Producătorul ieşean de mediamente generice "Antibiotice" SA a aniversat 63 de ani de activitate, iar la festivitatea organizată, ieri, 11 decembrie, la sediul acesteia, au participat Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, personalităţi din domeniul medical şi academic, reprezentanţi de vârf ai autorităţilor publice locale şi centrale.
Cu acest prilej, Ministrul Sănătăţii, a declarat că îmbunătăţirea accesului cetăţenilor români la serviciile de sănătate constituie o prioritate, exprimându-şi convingerea că "Antibiotice" SA este un partener care va oferi în continuare soluţii viabile în acest context.
Potrivit reprezentanţilor producătorului din industria farmaceutică, în prezent, 35% din cifra de afaceri a companiei este realizată exportând în peste 70 de ţări, "Antibiotice" SA având, în acest moment, reprezentanţe proprii în Vietnam, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.
La rândul său, Ioan Nani, directorul general al "Antibiotice" SA , a afirmat: "Pentru noi, tradiţia înseamnă continuitate şi recunoaştere, iar toţi aceşti ani care s-au scurs în existenţa noastră sunt o dovadă a perseverenţei şi transformărilor pe care le-a parcurs această organizaţie. În an centenar, ne dorim ca valorile româneşti să fie reconsiderate, încurajate pentru a dăinui peste timp. Antibiotice SA a continuat să fie o companie de referinţă în mediul de business datorită unei echipe de 1.400 de oameni dedicaţi. Zi de zi, echipa noastră demonstrează că România se poate afirma în lume şi prin fabricarea de medicamente de calitate, la standarde internaţionale".
Potrivit Ministerului Sănătăţii, programul Preşedinţiei române în domeniul sănătăţii cuprinde cinci teme prioritare, care se referă la rezistenţa anti-microbiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienţilor din UE, mobilitatea pacienţilor şi sănătatea digitală.
Sorina Pintea a afirmat: "Începând cu 1 ianuarie 2019 vom avea responsabilitatea coordonarii uneia dintre cele mai importante instituţii, Consiliul Uniunii Europene. Avem în vedere un mandat ambiţios, dar şi realist. Pe domeniul Sănătăţii urmărim îmbunătăţirea garanţiei accesului la servicii de sănătate a cetăţenilor europeni".
Domnia sa a mai precizat că prima temă menţionată prezintă un interes deosebit pentru statele membre în condiţiile în care în UE se înregistrează o creştere a rezistenţei antimicrobiene datorată utilizării în exces sau incorect a antibioticelor, adăugând: "Cred că în acest domeniu expertiza specialiştilor de la compania Antibiotice poate aduce soluţii pentru limitarea acestui fenomen şi utilizarea eficientă a antibioticelor pe care le avem la îndemână".
Ministrul Sănătăţii a mai subliniat că, anul acesta, în domeniul politicii medicamentului au fost luate mai multe măsuri în beneficiul pacienţilor noştri, dar şi a profesioniştilor din domeniu.
Domnia sa a explicat: "A fost finalizat şi publicat în Monitorul Oficial, Ordinul care reglementează preţurile maximale ale medicamentelor, rezultate în urma procesului de corecţie, care vor fi valabile de la 1 ianuarie 2019. Au fost evaluate peste 5.300 de produse, medicamente din cadrul CANAMED. Corecţia preţurilor nu a mai fost realizată din anul 2015, chiar dacă legea spune că ea trebuie efectuată anual. În urma acestui demers se aşteaptă o micşorare a presiunii financiare pe bugetul CNAS destinat medicamentelor, dar şi o echilibrare a taxei de ClawBack. De altfel, modul de calcul al acestei taxe va fi regândit cu scopul creşterii accesului populaţiei la medicamente şi încurajarea companiilor farmaceutice să producă în România. De asemenea, au fost actualizate preţurile la medicamente şi în funcţie de cursul valutar, iar bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a crescut cu inflaţia. Ministerul Sănătăţii şi cel al Finanţelor Publice caută în permanenţă soluţii care să vină în sprijinul producătorilor de medicamente care contribuie la asigurarea sănătăţii populaţiei".
Pentru producătorul farmaceutic ieşean, anul 2018 s-a derulat sub semnul continuităţii şi performanţei, confirmând trendul creşterii constante pe care şi-a propus să o susţină, arată compania.
Reprezentanţii producătorului farmaceutic au mai arătat: "Printr-o investiţie menită să ducă la dezvoltarea capacităţii de producţie şi menţinerea standardelor de calitate, compania ieşeană şi-a consolidat afacerea pe plan naţional şi internaţional. Pe piaţa naţională, Antibiotice SA îşi menţine poziţia de lider valoric în categoria produse sterile injectabile beta-lactamice şi cea de lider în termeni de volum în segmentul produselor de uz topic (unguente, geluri şi supozitoare). Investiţiile masive realizate în ultimii 20 de ani - în retehnologizare, echipamente moderne şi alinierea la standardele de calitate internaţionale au permis nu doar consolidarea poziţiei pe piaţa autohtonă ci şi dezvoltarea exporturilor. În prezent, 35% din cifra de afaceri a companiei este realizată exportând în peste 70 de ţări produse finite şi substanţa activă Nistatină. Compania Antibiotice este de altfel lider mondial în producţia de Nistatină, iar produsul deţine titlul de standard internaţional de referinţă din punct de vedere al calităţii. Producătorul farmaceutic ieşean are în acest moment reprezentanţe proprii în Vietnam, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia".