EFICIENŢĂ ENERGETICĂ: În perioada 2014-2020, sunt disponibile prin POR 1,18 miliarde euro pentru locuinţe şi iluminat public

Simona Grigorescu
Politică / 30 septembrie 2015

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a finanţat până acum, prin Programul Termoficare 2006-2020 căldură şi confort, Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe (OUG nr. 18/2009), Programul de reabilitare termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală (OUG nr 69/2010) şi Programul Operaţional Regional 2007-2013, proiecte de creştere a eficienţei energetice la 128 de obiective de investiţii şi peste 144.000 de apartamente, arată un comunicat remis redacţiei.

Datele au fost prezentate pe 24 septembrie, de Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), la dezbaterea pe tema energiei termice organizată de Intact Media Grup la Palatul Parlamentului - în secţiunea "Nevoi şi oportunităţi de finanţare pentru infrastructura locală si reabilitare termică.

Sirma Caraman a declarat că "Programul Termoficare, proiectat iniţial să dureze zece ani, a fost prelungit prin Hotărâre de Guvern cu încă cinci ani, până în 2020. Ministerul a iniţiat propunerea, în acest an, tocmai ca urmare a constatării necesităţii de a sprijini printr-un program naţional investiţiile în sisteme centralizate de energie termică: programul cuprinde 128 de obiective din 45 de localităţi. Fondurile alocate de la bugetul de stat în perioada 2006-2015 au fost în valoare de 418,8 milioane lei".

Potrivit ministerului, prin Programul Termoficare 2006-2020 căldură şi confort autorităţile administraţiei publice locale care deţin în proprietate sisteme centralizate de alimentare cu energie termică, pot beneficia de cofinanţare nerambursabilă de la bugetul de stat în valoare până la 70% a proiectelor de investiţii, în anumite condiţii. Restul de 30% reprezintă contribuţia bugetelor locale ale unităţilor administrativ teritoriale beneficiare.

Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe vizează reducerea consumului de energie folosit pentru încălzirea apartamentelor, în condiţiile asigurării şi menţinerii climatului termic interior; diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră şi introducerea unor surse alternative de producere a energiei, precum şi ameliorarea aspectului urbanistic al localităţilor, potrivit sursei citate.

Finanţarea lucrărilor de intervenţie prin acest program se asigură în proporţie de 50% de la bugetul de stat, prin bugetul MDRAP; 30% - de la bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite; 20% - din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite. Cota de 20% poate suportată tot de la bugetele locale, ca şi cheltuială de natură socială, pentru anumite categorii de proprietari, persoane fizice (persoane cu handicap; persoane cu venituri medii nete lunare situate sub câştigul salarial mediu net pe economie, inclusiv pensionari; veterani de război şi soţi/soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai/ale acestora).

În perioada 2009 - 2015, 92.335 de apartamente au fost cuprinse în program (2.299 blocuri din circa 135 de localităţi). Dintre acestea, 58.738 de apartamente din 1530 de blocuri au fost finalizate. În tot acest interval, bugetul alocat prin MDRAP a fost de 588 milioane lei, din care 513,36 milioane lei constituie fonduri decontate de la bugetul de stat.

De asemenea, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, pentru proiecte de eficienţă energetică au fost alocate fonduri în valoare de circa 180 de milioane de euro, pentru lucrări de reabilitare termică a anvelopei clădirii şi lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire. Beneficiari eligibili au fost municipii reşedinţe de judeţ, în calitate de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, precum şi cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti.

Caraman a mai precizat că "s-au depus 180 de cereri de finanţare, cu o valoare solicitată de aproximativ 152,5 milioane euro, pentru 1.226 de blocuri (51.714 de apartamente). Pentru 138 dintre acestea au fost încheiate contracte de finanţare, în valoare de aproximativ 134,5 mil. euro, aferente unui număr de 959 blocuri (49.356 apartamente). În prezent, sunt deja implementate proiecte care totalizează 1.046 apartamente din 26 de blocuri".

Programul prevedea ca finanţarea cheltuielilor eligibile să fie acoperită în proporţie de 60% din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat şi de 40% de autoritatea publică locală şi asociaţia de proprietari.

În ceea ce priveşte POR 2014-2020, România are alocat un buget total de 1,18 miliarde euro pentru investiţii menite să crească eficienţa energetică, din care aproximativ 1 miliard de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile (Fondul European de Dezvoltare Regională). Proiectele de acest tip vor fi finanţate prin Axa prioritară 3 - Prioritatea de investiţie 3.1.- Eficienţă energetică în clădiri rezidenţiale şi publice, inclusiv iluminat public.

Sumele sunt distribuite, orientativ, pe domenii de intervenţii, astfel: 484 de milioane de euro pentru clădiri publice, 668 de milioane de euro clădiri rezidenţiale şi 35 de milioane de euro pentru iluminat public.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Exista oare o mafie mai mare in alte domenii decat in acesta?

    Cei care intreaba la primarii afla ca fondurile sunt limitate pentru izolarea termica a blocurilor. 

    Unele blocuri primesc bani inaintea altora in functie de pile si relatii. 

    Si mafiotii au avut grija sa adauge in acest program de izolare termica si "ameliorarea aspectului urbanistic al localităţilor", ceea ce inseamna ca doar blocurile care se izoleaza complet pot primi bani si pot primi aprobari, fiindca altfel nu arata frumos. Pai normal, firmelor mafiei le este mai rentabil sa izoleze blocuri intregi sub pretextul ca vor sa infrumuseteze aspectul oraselor. 

    Daca intr-un bloc unele persoane si-au izolat apartamentele ele nu mai au interesul sa plateasca nimic, asa ca nu mai sunt de acord sa se faca o izolare, iar ceilalti vecini nu au ce face fiindca nu ii pot obliga. In blocurile in care sta cine trebuie, chiar daca unii si-au izolat, s-a avut grija ca primariile sa suporte intreg costul, inclusiv acel 20% care ar fi trebuit sa fie platit de catre locatari, chiar daca locatarii nu erau nici persoane cu handicap sau in alte categorii care trebuie intr-adevar protejate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb