Guvernl a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă prin care sunt limitate adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul de a stopa creşterea excesivă a preţurilor pentru aceste categorii de produse, conform news.ro. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a precizat că la fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu va fi făcută nicio intervenţie privind stabilirea preţurilor pe piaţă.
"Vreau să fac o precizare importantă. La fermieri nu există o limită privind stabilirea preţurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra preţurilor de vânzare ale fermierilor, producătorii de materii prime, întrucât marja lor de profit este oricum una mică, având în vedere perisabilitatea materiei prime. Prin actul normativ instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de 3 luni adaosurile comerciale practice în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi implicit cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei", a explicat Florin Barbu, la finalul şedinţei de vineri a Executivului.
Ministrul Agriculturii a mai spus că este convins că această ordonanţă de urgenţă va stopa creştere preţurilor la raft şi a oferit asigurări că de la 1 augusti preţurile alimentelor de bază va fi mai mic.
"Aceste alimente sunt cele mai consumate în România. Sunt acele produse de care au nevoie românii, produse de bază. Sunt sigur ca aceste produse vor fi la rafturi. Sunt convins că această ordonanţă de urgenţă va stopa creşterea preţurilor şi va aduce un preţ mai mic la raft pentru români. Vă asigur că de la 1 august preţurile alimentelor de bază va fi mai mic", a afirmat Barbu.
Conform comunicatului de presă al Ministerului Dezvoltării, ordonanţa de urgenţă prevede că, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:
- maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte
- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale
- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.
- Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată şi agreată cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanţei de urgenţă, cuprinde:
- pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi
l- apte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l
- brânză telemea de vacă vrac
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
- făină albă de grâu "000" 1 kg
- mălai 1 kg
- ouă găină calibru M 10 buc.
- ulei de floarea soarelui 1 l
- carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
- carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc
- legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
- fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă
- cartofi proaspeţi albi vrac
- zahăr alb tos 1 kg
Pentru lista de alimente menţionată, unităţile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora şi de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.
Prevederile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi cei ai federaţiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare, potrivit news.ro.
Ordonanţa de Urgenţă va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2023, 16:26)
oare?!
si in imperiul roman mai erau unii care “declarau ca stopau prin legi” stim destul de bine la ce a dus asta…
restrangeri artificiale de bunuri servicii oferte cu nominal in continuare in sus ca gov sa poata compensa cheltuiala / credit exagerat.
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2023, 12:12)
Pretul la ulei a scazut deja in mod natural, fara presiuni artificiale (1l = 5 lei la Lidl!!!).
Piata rezova totul, iar daca PSDul tot pompeaza bani prin cresteri salariale iresponsabile va determina in continuare dezechilibrarea raportului cerere-oferta in favoare cererii care implicit determina cresteri de preturi si inflatie. Echilibrele trebuie mentinute ca sa avem stabilitate.
Salariile bugetarilor au fost majorate de PSD pentru ca au crescut preturile (desi anterior au fost umflate masiv de PSDul lui Dragnea, fara sa fi existat inflatie mare care sa justifice majorarile respective).
Acum, ca au scazut preturile la energie si chiar la unele alimente, vor diminua in mod corespunzator salariile bugetarilor?
PSDul creeaza inflatie daca isi metine poltica consumului nesabuit in detrimentul investitiilor. Investitiile sunt cele care aduc crestere sanatoasa si de durata a bugetului national, nu consumul.