Nici lansarea misiunilor spaţiale ale NASA nu se bucură de atenţia pe care a atras-o astăzi asupra lui Donald Trump. Evitând la limită ziua păcalelilor, Preşedintele American încătuşează mâna invizibilă a economiei cu taxe, intervenţionism şi discursuri revanşarde. Pieţele financiare contabilizează panica şi incertitudinea în Ziua Liberării (Liberation Day), aşa cum a decretat-o ilustrul conducător.
• MAGA rescrie teoriile economice
Acum 250 de ani, Adam Smith - considerat părintele economiei - vorbea în celebra lui carte "Avuţia naţiunilor" despre "mâna invizibilă" a economiei. Astfel, individul care îşi urmăreşte propriul interes, ajunge să promoveze involuntar interesele societăţii şi ale întregii economii "într-un mod mult mai eficient decât dacă ar fi dorit să facă aceasta cu tot dinadinsul". Mâna invizibilă a pieţei şi concurenţa creată sunt cele care asigură maximizarea beneficiilor sociale, context în care intervenţia statului trebuie minimizată pe cât de mult posibil. Cum piaţa liberă este reglementată doar de cerere şi ofertă, beneficiile mâinii invizibile sunt preţurile în scădere, varietatea de bunuri şi calitatea serviciilor. Nimic din teoria care stă de sute de ani la baza economiei nu mai este de actualitate în epoca MAGA.
Un alt părinte al economiei, Milton Friedman, spunea că, dacă laşi statul să conducă deşertul Sahara, în cinci ani nu mai rămâne niciun fir de nisip. Oare teoria se aplică şi cu gheţarii din Groenlanda? Din păcate, criza financiară din 2008 şi cea pandemică din 2020 au lăsat impresia unui "interventionism bun" al guvernelor în economia mondială. Şi asta s-a întâmplat mai ales după ce statele au subvenţionat sectoarele economice afectate din pricina măsurilor de protecţie sanitară sau au acordat "bani în plic" firmelor care îşi suspendau activitatea, la ordinele aceluiaşi stat. Tiparniţele mergeau, inflaţia galopa, iar guvernele îşi admirau bicepşii în oglinzile deformate ale ofertei, incapabilă să se mai întâlneasacă cu cererea.
• Piaţa liberă, pe eşafodul intervenţionismului
Ceea ce face astăzi Trump este tot din manualele de economie: resursele sunt taxate şi direcţionate arbitrar către prietenii sistemului. Astfel, realocarea resurselor porneşte de la criterii politice, nu de la criterii de piaţă. Consecinţele nu mai pot fi calculate, iar haosul este la un pas. În aşteptarea acestuia, investitorii americani sperau că Trump va anunţa o politică tarifară definitivă, tocmai pentru a da o minimă predictibilitate imprevizibilului. În schimb, şeful Casei Albe a supralicitat duminică, într-un interviu telefonic pentru postul NBC News, ameninţând că va impune tarife între 25% şi 50% pentru întregul petrol rusesc dacă el consideră că Moscova îi blochează eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina. Cu alte cuvinte, nici tovărăşia cu Putin nu mai este o certitudine pentru aspirantul la premiul Nobel pentru pace.
Anunţul preşedintelui american de astăzi ar trebui să indice ţările şi sectoarele industriale care vor fi vizate de noile tarife, în efortul administraţiei de a reduce deficitul comercial, estimat la 1.200 de miliarde de dolari. Investitorii şi analiştii se aşteaptă la o volatilitate ridicată a acţiunilor, în funcţie de nivelul tarifelor, durata lor de aplicare şi eventualele contramăsuri din partea celor afectaţi, la care se adaugă încrederea consumatorilor în economie, aflată la cel mai mic nivel al ultimilor patru ani. La începutul săptămânii, bursele asiatice şi americane au deschis în scădere, de teamă că taxele pe aluminiu, oţel şi vehicule vor declanşa o recesiune globală. Indicele S&P 500 al celor mai mari companii listate în SUA era pe roşu la începutul săptămânii. Acţiunile Tesla par a fi pe un tobogan nesfârşit, scăzând cu 7 procente în primele şedinţe de tranzacţionare.
Pe de altă parte, UK, UE şi Canada au anunţat că vor răspunde Statelor Unite cu măsuri tarifare similare, iar şefa BCE, Christine Lagarde crede că Ziua Eliberării din SUA este, de fapt, un marş către independenţa Europei.
Presiunea pusă de taxele americane pe industria auto germană s-a tradus în creşterea ratei şomajului. În martie, acest indicator a crescut la 6,3% pentru cea mai puternică economie a Europei, mult peste aşteptări. Constructorii de automobile au redus deja numărul posturilor vacante pe fondul incertitudinii economice şi în aşteptarea unei scăderi a cererii ca urmare a războiului tarifelor. Astfel, deşi reacţia pieţelor este previzibilă, cea a statelor devine principalul obstacol imprevizibil cu care se confruntă economia globală. Echilibrul dintre pieţe şi state pare că a dispărut. Acum, puterea este în mâinile deloc invizibile ale celor care inundă pieţele cu tarife. Dacă aţi citit până aici în aşteptarea unui deznodământ, trebuie să vă dezamăgesc: Nimeni nu ştie cum se va termina această poveste, pentru că nu s-a mai scris nimic asemănător până acum!
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 00:29)
Cretinul portocaliu nu va apuca terminatul petreceri.
1.1. Gresit ! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 09:11)
Gresit !
Pouletzii dependenti de salarii si preturi nu vor apuca ziua de maine...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 09:58)
tocmai au pierdut curtea suprema in wiscounsin, cu toate milioanele date de musk si raliurile facute de musk.
si inca n-au intrat in vigoare scumpirile, nici somajul nu a crescut. inca.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 04:41)
Presiunea asupra sectorului auto din Germania creste de mai multi ani din cauza politicilor verzi ale UE. De aia vor sa faca acum tancuri. Concedierile masive nu au fost anuntate de ieri.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 07:05)
Politicile verzi nu-s problema. Problema sunt scumpirile si cu 70-80% , de-asta au scazut vanzarile. Problema a fost printarea de bani din pandemie si inflatia.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de wes în data de 02.04.2025, 16:59)
Bineinteles ca politicile verzi sunt problema. Rablele electrice sunt scump de produs cu tot cu subventii si mariri de preturi. Iar scumpirile la cele cu combustibili fosili vin in compensare pentru ca rablele electrice nu se vand, sunt cimitire intregi prin occident.
3. Creierul invizibil
(mesaj trimis de Mircrea în data de 02.04.2025, 09:28)
dar pana acum, cine era “creierul invizibil” care controla “mana invizibila”!?
Smith nu a facut nici o precizare dar mana nu lucreaza de capul ei
3.1. creier sau AI? :) (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de eu în data de 02.04.2025, 14:47)
Mana invizibila este o sintagma care descrie modul in care piata se auto-organizeaza. Premisa dvs se numeste conspiratie, nu teorie :)
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de wes în data de 02.04.2025, 17:01)
ah, de aia era nevoie de mituirea presei, intetirea propagandei si a cenzuri cu miliarde prin USAID, nu?
4. Priced-in
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 11:02)
Cotatiile actiunilor au incluse in pret tarifele.
Dupa anuntul de azi e foarte posibil un raliu viguros pana spre 5800 SPX.
Tarifele sunt "ostile" pentru altii, nu pt America. Cine vrea sa mai exporte acolo fie ajusteaza preturile, fie face fabrica in USA.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 11:46)
pana vin si tarifele corespondente pt exporturile US.
fabricile, va mai dura. in prima faza vin scumpirile si reducerile de cheltuieli bugetare de la DOGE, deci short s&P-recesiune. eu sunt short.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 12:51)
restrangerea schimburilor comerciale și economia autarhică sunt mugurii creșterii pe care te bazezi. :
4.3. tarifele astea nu raman pe vecie (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de cristi în data de 02.04.2025, 13:20)
de ce as muta fabrica in US, chestie care va dura probabil un an-doi, pentru ca peste maxim 4 ani sa vina un alt presedinte, zdravan la cap, care sa elimine taxele ???
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 14:17)
sau un georgescu care sa spuna afara cu strainii din tara
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 15:20)
Nu te grabi sa shortezi inainte de raportari Q1, una e politica, alta cifrele...
5. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.04.2025, 11:58)
...
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 17:52)
USA a ajuns sa aibă o majoritate de cretini.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 19:01)
Ce misto, ca la noi sunt,
numai oameni ''destepti'',
slava Ursula
slava Macron
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 18:59)
Let's go Trump !
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 21:47)
Vin vremuri foarte bune pentru SUA.
Trump face tot ce a promis in campanie, dar lumea e inca surprinsa. Ce credeati, bosilor, ca se suceste? No way! Iar lumea se va modela dupa cum vrea Trump.
Este foarte simplu. Esti cu America, ai de castigat. Esti contra Americii, te descurci pe cont propriu.
S-a terminat cu pomana data de americani fara sa primeasca macar multumiri in schimb.
9. fără titlu
(mesaj trimis de Mihăiță în data de 02.04.2025, 21:49)
totuși TESLA are o creștere azi de 6%. ce sa mai înțelegem?