"Volkswagen" preia controlul la "Scania"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 martie 2008

"Volkswagen" preia controlul la "Scania"

Constructorul auto german "Volkswagen" AG, cel mai mare din Europa, preia controlul la producătorul suedez de camioane "Scania" AB, achiziţionând participaţia "Investor" AB, în schimbul sumei de 17,6 miliarde de coroane (2,86 miliarde de dolari).

"Volkswagen" va prelua 134,711 milioane de acţiuni "Scania" deţinute de "Inves­tor" AB şi "Wallenberg Foundations", la un preţ de 200 de coroane suedeze fiecare, în numerar.

În urma acestei tranzacţii, drepturile de vot deţinute de "Volkswagen" la "Scania" vor creşte la 68,6% de la 38%. În plus, compania germană va controla 37,73% din capitalul "Scania", faţă de 20,89% în prezent. Tranzacţia are nevoie de aprobarea autorităţilor de reglementare.

"Achiziţia acestei participaţii arată importanţa pe care o acordăm deţinerii noastre la ", a declarat Martin Winterkorn, director executiv al "Volkswagen".

În urma achiziţiei, Scania va rămâne un brand separat.

Producătorul german de camioane MAN AG, care deţine 17% din drepturile de vot la "Scania", a anunţat că salută această tranzacţie, întrucât ea sporeşte şansele unei cooperări între MAN, "Scania" şi "Volkswagen", în sectorul camioanelor.

În luna septembrie 2006, MAN a eşuat în încercarea de a prelua "Scania", cu o ofertă de 10,3 miliarde de euro. La acea dată, "Volkswagen", cel mai mare acţionar individual al "Scania", a respins oferta, dar a preluat o participaţie de 29,9% la MAN şi a lansat negocierile pentru o fuziune în trei, care să regrupeze operaţiunile din domeniul autovehiculelor comerciale ale "Volkswagen" şi "Scania". Noua companie ar urma să devină cel mai mare producător european de camioane, depăşind liderii actuali - "Daim­ler" AG şi "Volvo" AB.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb