DNA analizează posibilitatea redeschiderii dosarului de corupţie de la Certej

B.D.
Anticorupţie / 9 decembrie 2019

 DNA analizează posibilitatea redeschiderii dosarului de corupţie de la Certej

Reprezentaţii Comunităţii Declic au mers, luni, 9 decembrie, în audienţă la procurorul-şef al DNA, căruia i-au solicitat reluarea anchetei privind corupţia de la Certej. De asemenea, membrii Comunităţii Declic au pus în scenă o reprezentare a zeiţei Justiţiei în lanţuri, pentru care aurul cântăreşte mai mult decât dreptatea, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Conducerea DNA a comunicat reprezentanţilor Declic că va analiza plângerea şi va trimite un răspuns până la finalul acestei luni.

Ilegalităţile sesizate de Comunitatea Declic se referă la modul abuziv în care pădurea sătenilor a ajuns în posesia companiei miniere Deva Gold, prin mijlocirea primăriei. Cele două iazuri de decantare cu cianuri aferente exploatării miniere ar urma să fie amplasate în această pădure, mai precizează sursa.

Roxana Pencea Brădăţan, campaigner Declic, a declarat: "Suntem optimişti că DNA va lua în considerare motivele de ordin juridic pe care le-am prezentat azi procurorului-şef. În caz contrar, superficialitatea acestei clasări ne poate costa scump. Corupţia din jurul proiectului minier Certej se va putea extinde nestingherită până când două iazuri cu cianuri vor lua locul munţilor".

În noiembrie 2019, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au clasat dosarul Certej la doar 10 zile de la preluarea cazului, pe motive procedurale. Împotriva soluţiei de clasare, Asociaţia Declic a depus plângere. În paralel, aproape 4000 de membri Declic i-au transmis procurorului-şef DNA, Călin Nistor, un memoriu pentru infirmarea clasării şi redeschiderea cercetării penale.

Dosarul privind infracţiunile de la Certej a fost deschis în urma unui denunţ depus în octombrie 2016 la DNA Alba. În noiembrie 2016 DNA Alba a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu. La aceasta s-au adăugat sesizări ale Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne şi Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din cadrul Parlamentului României şi Senat. În iunie 2019, DNA Alba Iulia a clasat dosarul.

În august 2019, procurorul şef DNA a infirmat soluţia de clasare ca netemeinică şi nelegală şi a dispus redeschiderea anchetei la DNA, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb