VIRGIL POPESCU: "Efortul bugetar din acest an pentru compensarea facturilor la energie va fi acoperit din dividendul suplimentar al Hidroelectrica"

J.P.
Miscellanea / 16 septembrie 2021

"Efortul bugetar din acest an pentru compensarea facturilor la energie va fi acoperit din dividendul suplimentar al Hidroelectrica"

Efortul bugetar pentru compensarea facturilor la energie va fi acoperit anul acesta din dividendul suplimentar al Hidroelectrica, care este de 800 milioane lei, iar la gaze există şi sursa de finanţare din impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului, a declarat, miercuri seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, conform Agerpres.

"Efortul bugetar în anul acesta este acoperit integral numai din dividendul suplimentar al Hidroelectricii, care este de 800 milioane de lei. A fost un dividend suplimentar pentru că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt cele două companii care nu plătesc certificate de CO2, au costuri de producţie mai mici, dar vând la preţul pieţei, care este dat de cel mai mare preţ din piaţă. Cel mai mare preţ din piaţă este la energia produsă pe bază de cărbune, pentru că acolo se mai adaugă încă 60 de euro, luna trecută au fost 55, costul certificatelor de CO2. Bani există. La gaze avem sursă de finanţare şi din impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului la gaze naturale, unde peste 85 de lei (pe MWh n.r.) se impozitează venitul obţinut cu 80%. Oricum, şi de acolo practic s-au dublat încasările la bugetul de stat din impozitul pe venitul suplimentar", a explicat Virgil Popescu la TVR1.

Ministrul a subliniat că nu se pune problema să nu existe bani, deoarece se adună bani la buget, dar aceştia "trebuie să ajungă la români, să compenseze creşterea de preţuri".

"Eu am spus că este normal să lăsăm piaţa liberă, preţul să fie stabilit liber. Este o situaţie conjuncturală de piaţă în momentul de faţă. Nu cred că va fi pentru foarte multă vreme la gaze naturale acest lucru. Se adună bani la buget, dar aceştia nu trebuie lăsaţi la buget. Aceştia trebuie să se întoarcă ori într-un fond,...dar să ajungă la români, să compenseze creşterea aceasta de preţuri. Şi acelaşi lucru vrem să-l facem şi pentru IMM-uri", a spus Virgil Popescu.

Acesta a prezentat miercuri, în şedinţa de Guvern, în primă lectură, un proiect de Ordonanţă cu o schemă de compensare pentru facturile la energie electrică şi la gaze naturale pentru consumatorii casnici.

"Pentru factura de gaze lucrurile sunt mai simple. Vorbim de o compensare procentuală, în procent fix de 25% din factura la gaze pentru clienţii care au un consum între 100 şi 1.200 de mc pe an. Între 100 şi 300 mc vorbim de o garsonieră, între 300 şi 600 vorbim de un apartament cu două camere, între 600 şi 900 de un apartament cu trei camere, între 900 şi 1.100 de un apartament sau o casă până în 100 mp, şi între 1.100 şi 1.200 de o locuinţă până în 120 mp. Practic vorbim de venituri medii. Noi am încercat să găsim o formă foarte simplă de punere în aplicare a acestei compensări, în aşa fel încât oamenii să nu fie puşi pe drumuri să-şi ia adeverinţe de venituri, să demonstreze că au un venit mediu. Am pus o egalitate între venit mediu şi consum mediu. De exemplu, pentru un apartament cu trei camere, vorbim de o compensare pe totalul perioadei de iarnă de 404 lei", a explicat Popescu.

El a adăugat că, din datele deţinute, din total consum pe iarnă, 13,6% se consumă în noiembrie, 18,2% în decembrie, 19% în ianuarie, 16% în februarie şi 12,7% în martie, consumul din iarnă reprezentând 65% din consumul anual de gaze.

La energie electrică, a menţionat Virgil Popescu, este un alt model de compensare, fiind luat în calcul cel mai mic preţ de referinţă din piaţă, de 64 bani pe KWh, şi preţul mediu ponderat din piaţa de energie electrică, de 82 lei/MWh, diferenţa de 18 bani urmând să fie compensată de stat pentru cei cu consum între 30 KWh şi 200 KWh.

Acesta a subliniat că furnizorii, la sfârşitul perioadei de facturare, vor avea automat pe factură această compensare, vor întocmi în termen de 15 zile un borderou centralizator cu toţi clienţii pe care îi au în portofoliu şi vor da declaraţie la ANAF, iar acolo această sumă le va fi rambursată din taxele şi impozitele pe care le vor plăti la bugetul de stat.

"Ne-am propus să o adoptăm (OUG nr) la începutul lunii octombrie, să fie şi acest termen de implementare, ca să putem la 1 noiembrie să fie funcţională. Nu este foarte greu de implementat", a punctat ministrul, menţionând că în cazul energiei vor beneficia de această măsură 5,2 milioane de gospodării (60% din numărul total de gospodării), respectiv 13 milioane de români, iar la gaze 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane racordate la gaze, respectiv 5,8 milioane de români.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Se poate...deci...?

    Important e omul asta să rămână șef! Uite la el cum găsește soluții. a zis că o să fie de bine și a fost rău? Pai imediat tot el a venit cu soluția.

    O să aibă Hidro probleme că sunt secate de bani? Nici o problema tot el va găsi niste împrumuturi rambursabile garantate de stat pe energie de pe la UE sau de undeva. Da Hidro faliment? Nici o problema, găsește el investitori sa salveze ce e de salvat și se face amnistie fiscala pe datorii. 

    La orice exista o soluție daca vrei sa iasă rău  

    bun, deci am carpit-o anul asta... si la anul ? ...

    ce-mi plac turbatii astia cretini ... astia nu ar putea administra nici o covrigarie , dar un Stat si o Tara! ... uite cum decid... de la an la an! :)))))  

    baaaaiiii ... unde e viziunea la nivel de decenii baaaaaaaaaaaaaaaaiiii ????  

    p.s. nu ma puneti pe mine prim-ministru ?

    as face o treaba mai buna, va garantez!  

    Si nu e mai logic sa inchida minele de carbune scumpe si poluante!? Cred ca e mai ieftin sa platim ajutor de somaj acelor oameni. Nu s-au gandit sa crească cumva capacitatea de producție la Hidroelectrica si Nuclearelectrica!? Asa si energie scumpa si poluare!? Ca doar se stia mai demult de aceste taxe!

    In Legea 31/1990 R nu am găsit termenul de dividend suplimentar. Voi sunteți nebuni domnilor miniștri?. Ați făcut vreo școala, ați terminat un liceu!. Nu cred ca știți ce spuneti!.

    1. Dividend suplimentar inseamna la acesti escroci partea din profit care urma sa mearga la investitii si acum, mai nou, va fi alocata ca dividend catre Guvern, pentru carpeala preturilor la consumatorii casnici.

      In loc sa-i arda si sa-i scoata in afara legii pe baietii destepti din energie, asa cum a facut PSD cu OUG 114, statul roman le pompeaza bani in conturi de la firmele de stat. Sa inebunesti, nu alta...  

    Dividente pentru Fondul Proprietatea. Duc si Hidroelectrica in cap in loc sa ii lase banii sa investeasca in capacitati noi. PNL partid de Hoti si Tradatori. Ce mascat ne fura, acum se pot da banii la firmele straine, dar cand se incerca sa se dea bani la firmele de stat erau numai urlete si sareau unii pe aici ca le fura banii, acum unde sunteti ma va convine ca va fura, acum este bine. Scadeti pretul la energia electrica si la gaze naturale jegurilor, nu umflati profiturile companiilor straine jecmanind populatia si bugetul. Mariti alocatiile la copii cu bani astea, pentru copiii nu ati avut bani, dar sa umflati buzunarile companiilor straine aveti. Demisia lui Virgil Popescu care a inchis Termocentrala Mintia aproximativ 1200 de MWh. Porniti Termocentrala Mintia si pretul va scadea. Hotilor, mafiitilor, tradatorilor. PNL partid antinational.

    Practic acesti bani se duc spre noile firme spre care am fost idemnati sa migram cu noile cobtracte pe baza unor tarife mincinoase si la indemnul mincinos al acestui guvern ca "" cei care nu incheie noile contracte vor plati nu- prea e clar ce- facturi majorate.

    ... se căpușeză fiind de ,, STAT " ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb