima dată din 1999, cu pierdere netă de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un câştig net cumulat de 815 milioane lei în 2009, în condiţiile în care 20 de bănci au înregistrat profit, iar 22 de instituţii de credit au avut rezultate negative.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb