Videoconferinţa "Electromobilitatea - condiţie esenţială pentru o Europă verde"

S.B.
Miscellanea / 18 mai 2021



Actualizare - DALIA STOIAN, PROJECT MANAGER SOLAR DECATHLON EUROPE 2021, EFDEN: "Clădirile şi transportul - cei mai mari producători de emisii"

Orasele reprezintă o sursă de poluare foarte mare, fiind responsabile atât de consumul de energie, cât şi de emisiile de CO2, subliniază Dalia Stoian, Project Manager Solar Decathlon Europe 2021, EfdeN. Conform domniei sale, oraşele contemporane ocupă 2% din suprafaţa terestră a pământului, dar găzduiesc 50% din populaţia lumii, sunt responsabile de 75% din consumul global de energie şi 80% din emisiile de CO2. Totodată, deţin 80% din PIB-ul global. Producătorii de emisii cei mai mari sunt, la nivel eurpean, clădirile şi transportul. Clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie şi de 36% din emisiile de CO2, iar transportul este responsabil de 30% din consumul de energieşi de 27% din emisiile de CO2.

"Activitatea economică din oraşe ne afectează şi ne face să trăim pe datorie. Fiecare ţară, inclusiv România, are o dată în care îşi consumă resursele. Anul trecut, practic, în 22 august ne-am terminat toate resursele, la nivel global, şi am început să consumăm din resursele anului viitor. În România, această zi a fost în 11 iulie. Noi nu stăm mai bine decât media globală. Este o situaţie de criză. Până în 2030 trebuie să reducem emisiile de CO2 cel puţin 50% si până în 2015 să devenim net zero", a menţionat Dalia Stoian.

E.O.

---

Actualizare - DANIEL ZAMFIR, VICEPREŞEDINTELE COMISIEI ECONOMICE, INDUSTRII ŞI SERVICII DIN SENAT: "Marea problemă pe care o avem este lipsa infrastructurii pentru autovehiculele electrice"

Marea problemă pe care o avem este lipsa infrastructurii pentru autovehiculele electrice, este de părere Daniel Cătălin Zamfir, vicepreşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din cadrul Senatului. Printre altele, domnia sa subliniază: "Şi în ceea ce priveşte programul rabla pentru automobile, şi la rabla pentru electrocasnice ne mişcăm foarte greu, este nevoie de o mult mai mare eficienţă a autorităţilor pentru deblocarea acestui mecanism. Oamenii nu pot fi încurajaţi să îşi cumpere autovehicule electrice doar pentru că există această subvenţie. Având autonomia în general mica, te gândelti la ce posibilităţi sunt pentru alimentare, iar aici stăm extrem de prost".

Daniel Zamfir susţine că există legislaţie în domeniu, dar că implementarea ei este extrem de greoaie.

E.O.

---

Actualizare - MARIUS MIROSLAV, FASTPARK: "Ne propunem să venim în sprijinul celor care utilizează maşini electrice"

Furnizorul de soluţii integrate pentru parcări fastPark îşi propune ca, prin sistemele sale, să vină şi în sprijinul celor care utilizează maşini electrice, inclusiv să-i ajute să plătească energia electrică, a punctat Marius Miroslav, CEO al companiei.

Directorul fast Park a spus: "Conform unui studiu făcut cu mai mult timp în urmă, circa 90% din viaţa unui autoturism personal se petrece în parcare, fie pe un loc personal, fie la birou. Noi, cu ajutorul digitalizării sistemelor de parcare, cu aplicaţia UPPARK, ne propunem să venim şi în sprijinul celor care utilizează maşini electrice şi să-i îndrumăm către cele mai apropiate staţii. Să le indicăm locul, să le indicăm tipul de staţie şi, de ce nu, să-i şi ajutăm să plătească electricitatea. Este o provocare în acest moment şi pentru noi, pentru că reglementările sunt încă la început în ceea ce priveşte revânzarea energiei electrice".

Marius Miroslav a adăugat: "Cochetăm cu diverşi producători şi dorim să introducem în aplicaţia noastră pentru plata parcării (UPPARK) şi plata energiei electrice. Dorim să facem acest lucru nu numai pentru aplicaţie, ci şi pentru sistemele smart - pentru parcările închise şi pentru parcările publice (stradale), pe care le oferim. Împreună cu furnizorii pe care îi reprezentăm în România, căutăm un model pe care să-l folosim. Nici în plan internaţional nu s-a ajuns la un model bine definit, pentru că tehnologia este în continuă schimbare. Mulţi încearcă să încaseze la oră, la kilowatt, staţiile diferă (...). Încă nu a devenit standardizată taxarea energiei".

A.I.

---

Actualizare - CRISTIAN MATEI, PRIMARUL MUNICIPIULUI TURDA: "Vrem să introducem transport public hibrid în Turda, Câmpia Turzii şi încă 18 localităţi"

Municipiul Turda îşi propune să atragă fonduri din actualul exerciţiu financiar European pentru a introduce, într-o zonă periurbană, transport public hibrid, a declarat Cristian Matei, Primarul Municipiului.

Domnia sa a detaliat: "Vrem ca în actualul exerciţiu financiar european în care am intrat să abordăm o zonă de mobilitate urbană aferentă Turda, Câmpia Turzii şi încă 18 localităţi, o zonă peri urbană în care să realizăm un transport public, nu în totalitatea electric pentru că distanţele dintre localităţi sunt destul de mari şi ar presupune prea multe staţii de încărcare intermediare, ci hibrid, care să asigure depoluarea. În plus, această zonă periurbană este destul de deficitară la acest capitol, Turda fiind un pol de dezvoltare în cazul acestei zone vom avea o autobază în Municipiul Turda şi deja am început să lucrăm la fişele de proiect".

Cristian Matei a precizat că pe lângă acest plan de mobilitate periurban trebuie continuată dezvoltarea mobilităţii urbane în Turda, inclusiv prin achiziţia de noi autobuze, deoarece au fost atrase sume importante de bani în municipiul Turda.

Domnia sa a completat: "Am reuşit şi pe partea de infrastructură să finalizăm, prin fonduri europene, peste 100 de străzi, lucru care impune o nouă zonare şi noi artere de trasnsport în Municipiu, zone care până acum erau disponibile doar bicicletelor au devenit zone de construcţii europene foarte interesante, iar cetăţenii sunt foarte mulţumiţi şi vor fi şi mai mulţumiţi pentru că acest transport urban le va rezolva problema pentru deplasare, mai ales pentru copii pe traseul şcoală-acasă".

Totodată, primarul Municipiului Turda a mai spus că a avut discuţii pe zona de mobilitate urbană cu Asociaţia de Dezvoltare Nord-Vest şi au fost pregătite 38 de proiecte pentru actualul exerciţiu financiar european.

Cristian Matei a adăugat: "Am trecut deja la proiecte strategice de valori mari şi intenţionăm să facem încă o salină, parte componentă a actualei saline, dar care presupune mărire, lucru care ne va dubla, practic, numărul de vizitatori. De asemenea, suntem la proiectarea viitoarei autobaze pentru cele 20 de autobuze şi urmează să înceapă şi construcţia într-un timp relativ scurt. Începe construcţia park and ride-ului paralel cu amenajarea, reabilitarea şi modernizarea centrului istoric al oraşului, cu vechime de peste 2000 de ani. Toate aceste lucruri presupun ca toate arterele care fac legătura între aceste puncte să fie finalizate, presupun bicilete. În plua, avem în plan să accesăm şi proiecte sau poate din bani proprii să achiziţionăm chiar şi trotinete electrice, astfel încât să evităm poluarea total în Municipiul Turda. În acest sens a apărut deja la orizont acest proiect pentru centrul vechi al oraşului în care apar trei catedrale importante, Catedrala Ortodoxă a Municipiului, Catedrala Romano-Catolică şi cea Reformată. În acest ansamblu nou nu vor mai exista parcări, nu vor mai circula autoturisme, vom avea o singură arteră de circulaţie pentru autobuze de luni până vineri. Conex acestui proiect încercăm ca toate parcările existente în centru să fie relocate odată cu modernizarea pieţei centrale unde vrem să încercăm prin PNRR să construim pe două etaje subterane parcări".

A.T.

---

Actualizare - ANDREI CARABELEA, PRIMARUL MUNICIPIULUI PIATRA NEAMŢ: "Vrem ca în următorii patru ani să avem peste 300 de staţii de încărcare electrică"

Municipiul Piatra Neamţ face paşi consistenţi şi considerabili în cee ace priveşte stimularea electromobilităţii, a declarat Andrei Carabelea, primarul municipiului.

Domnia sa a precizat: "Vrem ca în următorii patru ani să avem peste 300 de staţii de încărcare, astfel încât să avem în zona fiecărei asociaţii de proprietari o staţie de încărcare. Consider că doar în acest fel putem stimula şi încuraja populaţia să utilizeze vehicule electrice. De asemenea, suntem în plină implementare a şapte proiecte care vizează modernizarea mobilităţii urbane şi în special în zona de mobilitate verde. Vom achiziţiona 41 de autobuze electrice care vor asigura un transport ecologic decent la nivel de municipiu Piatra Neamţ şi ulterior vom dori să extindem acest proiect la nivel de zonă metropolitan. Totodată, suntem în plin proces de implementare a unui proiect de modernizare a staţiilor de aşteptare, peste 80 de staţii ultramoderne, ultrainteligente vor asigura condiţii mai bune de aşteptare pentru călătorii din Piatra Neamţ. Vom avea şi un serviciu de bike sharing intelligent, cu peste 220 de biciclete, dintre care 60 vor fi electrice cu o autonomie de peste 60-70 de km".

Andrei Carabelea a subliniat că aceştia sunt paşi prin care municipiul Piatra Neamţ încearcă să ofere oamenilor ocazia de a înţelege şi de a conştientiza că ameninţarea pe care deşi nu o vedem o conştientiză, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul pandemiei.

Primarul Municipiului Piatra Neamţ a detaliat: "Am comparat pandemica cu problemele de mediu pentru că acum un an şi jumătate, chiar înainte de pandemie, Forumul Economic Mondial evidenţia într-un raport principalele 10 riscuri globale pentru următorii 10 ani, iar printre acestea şase sunt de mediu. Pe ultimul loc apărea timid potenţialul pandemic. Iată că acest risc ne-a trezit la realitate şi acum trebuie să înţelegem că în faţa schimbărilor climatice nici izolarea în case, nici portul măştii şi nici măcar un vaccin nu ne poate asigura siguranţa".

Domnia sa consider că doar schimbând comportamente putem atenua impactul nostrum asupra mediului.

---

Actualizare - COSMIN VAJKOVSZKI, MANAGING DIRECTOR LAPP ROMÂNIA: "Am intrat devreme în sfera electromobilităţii, cu un birou destinat studierii soluţiilor din domeniu"

LAPP România, furnizor de cabluri, conductori şi accesorii pentru cabluri, are în portofoliu zece familii de produse, dintre care opt sunt branduri proprii - cabluri, cabluri de forţă, cabluri de comandă - control, sisteme de transmitere de date, conectori, sisteme de fixare şi etanşare, sisteme de protecţie, etichete; iar alte două game includ soluţii personalizate de cabluri, lanţuri portcabluri şi cabluri premufate, conform domnului Cosmin Vajkovszki,

Managing Director al LAPP România.

Domnia sa spune: "Cu toate aceste produse am fost prezenţi «în spatele» electromobilităţii, în fabricile în care sunt produse maşinile electrice, în maşinile propriu-zise, în staţiile de încărcare şi de producere a energiei regenerabile, indiferent că este vorba despre parcuri fotovoltaice sau eoliene. În condiţiile în care elementele noastre erau prezente în toate acestea, am considerat că este normal să facem un pas mai departe şi să intrăm în sfera electromobilităţii, oferind şi soluţii de încărcare pentru maşinile electrice. Am intrat destul de devreme pe piaţa electromobilităţii, în 2009, prin înfiinţarea unui birou destinat studierii soluţiilor de electromobilitate, care s-a transformat într-o divizie în 2010, an în care am început dezvoltarea de soluţii pentru încărcarea autovehiculelor".

Oficialul companiei a amintit că primul autovehicul echipat cu un cablu LAPP a fost un model Renault.

V.R.

---

Actualizare - MIHAI MARDALE, ENEL X: "Ne propunem să ajutăm tranziţia energetică a transportului privat şi public"

Zona de mobilitate electrică este un pilon strategic în cadrul Enel X, iar ceea ce ne propunem este să ajutăm tranziţia energetică a transportului privat şi public, a subliniat Mihai Mardale, Head of E-Mobility în cadrul Enel X.

Reprezenantul Enel X a detaliat: "Facem asta prin oferirea soluţiilor complete de mobilitate electrică, care să acopere toate nevoile potenţialilor clienţi, fie că vorbim de persoane fizice, flote sau companii care îşi doresc să ofere servicii de mobilitate electrică la rândul lor. În acest sens, ENEL X România are în plan crearea unei reţele naţionale de staţii de încărcare, iar astăzi are peste 140 de puncte de încărcare în toată ţara, instalate atât în spaţiile publice cât şi în cele private".

Mihai Mardale a adăugat: "Infrastructura deja dezvoltată oferă şoferilor posibilitatea să călătorească de la nord la sud şi de la est la vest, aşa cum ne propuneam încă din anii trecuţi. În plus, aceştia au la dispoziţie şi o aplicaţie care permite o flexibilitate în procesul de încărcare a vehiculelor electrice la staţiile noastre şi simplifică accesul la informaţiile despre consum. De exemplu, aceştia îşi pot rezerva staţia de încărcare prin intermediul aplicaţiei, astfel încât să se asigure că în momentul în care vor ajunge la aceasta, să fie şi disponibilă".

Reprezentantul ENEL X a adăugat că, prin intermediul aplicaţiei, clienţii companiei pot avea acces la peste 95.000 de puncte de încărcare din Europa.

"Continuăm să adăugăm constant noi puncte de încărcare. Şi pentru că nevoile de încărcare nu se rezumă doar la staţiile publice, acoperim şi nevoile de încărcare din zona privată. Iar aici vorbim de soluţii de mobilitate electrică pentru acasă sau la birou, care vin să uşureze viaţa şoferilor de vehicule electrice. Aceste soluţii includ atât staţii de încărcare cât şi servicii de instalare şi, nu în ultimul rând, aplicaţii software prin care clienţii îşi pot monitoriza şi controla propriile dispozitive de încărcare", a spus Mihai Mardale.

A.I.

---

Actualizare - Rareş Hurghiş, Public Affairs Manager, Future Energy Leaders (FEL) România: "Autovehiculele electrice reprezintă doar 3% din totalul vânzărilor auto din Europa"

Observăm o concentrare foare mare la nivelul UE a maşinilor electrice şi a staţiilor de încărcare aferente în doar câteva ţări europene, a afirmat Rareş Hurghiş, public affairs manager la asociaţia Future Energy Leaders (FEL) România. Potrivit acestuia, proporţiile autovehiculelor electrice în total autovehicule rămân totuşi destul de modeste atât în România cât şi la nivel european.

"Autovehiculele electrice reprezintă doar 3% din totalul vânzărilor din Europa. Dacă ne uităm comparativ, România se situează undeva la media UE în ceea priveşte numărul de maşini electrice per punct de încărcare. Dacă ne uităm şi pe suta de km putem observa că suntem puţin în spate şi avem de recuperat. O menţiune importantă este că pandemia a impactat destul de major piaţa auto iar nivelul atins în 2019 se aşteaptă să fie atins în 2024, cu o revenire treptată. De asemenea, proporţia maşinilor electrice în total vânzări se aşteaptă să crească de la 3% la nivel actual la 10% în 2024. Momentan, 85% din parcul auto este alcătuit din autoturisme, iar la nivelul anului 2025, maşinile electrice sunt aşteptate să ajungă la paritate în ceea ce priveşte performanţa şi preţul", a afirmat Hurghiş.

Potrivit lui Radu Hurghiş, barierele cele mai comune împotriva achiziţiei de autovehicule electrice sunt preţul de achiziţie ridicat, aşteptat să scadă ca urmare a scăderii preţului bateriilor, infrastructura limitată de încărcare şi autonomia redusă a autovehiculelor.

M.G.

---

Actualizare - FLORIN NEMŢANU, PRODECANUL FACULTĂŢII DE TRANSPORTURI DIN CADRUL UPB: "Nu există o viziune integrată care să dezvolte un sistem de mobilitate pentru oameni"

Mobility as a service reprezintă un concept care este necesar a fi introdus atunci când vorbim despre electromobilitate, susţine conf. dr.ing.ec. Florin Nemţanu, prodecanul Facultăţii de Transporturi din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB).

"La momentul acesta tot ce înseamnă sistem de transport este gândit izolat şi vedem că se discută despre transportul rutier, transportul feroviar, transportul aerian. Nu există o viziune integrată care să dezvolte un sistem de mobilitate pentru oameni. Conceptul mobility as a service are în prim plan serviciul de mobilitate pentru cetăţeni şi presupune existenţa unei platforme care să culeagă informaţii de la toate serviciile de transport şi care să îi ofere călătorului soluţii pentru transport intermodal, multimodal. Informaţiile din această platformă trebuie să ofere şi segmentele care să conţină sistemele de transport bazate pe energie electrică. Electromobilitatea nu înseamnă doar autoturisme electrice, ci înseamnă şi trotinete electrice, tramvaie, autobuze, troleibuze. S-ar putea ca într-un astfel de sistem, ultima soluţie de transport să fie trotineta electrică, iar la mijloc, pentru serviciul cel mai lung, sa fie un mijloc de transport electric", a precizat Florin Nemţanu, prodecanul Facultăţii de Transporturi din cadrul UPB.

G.M.

---

Actualizare - OANA-MARCIANA ÖZMEN, DEPUTAT: "E nevoie de reglementări care să stimuleze interesul antreprenorilor să investească în domeniul electromobilităţii"

Electromobilitatea reprezintă un domeniu în care ţara noastră se află abia la început, dacă ţinem cont de faptul că la sfârşitul anului 2019 pe întreg teritoriul naţional existau doar 344 de staţii de încărcare electrică, a afirmat deputatul Oana-Marciana Özmen (USR PLUS), membru al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

"La nivelul Comisiei pentru industrii şi servicii suntem direct interesaţi să abordăm această problemă a electromobilităţii din perspectiva legislaţiei. În aceste condiţii trebuie să avem o serie de măsuri pe care Executivul trebuie să le ia, dar şi la nivel legislativ e nevoie de reglementări care să stimuleze interesul antreprenorilor să investească în domeniul electromobilităţii. Numai că eu nu aş vedea această decarbonare numai din perspectiva maşinilor care ar trebui să devină neapărat prietenoase cu mediul. Aş merge mai departe şi aş spune că aceste soluţii trebuie să privească atât partea de iluminat, cât şi eficientizarea clădirilor din punct de vedere energetic. Clădirile instituţiilor statului sunt cele mai mari consumatoare de energie. (...) Cu privire la măsurile pe care le vedem importante în următoarea perioadă, am putea lua ca model Franţa care are legea privind orientarea mobilităţii şi care a determinat o creştere a numărului cererilor pentru înlocuirea maşinilor poluante cu maşini prietenoase cu mediul. Dar nu e suficient numai cu privire la maşini, ci ar trebui o lege asemănătoare şi cu privire la eficientizarea energetică a clădirilor", susţine Oana Özmen.

Domnia sa a adresat o invitaţie producătorilor români din domeniu să se adreseze Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor pentru a găsi împreună soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

"Ne dorim să încurajăm industria românească, dar trebuie să avem în vedere că acest sector trebuie să investească în retehnologizare pentru a putea produce autovehiculele respective. Trebuie să avem în vedere că ne dorim autobuze care să emită cât mai puţine emisii de carbon şi acest obiectiv trebuie văzut în perspectiva în care România îşi va atinge ţinta privind absorbţia fondurilor din acest sector. Scopul nostru este să găsim soluţiile cele mai bune pentru sectorul industriei", a concluzionat deputatul Oana-Marciana Özmen.

G.M.

---

Actualizare - DANIEL PINTILIE, CEO WATTO: "Dorim să facem posibilă călătoria cu o maşină electrică pe distanţe foarte lungi"

Reţeaua regională de staţii de încărcare ultrarapidă pentru vehicule electrice WATTO are în vedere un nou concept care priveşte atât vehiculele mici, cât şi pe cele mari, potrivit domnului Daniel Pintilie, CEO al WATTO, care explică: "Conceptul WATTO urmăreşte să acopere tot ceea ce înseamnă serviciile de încărcare pentru maşini mici, dar şi pentru autovehicule mari comerciale - viitoarele microbuze şi camionete comerciale. Dorinţa noastră este să reuşim să facem posibilă călătoria cu o maşină electrică pe distanţe foarte lungi".

Domnia sa adaugă că acest concept WATTO va integra, în forma sa finală, mai multe servicii, de la staţii de încărcare ultrarapidă de până la 350 kW fiecare, până la baterii pentru stocarea energiei şi panouri fotovoltaice care să producă energie verde.

"Începem, de fapt, să construim ca primă fază o zonă urbană care va coperi toate marile oraşe din ţară. Este o direcţie nouă pe care am decis s-o urmăm din acest an", conform oficialului WATTO.

V.R.

---

Actualizare - * Frank Hajdinjak, Vice-preşedinte, Centrul Român al Energiei: "În România, în general, avem deja o problemă cu generarea"

România are deja o problemă cu generarea de energie electrică, a afirmat Frank Hajdinjak, vicepreşedinte al Centrului Român al Energiei (CRE).

"Dacă discutăm despre România, în general, cu siguranţă avem deja o problemă cu generarea (de energie electrică = n.r.), prea multe centrale sunt prea vechi, e clar, şi trebuie să construim mai multe centrale şi eu cred aici şi într-un concept mai decentralizat. Nu în centralele foarte mari la nivel central. Dar o să vedem ce se întâmplă în viitor. Şi la nivel de reţele suntem foarte departe (...) comparativ cu alte ţări, nu doar Germania, Franţa sau Anglia, dar de exemplu şi în comparaţie cu Ungaria. Ştiu că toţi distribuitorii şi companiile de transport de electricitate şi gaze au investit foarte mult în ultimii ani, dar din păcate reţelele din România sunt într-o stare foarte proastă şi trebuie investit mai mult, cu siguranţă. Trebuie să digitalizăm reţelele, este foarte foarte clar. Merge tot împreună cu autovehiculele sau transportul electric. Fără o infrastructură bună nu se dezvoltă ţara. Putem să vorbim despre autovehiculele electrice, dar fără o infrastructură publică şi privată nu va fi o dezvoltare foarte foarte bună. Mă bucur foarte mult că în nişte oraşe au început deja şi nişte lucrări şi este foarte bine. Mă bucur că se întâmplă ceva şi se vede că intenţia este bună, dar acum este foarte important să dăm nişte programe mari pentru dezvoltare", a afirmat Hajdinjak.

M.G.

---

Actualizare - Eduard Dumitraşcu, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City: "Astăzi dăm în teste Primăriei Oradea primul autobuz electric produs în România"

Primăria Oradea primeşte în teste, astăzi, primul autobuz electric produs în România, a afirmat, în deschiderea evenimentului, Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City. Acesta a declarat că, în acest deceniu, România are o şansă istorică de a-şi dezvolta în mod durabil comunităţile locale.

Dumitraşcu a afirmat: "În ultimii cinci ani noi am provocat conceptul de start-city, de comunitate creativ-inteligentă. În acest concept avem şase verticale principale, iar una din ele se numeşte chiar smart-mobility. Despre aceasta vom vorbi astăzi şi vom încerca să înţelegem ce înseamnă ecosistemul unui proiect inteligent, ce înseamnă ecosistemul unei comunităţi creativ-inteligente atunci când vorbim de tehnologie, de oameni, de companii, de administraţia locală, dar mai ales de cei care faceţi mai frumoase şi mai durabile aceste comunităţi. Prin urmare, evenimentul nostru este gândit în logica celor patru piloni: autorităţile publice locale şi centrale (...), avem foarte multă tehnologie astăzi, prin urmare parteneri de tehnologie - zona de companii, pilonul numărul doi. Foarte important, pilonul numărul 3, partea de cercetare-dezvoltare-inovare şi o să vedeţi ce înseamnă zona academică. Şi, evident, societatea civilă. Avem foarte mulţi invitaţi, foarte multe lucruri interesante, o să vorbim şi despre bugete şi despre PNRR şi despre următorul exerciţiu financiar 2021-2027 pentru că România are o oportunitate majoră. Aveam această posibilitate de a ne dezvolta comunităţile creativ-inteligente, cu bani europeni, cu tehnologie de ultimă oră, dar mai ales în trendul european, în trendul internaţional, să nu spunem în 2030 «ce am făcut prin anii 2020-2021 când toţi colegii noştrii din Europa implementau aceste proiecte?». Avem şi câţiva primari invitaţi, lucru foarte important. Eu sunt la Oradea, unde astăzi România are oportunitatea de a lansa primul autobuz electric produs în România. Îl vom da în teste primăriei din Oradea".

M.G.

---

Grupul de presă BURSA organizează, în parteneriat cu Centrul Român al Energiei, videoconferinţa "Electromobilitatea - condiţie esenţială pentru o Europă verde", în data de 18 mai 2021, începând cu ora 10:00.

Evenimentul va fi transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA, pe pagina Youtube a ziarului BURSA şi pe paginile de Facebook ale partenerilor media şi suport.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Intr-o viitoare Europa verde, ar trebui sa avem statii de incarcare pentru masini electrice peste tot iar curentul sa-l plateasca guvernul... La fel masinile electrice, ar trebui sa le plateasca statul si sa faca un sistem de car-sharing cum e in prezent pentru trotinete.. sa platesti doar utilizarea...

    In rest, invitatii au cam batut campii.. Romania este foarte inapoiata din toate punctele de vedere.. inca mai avem zone rurale unde se traieste ca in evul mediu - nici medic comunal nu au iar la nastere si la groapa se merge cu caruta (tot un mijloc verde).  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb