Yenul - refugiu pentru investitori

V.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 aprilie

Yenul - refugiu pentru investitori

English Version

Moneda niponă (yenul) a crescut ieri, pe pieţele externe, în condiţiile în care investitorii s-au refugiat în valute sigure înainte cu o zi ca tarifele vamale preconizate de preşedintele american Donald Trump să intre în vigoare, conform Reuters.

Investitorii văd moneda japoneză drept un activ mai sigur decât dolarul în mediul actual, deoarece tarifele americane vor afecta, probabil, şi economia SUA.

Pieţele financiare au fost liniştite la începutul sesiunii de ieri, iar dolarul şi euro erau aproape de nivelurile de luni, potrivit sursei citate.

Dolarul a scăzut cu 0,52%, la 149,15 yeni, în timp ce euro s-a depreciat cu 0,8% la 160,85 yeni. Totodată, indicele Dollar, care măsoară dinamica monedei SUA faţă de şase valute rivale (euro, yen, liră sterlină, dolar canadian, coroană suedeză şi franc elveţian), a crescut cu 0,1%, la 104,32 puncte.

Trump a anunţat duminică seara că toate ţările se vor confrunta cu noi tarife pentru exporturile lor către SUA începând din 2 aprilie, dar nu a oferit detalii. Anterior, oficialul SUA anunţase tarife de 25% pentru mărfurile europene.

Potrivit Washington Post, la Casa Albă a fost elaborată propunerea de a impune tarife de aproximativ 20% pe majoritatea importurilor în Statele Unite.

"Ne aşteptăm la o întârziere de aproximativ o lună în implementarea (tarifelor), ceea ce ar lăsa timp pentru negocieri", este de părere Claudio Irigoyen, şeful diviziei de economie globală din cadrul Bank of America.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat recent că UE este deschisă negocierilor cu SUA privind comerţul, dar va riposta ferm dacă va fi necesar.

În contextul dat, euro a scăzut cu 0,3% ieri, la 1,0788 dolari, după ce câştigase 4,5% în primele trei luni ale anului, înregistrând cea mai solidă performanţă trimestrială de după intervalul octombrie-decembrie 2022, datorită în principal angajamentului Germaniei de a creşte considerabil cheltuielile fiscale.

"Riscul ca tarifele mari să perturbe comerţul şi activitatea economică ar putea compensa orice câştig de venituri federale din SUA pe care administraţia Trump încearcă să le folosească pentru continuarea politicilor interne", susţine Mark Haefele, director global de investiţii la UBS.

La rândul său, Francesco Pesole, strateg valutar la ING, afirmă: "Rămânem, în general, precauţi în ceea ce priveşte orice creştere a cursului euro/dolar pe fondul evenimentelor legate de tarifele vamale, dar vedem în mare parte riscuri de scădere, cu excepţia unei surprize semnificative pe partea de date din SUA".

Turiştii europeni şi canadieni au început să evite SUA

Grupul hotelier francez Accor SA a avertizat că rezervările în avans pentru vara lui 2025 din Europa pentru SUA sunt în scădere cu 25%, pe măsură ce călătorii descurajaţi de măsurile preşedintelui Donald Trump, destinate combaterii imigraţiei, se îndreaptă spre alte locaţii, informează Bloomberg, conform Agerpres.

Compania franceză a sesizat o "încetinire destul de puternică" peste Atlantic, a declarat ieri directorul general al Accor, Sebastien Bazin, într-un interviu acordat Bloomberg TV. Este vorba despre o accelerare faţă de declinul de 18-20% înregistrat în primele 90 de zile ale anului, a precizat Bazin. În locul SUA, călătorii decid să viziteze locuri precum Canada, America de Sud şi Egipt, a mai spus şeful Accor, menţionând: "Cel mai probabil este vorba de anxietatea de a merge într-un teritoriu necunoscut. Chiar dacă cazurile de persoane reţinute la graniţă sunt, pentru moment, subiect de glumă, ele au creat totuşi comentarii negative, care încep să se reflecte în rezervări. Astăzi nu ai nevoie de niciun comentariu negativ".

Călătoriile transatlantice au fost mult timp o piatră de temelie pentru companiile aeriene şi companiile din turism, în condiţiile în care se numărau printre cele mai profitabile rute la nivel mondial. Acum sunt din ce în ce mai multe companii care atrag atenţia asupra faptului că această legătură este pusă sub presiune, în condiţiile în care turiştii americani strâng cureaua şi evită Europa, iar europenii evită SUA din motive politice.

Transportatorul aerian Virgin Atlantic Airways a tras recent un semnal de alarmă cu privire la diminuarea călătoriilor între SUA şi Marea Britanie. Acest anunţ a dus la scăderea cotaţiilor acţiunilor unor transportatori aerieni precum IAG SA, firma-mamă a British Airways.

Luni, şi Air Canada a anunţat că rezervările pentru zboruri între oraşele din Canada şi cele din SUA sunt în scădere cu 10% pentru perioada aprilie-septembrie, în contextul în care canadienii au început să evite să mai călătorească spre ţara vecină din cauza războiului comercial. Renunţarea la călătorii face pare dintr-un boicot mai amplu al produselor americane, ca răspuns la tarifele lui Trump şi la declaraţiile repetate ale acestuia conform cărora Canada ar trebui să devină parte a SUA.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9635
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.3913

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb