Vot istoric in Parlamentul European pentru reglementarea cripto-activelor

S.B.
Miscellanea / 24 aprilie 2023

Vot istoric in Parlamentul European pentru reglementarea cripto-activelor

Parlamentul a aprobat primele reguli ale UE pentru urmărirea transferurilor de cripto-active, prevenirea spălării banilor, precum şi reguli comune privind supravegherea şi protecţia clienţilor.

Textul îşi propune să se asigure că transferurile cripto, aşa cum este cazul oricărei alte operaţiuni financiare, pot fi întotdeauna urmărite şi tranzacţiile suspecte blocate. Aşa-numita "regulă de călătorie", folosită deja în finanţele tradiţionale, va acoperi în viitor transferurile de active cripto. Astfel, informaţiile despre sursa activului şi beneficiarul acestuia vor trebui să "călătorească" cu tranzacţia şi să fie stocate pe ambele părţi ale transferului.

Sub incidenta legii vor intra tranzacţiile de peste 1000 EUR din aşa-numitele portofele auto-găzduite (self-hosted wallet - o adresă de portofel ce stocheaza un activ cripto detinut de un utilizator privat) atunci când interacţionează cu portofelele găzduite gestionate de furnizorii de servicii de cripto-active. Regulile nu se aplică transferurilor de la persoană la persoană (P2P) efectuate fără un furnizor sau între furnizori care acţionează în nume propriu.

Plenul Parlamentului European a dat, de asemenea, undă verde noilor reguli comune privind supravegherea, protecţia consumatorilor şi a mediului specific cripto-activelor, inclusiv cripto-monedele. Legislatia MiCA (Markets in Crypto-Assets regulation) va acoperi cripto-activele care nu sunt reglementate de legislaţia existentă a serviciilor financiare.

Consumatorii de cripto-active vor fi mai bine informaţi cu privire la riscurile, costurile şi tarifele legate de operaţiunile lor astfel ca va fi mai sigur sa detii si sa tranzactionezi aceste tipuri de active, din care fac parte si criptomonedele.

Comisia Europeana spune ca, odata cu adoptia legislatiei MiCA, "consumatorii vor fi protejaţi împotriva înşelăciunii şi fraudei, iar sectorul care a fost afectat de prăbuşirea FTX îşi poate recâştiga încrederea". Consumatorii vor avea toate informaţiile de care au nevoie si, in plus, vor fi monitorizate toate riscurile care stau la baza cripto-activelor inclusiv cel de manipulare a pietei, legea oferind garantii in acest sens.

Votul final formal va avea loc pe 16 mai a.c. in cadrul Consiliului UE, MiCA urmand a fi publicata in Jurnalul Oficial al UE la 20 de zile dupa aceasta data. Intrarea in aplicare va fi in iunie 2024 - pentru emitentii de stablecoin-uri, si in decembrie 2024 pentru toti ceilalti, inclusiv furnizorii de servicii in domeniul cripto-activelor.

Reprezentantii Parlamentului European spun ca industria europeană a cripto-activelor are o claritate de reglementare care nu există în alte ţări, nici macar in SUA, tara cu cel mai mare numar de posesori de criptomonede din lume.

Ce spun actorii locali - avocati, dezvoltatori, investitori dar si traderi

In avanpremiera dezbaterilor care vor avea loc la Banking40.ro pe 30 mai, conferinta internationala organizata la nivel de experti si dedicata tehnologiei blockchain, am solicitat parerea despre adoptia si impactul MiCA unor actori relevanti din piata locala.

Felix Crisan - CTO Netopia, procesator de plati - inclusiv prin cripto

"Ma uit la toate organele legislative, congrese, parlamente si vad ca ele stiu sa opereze in doua moduri, au doua viteze: viteza "do nothing" (nu fa nimic) si "over-react" (reactie exagerata). Imi este teama ca acum se indreapta spre "over-react".

Trebuie sa analizam masura in care implicarea tot mai adanca a guvernelor si bancilor centrale in activitatile conexe mediului cripto intra in contradictie cu filozofia care a stat la baza aparitiei acestei noi clase de bunuri sau monede De exemplu, modul in care libertatile individuale sunt ingradite prin introducerea CBDC. Evenimente de acest tip (n.r. conferinta internationala Banking 4.0), unde sunt prezenti actori cu diverse roluri in industrie, permit expunerea mai multor argumente si intelegerea mai multor perspective. "

Nic Balaceanu - membru in bordul Asociatiei Romane de Fintech, RoFIN.TECH si seful grupului de lucru pe digital euro din cadrul EDFA - European Digital Finance Association:

"Rofintech, parte a EDFA (European Digital Finance Association), a participat la o dezbatere finală la Parlamentul European pe tema MiCA şi opinia noastră este că reglementările, bune sau rele, sunt necesare.

Pentru micul investitor, poate însemna mai puţin profit comercial, dar un mediu de investiţii mai stabil şi mai sigur. Greu de estimat în cifre până nu vedem cum va implementa fiecare ţară aceste reglementări. "Migraţiile" în ţările cu cele mai rapide şi mai competitive implementări MiCA sunt, de asemenea, posibile.

În ceea ce priveşte CBDC-ul (Central Bank Digital Currency), Rofintech este foarte activ în discuţiile cu factorii de decizie din România pentru că avem convingerea că o monedă digitală va rezolva problemele ţării în ceea ce priveşte incluziunea financiară, trasabilitatea fondurilor, reducerea costurilor pentru banii pe care românii din Diaspora ii trimit acasă (peste 2,5 miliarde de euro anual) şi va simplifica aderarea la un euro digital care va apărea după 2025."

Nu trebuie să uităm că există peste 114 ţări care au proiecte de testare şi implementare a monedelor digitale. România trebuie să fie în acest tren. Un leu digital ar aduce multe beneficii."

Andrei Burz-Pinzaru - Partener Deloitte Legal Romania / Reff & Associates, singurul avocat din Big4 care comenteaza fenomenul cripto in spatiul public:

"Cred ca daca realmente statele si-ar dori sa starpeasca fenomenul cripto, ar putea sa o faca. Nu e nimic complicat. S-ar putea interzice comerciantilor sa mai accepte plati in cripto. S-ar putea interzice bancilor sa accepte clienti din aceasta zona. S-ar putea interzice schimburile cripto-fiat, fiat-cripto. In momentul in care ai face lucrurile astea n-ar disparea cu totul fenomenul dar ar fi redus la un grad de semnificatie foarte mic.

Faptul ca nu se face asta, faptul ca se vorbeste in aproape toate iesirile si luarile de cuvant ale autoritatilor de reglementare, inclusiv de peste ocean, ca trebuie sa reglementam, sa gestionam riscurile dar fara a bloca inovatia, arata ca statele si bancile centrale sunt constiente de faptul ca evolutia tehnologica e inevitabila si vad un potential in zona asta. Au in schimb o preocupare legata de viteza cu care se desfasoara lucrurile si iau o serie de masuri de temperare a accelerarii fenomenului."

Ilie Puscas, country manager Binance:

"Migrarea bancilor centrale in cripto o sa ajute la adoptie. Este clar un moment de invatare si pentru guverne si cred ca monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC-urile) o sa castige teren in urmatorii ani. Ideea e ca prin CBDC-uri se poate controla piata mai usor, prin stablecoins nu se poate.

Pentru noi este important ca MiCA sa se implementeze in Romania, fara probleme. Sa nu implementam ceva local si apoi sa ne trezim ca vine MiCA si schimba tot. Dar intre timp trebuie sa facem educatie."

Marius Morra - CEO Tokero, platforma de tranzactionare cripto:

"În momentul în care Satoshi Nakamoto a scris White Paper-ul Bitcoin nu s-a gândit foarte tare la MiCA şi cu siguranţă şi-a dorit o descentralizare în adevăratul sens al cuvântului dar realitatea din teren ne arată că avem nevoie de aşa ceva pentru protecţia investitorilor şi nu numai. Personal, atâta timp cât fac sens, sunt făcute cu simţ de răspundere şi responsabilitate faţă de cetăţean, investitori şi mediul de afaceri, faţă de constructorii de infrastructură, reglementările ar trebui să fie un lucru bun şi chiar necesar. Ele vor construi alături de tehnologie, încrederea necesară pentru adoptia in masa."

George Vlad - trader, cunoscut in spatiul cripto drept Mr. Spread:

"Mi-as dori sa fie o foarte buna comunicare si o buna implementare a autoritatilor din Romania ale acestor reglementari pentru ca spatiul blockchain si cripto in Romania sa nu mai fie privit ca "outlaw", haiducii internetului, cripto "scameri". Atata timp cat o parte din tot ce inseamna cripto si blockchain o sa fie reglementata, pentru inceput nu o sa mai aiba nimeni cum sa spuna ca or sa fie scam. (...) Iar bitcoin o sa creasca si mai mult."

Mihnea Blidaru - fondator CryptoAlphas si administratorul celei mai mari comunitati cripto de pe Telegram, cu 17.000 de urmaritori:

"Reglementarea vine cu aspecte pozitive dar si negative. Pe de o parte intra VC-urile (n.r. Venture Capital Funds), poate cu mai multi bani, si investitori care pana acum s-au ferit de cripto. Pe de alta parte, oamenii de rand, vor fi putin lasati in urma. Pentru ca intr-o piata de genul acesta cand vin oameni si institutii care dispun de resurse financiare importante, tind sa acapareze totul, tind sa faca ei multi bani, si noua o sa ne fie un pic mai greu sa razbatem. (...) M-as bucura sa fie o reglementare un pic cu bun simt, flexibila, pro-comunitate, sa nu mai fie atat de corporate."

Sergiu Cone, organizator Banking 4.0:

"Organizarea acestei editii de Banking 4.0 este, de departe, cea mai mai mare provocare de cand organizez evenimente. Si fac asta de aproape 25 de ani. Dificultatea este data de faptul ca lumea bancara fuge de cripto si vice-versa. Astazi, sunt banci in Romania ce nu deschid cont bancar celui care declara ca il va alimenta cu venituri din cripto, pe motiv ca nu le permite BNR. Complet neadevarat: banca centrala nu impune astfel de restrictii bancilor comerciale. Si ca acesta, sunt multe alte mituri.

Conferinta internationala Banking 4.0 isi propune sa sparga toate aceste mituri si sa construiasca punti de legatura plecand de la ceea ce au in comun cele doua lumi: tehnologia blockchain. Sunt foarte multe oportunitati. Trebuie doar sa ne cunoastem."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb