Numărul sirienilor blocaţi de-a lungul frontierei iordaniene a ajuns într-o lună de la 12.000 la 16.000, obligând organizaţiile umanitare să vină de urgenţă în ajutorul acestor refugiaţi, a anunţat luni regatul haşemit, informează AFP.
"Aproape 16.000 de sirieni se află în prezent în tabere" (de refugiaţi) de-a lungul frontierei estice a Iordaniei, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului iordanian, Mohamed Momani.
La 9 decembrie, Iordania a calificat drept "foarte exagerat" numărul sirienilor blocaţi la frontierele sale, estimat la acea dată de ONU la 12.000 de refugiaţi.
Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), precum şi organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) au cerut Iordaniei să-i primească pe aceşti refugiaţi.
Potrivit lui Momani, refugiaţii care sosesc din estul şi nordul Siriei beneficiază de asistenţă umanitară din partea Iordaniei şi organizaţiilor umanitare. El a asigurat că regatul haşemit le-a permis acestor organizaţii să acceadă în 'zona militară' unde se află refugiaţii şi unde, până la începutul lui decembrie, doar Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) avea acces, potrivit surselor umanitare.
Acum, în afară de CICR, ajutor pentru cei 16.000 de refugiaţi pot oferi Unicef, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi UNHCR.
"Iordania încurajează organizaţiile internaţionale să furnizeze tot sprijinul necesar", a adăugat el, precizând că "în prezent 75 de angajaţi de ONG-uri lucrează în tabere sub supervizarea HCR".
Purtătorul de cuvânt al guvernului iordanian a anunţat, de asemenea, că forţele armate iordaniene "poartă o mare povară", coordonând transportul de ajutor pentru refugiaţi. "Armata furnizează îngrijiri şi ajutoare de urgenţă pentru cazurile critice", a precizat el.
Pentru a explica ritmul lent pentru primirea refugiaţilor, Iordania avansează "consideraţiuni legate de securitate". Doar 50-100 de refugiaţi sunt primiţi zilnic de regatul haşemit.
"Securitatea este prioritatea principală pentru Iordania. Cu toate acestea, frontierele noastre rămân deschise", a conchis Momani, reafirmând că ţara sa a primit 1,4 milioane de sirieni, adică 20% din populaţia regatului. HCR estimează acest număr la 600.000.
În timpul primilor doi ani ai conflictului sirian, declanşat în 2011, erau deschise 45 de puncte de trecere de-a lungul celor 378 de kilometri care separă Iordania şi Siria. Astăzi, nu există decât două asemenea puncte, iar refugiaţii trec prin ele în ritm anevoios, în "no man's landuri" deşertice, departe de infrastructuri rutiere.