Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat ieri, după şedinţa Executivului, că bugetul pe 2008 va fi elaborat plecând de la ideea unei reforme a finanţării cheltuielilor publice care să ducă la economisirea a mai multor miliarde de lei prin măsuri precum plata obligatorie pe card a salariilor întregului personal bugetar şi a pensiilor din mediul urban. "În ultimii 17 ani s-au acumulat numeroase disfuncţionalităţi şi distorsiuni în sistemul bugetar care au dus la risipă, ineficienţă, avantaje băneşti necuvenite. Nu este normal ca unele persoane civile să aibă normă de hrană şi indemnizaţie de dispozitiv când nu se confruntă cu astfel de situaţii prin natura serviciului. La fel, nu este normal să avem în fiecare an cheltuieli de plată a numerarului de mii de miliarde lei vechi şi să plătim Poştei Române comisioane de 70% mai mari în urma măririi pensiilor cu 70%", a spus Vosganian.
Alte tipuri de "hemoragii" de cheltuire ineficientă a banului public sunt, potrivit ministrului economiei şi finanţelor, creşterea de trei ori din anul 2000 până în prezent a bugetului Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă care şi-a păstrat acelaşi personal şi în prezent, deşi şomajul a scăzut de patru ori în această perioadă, creşterea de nouă ori în ultimii doi ani a cheltuielilor cu pregătirea profesională, care a devenit tot mai pronunţat "turism", menţinerea în conturile bancare a unei sume de 200 de milioane lei reprezentând alocaţii pentru copii neridicate, plata unor importante sume ca ajutoare sociale în judeţe în care companiile de construcţii se plâng că nu găsesc forţă de muncă, înfiinţarea în ultimii ani a peste 200 de primării de comune noi cu câteva mii de posturi noi de funcţionari care sunt finanţate de la buget.
Varujan Vosganian a precizat că, în luna septembrie, va fi realizat, la cererea premierului Călin Popescu-Tăriceanu, un audit la toţi ordonatorii primari de credite bugetare prin care să se identifice cauzele acestor disfuncţionalităţi. Ministrul Vosganian a afirmat că toate economiile care se vor realiza în 2008 la bugetul de stat prin această eficientizare a cheltuielilor publice vor fi alocate la capitolul investiţional.
De asemenea, Varujan Vosganian doreşte introducerea, pentru exerciţiul 2008, a unor criterii de eficienţă bugetară care să indice volumul personalului, al cheltuielilor, al numărului de persoane deservite.
"Dincolo de specificul fiecărui minister, există discrepanţe majore în ceea ce priveşte aceşti indicatori de eficienţă majoră, în ceea ce priveşte personalul, de resurse alocate deplasărilor, numărul de persoane deservite, discrepanţe care uneori merg de la 1 la 10, la fel cum în administraţia locală există judeţe mai eficiente şi altele mai puţin eficiente din acest punct de vedere, cu o diferenţă de la 1 la 3", a spus ministrul economiei şi finanţelor.
Varujan Vosganian a adăugat că această viziune liberală a construirii bugetului public prin reformarea cheltuielilor publice este total opusă faţă de "populismul practicat în ultimii 17 ani, care a avut în vedere nu eliminarea sărăciei, ci întreţinerea acesteia pentru foloase electorale immediate".
În opinia ministrului economiei şi finanţelor, strategia Guvernului în acest sens ar trebui să reprezinte "principala temă de dezbatere publică a acestei toamne, nu disputele politicianiste sterile".