Traversăm o perioadă mai importantă în tehnologie decât perioada "dot.com" de la sfârşitul anilor "90 şi începutul anilor 2000, al cărei impact nu îl putem estima, a afirmat ieri Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Banca Naţională a României şi Academia de Studii Economice.
Directorul BCR a afirmat: "Avem o deteriorare cantitativă şi calitativă din punct de vedere demografic. Este un lucru de care trebuie să ţinem seama, dar care poate să ofere o oportunitate în ceea ce priveşte creşterea speranţei de viaţă şi, de fapt, privind menţinerea în circuitul relevanţei, inclusiv personală, a generaţiilor senioare".
Sergiu Manea a adăugat: "Cred că ne aflăm la o confluenţă nemaiîntâlnită a tendinţelor în tehnologie. Trăim un moment mai mare decât momentul «dot.com» de la sfârşitul anilor 90 şi începutul anilor 2000. Tehnologia blockchain, Web3, IoT, Inteligenţa Artificială Generativă şi altele, reprezintă mai mult. Încă nu ne dăm seama care va fi impactul, dar nici n-ar trebui să ne dăm seama. Cel mai important este să fim pregătiţi sau să ne pregătim să ducem lucrurile mai departe".
În opinia sa, cea mai importantă tendinţă manifestată în acest moment la nivel global este creşterea dimensiunii clasei de mijloc (engl. emerging middle class). "Dacă avem în vedere definiţia clasei de mijloc şi proiectăm anul 2050 în Africa şi 2040 în India, vorbim de sute de milioane de oameni, poate peste un miliard, ce vor intra în clasa de mijloc. Imaginaţi-vă cum va arăta această lume. În Europa, din 446 de milioane de oameni, probabil că 300 de milioane vor fi în zona clasei de mijloc. Imaginaţi-vă trei Europe sau cinci Americi în următorii cincizeci de ani. Africa este proiectată să ajungă la patru miliarde de oameni şi India probabil la 1,5 miliarde, cu vârsta medie de 19 ani în Africa şi 29 de ani în India".
Conform directorului BCR, se pare că România se află în prezent în situaţia "trapped in the middle-income" (n.r. situaţia în care o ţară atinge un nivel mediu de venit pe cap de locuitor, dar nu reuşeşte să avanseze către statutul de ţară cu venituri ridicate). "Soluţia ca să ieşim din această situaţie stă în capitalul uman. În clasamentul Human Capital Index, România cred că este pe penultimul loc în Europa, în acest moment. Investiţia continuă în capitalul uman cred că ne poate ajuta să ieşim de pe ultimele locuri din acest Human Capital Index şi să spargem plafonul de «middle income trap»", a spus Sergiu Manea.
1. Bai ce constatari filozofice
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 08:46)
Bai ce constatari filozofice au astia in ei, bai nene... "Va spun clar, ne sufla AI-u in ceafa !"
Imi place mult ultima fraza din articol... Pai, daca ai 80% saraci intr-o tara, degeaba ai media buna pe urban, te trage restu de rural inapoi...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 09:46)
OMUL TREBUIE SA FIE PE LOCUL UNU, NU COMPETITIILE TEHNOL CU ,,REACTIILE LOR ADVERSE" ASUPRA EDUCATIEI, SANATATII... ETC.
3. previziune 6-9 ani banci
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 10:04)
previziune nu neaparat pentru BCR si d-nul Manea ci pentru intregul sector bancar:
tendinta plecarii oamenilor din sistemul bancar se va acutiza sever in urmatorii 6-9 ani pe masura ce solutii din ce in ce mai tehnologizate si de automatizare vor fi introduse ...totul va parea inflooooooooritor (in general pe costuri operationale , costul masei salariale e cel mai mare, in structura de costuri, cel mai important intr-o banca)... dupa care vine o lebada neagra, o tristete de eveniment in fata caruia NU tehnologia si IT-istii din banci vor sti ce sa faca CI EXACT OMULETII AIA MICI SI NEGRII, AIA MICI DE PE PLANTATIE care vor fi fost pierduti/dati afara de acum pana in urmatorii 6-9 ani.
Concluzie: LACOMIA EXTREMA A CELOR CE DETIN BANCILE SI FUGA NEBUNA DUPA EFICIENTIZAREA UTILIZARII CAPITALURILOR va conduce la o prabusire extrema si rapida a ce inseamna fenomen bancar.
Nu AI, nu tehnologia si cu siguranta NU IT-istii vor sti ce e de facut.
Dar va fi prea tarziu, mult prea tarziu, toti lucratorii bancari "se vor fi scurs" in alte domenii sau vor fi intrat in antreprenoriat. Deci vor fi irecuperabili in sistemul bancar.
Sefilor de banci, lacomia strica omenia! ... asa cum o veti descoperi pe viu!
Ban.Cher.Vali
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 10:06)
oricum bula pe AI s-a spart deja dupa varful din oct-nov 2024 dar astia prin Romania inca nu au aflat :))))
Ban.Cher.Vali
4. cum sa palmezi 2 miliarde IA RASPUNDE
(mesaj trimis de Nobody în data de 03.04.2025, 10:16)
Manual de intebuintare: Se ia o companie cu rezultate bune, se intercaleaza o alta intre ea si firrma Mama, se amortizeaza extraordinar pe principiul cei in est sunt invatati cu brutalitatea, se desfiinteaza Firma interpusa insa aceasta ramane ca actionar in raporul financiar si in 2025 se retrag miliarrdele.. Ce parere are Chat GPT, delireaza sau nu aiureaza sceñaristul din. CONTABILUL,
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 12:37)
Un inceput ar fi sa investesti in angajati nu numai in superiori. Sa faca ce zice intai cu angajatii si apoi sa ne dam cu parerea despre tara.
5 coordonatori la 5 consilieri si bonusuri piramidale.