ZI DECISIVĂ PENTRU DUNĂREA NOASTRĂ Şanse mari să scăpăm necontaminaţi de accidentul din Ungaria

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Miscellanea / 12 octombrie 2010

Şanse mari să scăpăm necontaminaţi de accidentul din Ungaria

Astăzi aflăm dacă Dunărea va scăpa necontaminată de valul toxic rezultat în urma accidentului ecologic fără precedent din Ungaria şi dacă autorităţile ţării vecine au luat suficiente măsuri de prevenţie, decontaminare şi diluare a metalelor grele. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Valul toxic ar trebui să ajungă în această seară (n.r.ieri seară) în sectorul românesc al Dunării. Dacă trec 24-48 de ore de la intrarea acestui val pe teritoriul ţării noastre şi analizele apei nu indică factori nocivi peste limita normală, atunci putem spune că nu mai este niciun pericol. Noi suntem optimişti pentru că din datele primite de la specialiştii unguri şi sârbi, dar şi de la specialiştii noştri de la Baziaş, nu rezultă că va fi pericol de contaminare pe Dunăre".

Domnia sa a subliniat că Dunărea are la intrarea în ţară un debit suficient de mare (circa 6.600 mc/secundă) care să asigure diluţia substanţelor toxice: "Oricum nu sunt probleme nici la vecinii sârbi şi se pare că nici la sectorul unguresc al Dunării. Asta nu înseamnă că nu luăm în serios dezastrul ecologic din Ungaria şi nu suntem în alertă şi nu monitorizăm cu atenţie calitatea apei. Avem deja un sistem de intervenţie pus la punct pentru întreruperea alimentării cu apă din Dunăre a populaţiei din oraşele riverane. În caz de pericol, populaţia va fi alimentată din alte surse decât Dunărea".

Ungaria a luat toate măsurile de decontaminare

Ministrul Borbely susţine că a fost şi este în permanentă legătură cu omologul său ungar: "Ungaria a luat până acum toate măsurile specifice de neutralizare a metalelor grele. Vom trimite şi noi poimâine (n.r. mâine) o echipă de specialişti în zona contaminată. Nu i-am trimis până acum pentru că am preferat să îi avem în ţară, în caz de nevoie. Şi Comisia Europeană a trimis o echipă mixtă de specialişti din mai multe ţări"

Alexa Rădulescu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale Apele Române, ne-a declarat, referitor la substanţele de neutralizare a metalelor grele: "Aceste substanţe au efect numai în cazul unor debite mici şi nu foarte mari, aşa cum este cazul Dunării. În cazul debitelor mari, este foarte greu să contracarezi efectele unei asemenea poluări. Ungaria a luat aceste măsuri de neutralizare pe cursurile de apă din calea viiturii, tocmai pentru ca substanţele nocive să nu ajungă în Dunăre. Au fost construite baraje şi au fost aplicate cu succes măsurile de decontaminare şi diluţie. Până astăzi la prânz (n.r. ieri), pe sectorul sârb şi cel românesc al Dunării nu au fost înregistrate valori peste limitele normale. De asemenea, şi debitul foarte mare al Dunării ajută la diluţia acestor substanţe".

Ionuţ Cepraga, reprezentantul Greenpeace România ne-a declarat că sectorul românesc al Dunării nu va fi în pericol de contaminare, datorită debitului foarte mare: "Avem aceste informaţii de la colegii noştri din Ungaria care monitorizează situaţia pe fluviu".

Deputatul PDL Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei de echilibru ecologic, solicită Ministerului Mediului să monitorizeze evoluţia concentraţiilor de poluanţi pe Dunăre în următoarele şase luni, cu aceeaşi frecvenţă ca şi până acum. Domnia sa afirmă: "Doar aşa putem preveni afectarea populaţiei în următorii ani, nu doar în zilele următoare când aşteptăm valul toxic din Ungaria".

România cere găsirea vinovaţilor

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, susţine că România va fi fermă faţă de poluarea din Ungaria, iar fiecare trebuie să răspundă pentru fapta sa: "Acest lucru cade în primul rând în sarcina autorităţilor ungare. Sper că acea companie vinovată nu va dispărea cum a dispărut cea de la Baia Mare, în urmă cu zece ani, care nu a plătit niciun ban pentru catastrofa de acolo. Pe 14 octombrie, pe agenda Consiliului pentru Mediu de la Luxemburg a fost trecut şi cazul Ungariei. Acolo, România va cere Uniunii Europene două lucruri: ca această substanţă toxică deversată în Ungaria să fie inclusă pe lista celor periculoase şi totodată să fie realizat un sistem de intervenţie rapidă la nivelul UE în ceea ce priveşte astfel de situaţii. Ne-am dat seama că nu este pus la punct un sistem la nivelul UE, dacă apare un astfel de caz".

Astfel, ministrul Borbely a răspuns diplomat la întrebarea privitoare la lipsa de reacţie din partea Uniunii Europene şi a lăsat să se înţeleagă că va fi analizat şi modul în care autorităţile ungare au supravegheat şi controlat până acum activitatea companiei responsabile de dezastrul ecologic: "Din ce am înţeles de la specialiştii noştri, instalaţii de alumină de asemenea amploare trebuie supravegheate foarte atent".

Din datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până pe data de 17 octombrie nu sunt preconizate precipitaţii care ar putea înrăutăţi situaţia existentă în Ungaria. Ministrul Mediului s-a arătat îngrijorat şi din cauza riscului de a exista o nouă viitură. Domnul Borbely susţine că aceasta va fi mult mai mică şi că deja autorităţile ungare construiesc un baraj şi sunt pregătite să intervină pentru o nouă decontaminare. Totodată, reprezentanţii Comisiei pentru Activităţi Nucleare din România au dat, ieri, asigurări că nu există probleme din punctul de vedere al riscului nuclear, după accidentul ecologic din Ungaria.

Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Jiu - Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi - monitorizează în permanenţă calitatea apei, în secţiunea Baziaş. Astfel, măsurătorile de calitate efectuate din 4 în 4 ore au arătat, până ieri seară, că valorile indicatorilor generali fizico-chimici (indicatori generali, metale grele) precum şi indicatorii biologici se încadrează în limitele normale pentru aceasta secţiune.

În situaţia în care parametrii de calitate vor înregistra depăşiri faţă de limitele admisibile, se aplică planurile de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale. Conform acestui plan, folosinţele de apă situate în aval, care se alimentează cu apă din Dunăre, vor fi anunţate să întrerupă prelevarea apei. De asemenea, planul prevede, în cazul depăşirii limitelor admisibile, monitorizarea calitativă a apei în secţiuni din aval de Baziaş.

Echipa europeană de protecţie civilă formată din cinci experţi din Franţa, Belgia, Suedia, Austria şi Germania a ajuns ieri în Ungaria, afectată de un dezastru ecologic după accidentul de la o fabrică de alumină din vestul ţării, experţii urmând să-şi înceapă activitatea cel mai târziu în această dimineaţă, informează Agerpres. Anunţul a fost făcut de Ferran Tarradellas, purtător de cuvânt al comisarului european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză, Kristalina Gheorghieva.

Experţii europeni vor ajunge la locul catastrofei împreună cu un ofiţer de legătură, trimis sâmbătă în Ungaria de Centrul de informare şi monitorizare (MIC) al Comisiei Europene şi care va avea rolul de coordonator. Rolul experţilor europeni este de a ajuta la evaluarea impactului deversării de noroi alcalin asupra mediului, în special asupra terenurilor agricole, apei (inclusiv pânza freatică), florei şi faunei, de a oferi soluţii pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, de a evalua nevoile şi a anticipa potenţialele riscuri pentru reabilitarea naturii, agriculturii şi terenurilor intravilane afectate de poluare.

În Ungaria se va afla astăzi şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care va participa la un eveniment organizat la Pecs, oraş desemnat, alături de Istanbul, Capitala Europeană a Culturii în 2010. Vizita lui Barroso, care nu are prevăzută pe agendă deplasarea la locul catastrofei din vestul Ungariei, a fost prevăzută de mai mult timp, însă este de aşteptat ca în timpul discuţiilor dintre preşedintele CE şi premierul ungar Viktor Orban să fie abordată şi problema asistenţei europene în caz de dezastre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb