• "Morgan Stanley" vrea să preia "HTI Valori Mobiliare"
Banca americană de investiţii "Morgan Stanley" doreşte să preia societatea de brokeraj "HTI Valori Mobiliare", în acest moment existând un dosar în lucru la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pentru obţinerea aprobării din partea acesteia. Daniel Ţepeş, preşedintele "HTI", nu a infirmat informaţia, dar ne-a spus că deocamdată nu poate să o comenteze.
Surse din piaţă ne-au declarat că mai există şi alte intenţii ale unor companii străine de a intra pe piaţa autohtonă de capital prin achiziţia de SSIF-uri. De altfel, "Morgan Stanley" şi-a arătat interesul faţă de piaţa locală prin cumpărarea unui pachet de 200 de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti, chiar de la compania pe care doreşte să o preia, "HTI Valori Mobiliare". Tranzacţia a fost efectuată la un preţ de 150 lei/acţiune. Banca de investiţii a primit marţi aprobarea Consiliului BVB pentru a intra în acţionariatul Bursei.
Se pare că şi SSIF Broker din Cluj este curtată de companii străine.Un fond de investiţii de la Londra şi-a exprimat intenţia să intre prin ofertă publică la compania clujeană şi să investească cîteva zeci de milioane de euro.
Sursele citate ne-au mai spus că şi Romexterra Finance este de vînzare, MKB Romexterra Bank, acţionarul majoritar al Romexterra Finance, exprimîndu-şi intenţia de a-şi vinde pachetul de acţiuni.
Contactat ieri, domnul Ioan Băciulescu, directorul general şi acţionar al Romexterra Finance, a infirmat însă zvonul vînzării acţiunilor.
Mircea Botta, directorul general al "Romcapital" Timişoara, ne-a declarat că nu intenţionează să vîndă compania la care este acţionar cu aproximativ 93% din acţiuni, ba chiar are în vedere să achiziţioneze şi alte SSIF-uri, după ce în aprilie a preluat societatea de intermediere GIF - Grupul de Intermediere Financiară din Bucureşti. "Bineînţeles că nu este exclus să vindem. Dacă Morgan Stanley ne-ar face o ofertă, ne gîndim la ea", a mai spus domnul Mircea Botta.
Cristian Sima, preşedintele SSIF WBS Holding România, demisionar din Consiliul BVB, şi-a făcut publice intenţiile de a obţine sprijinul acţionarilor Bursei pentru schimbarea Consiliului de Administraţie şi pentru alegerea sa ca preşedinte al CA, declarând că va avea până în octombrie 50% din voturile acţionarilor.
Cunoscută fiind experienţa sa pe plan internaţional şi având în vedere intenţiile de preluare a unor societăţi de brokeraj de către companii străine, nu putem decât să ne întrebăm dacă acestea nu reprezintă de fapt trecerea lui Sima de la vorbe la fapte.
Teodor Ancuţa: Morgan Stanley ar putea deveni acţionar şi la Bursa de al Sibiu
Morgan Stanley ar putea deveni acţionar şi la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri de la Sibiu (BMFMS), dacă preşedintele HTI Valori Mobiliare va reuşi să o convingă, iar acest lucru va duce la creşterea lichidităţii, a declarat ieri, preşedintele BMFMS, Teodor Ancuţa. Dacă Morgan Stanley va deveni acţionar la bursa de la Sibiu, acest lucru "va avea un impact foarte mare asupra lichidităţii Bursei de la Sibiu. Lichiditatea ar putea să crească, chiar să se dubleze, dacă ar apărea asemenea bănci custode, pentru că la Sibiu, investitorii instituţionali nu sunt într-un procent foarte mare, dar băncile custode vor veni şi ne vor ajuta să creştem această lichiditate a pieţei", a precizat preşedintele BMFMS.
"Morgan Stanley", cea de a doua bancă de investiţii americană după valoarea de piaţă, una dintre cele mai mari companii de servicii financiare din lume, administrează active în valoare de 717 miliarde dolari şi are un număr de 58.333 de angajaţi în întreaga lume.
Morgan Stanley are peste de 600 de subsidiare în 32 de ţări şi înregistrează câştiguri în creştere constantă, potrivit datelor publicate pe site-ul băncii.