Primele victime ale tarifelor vamale impuse de preşedintele american Donald Trump vor fi statele care înregistrează excedente comerciale ridicate cu SUA, către care exportă mult mai multe produse decât importă, se afirmă într-un articol publicat de cotidianul France Soir.
Pe primul loc se află China, cu un excedent comercial pe bunuri de 295,4 miliarde dolari în 2024 faţă de Statele Unite, potrivit Biroului de Analiză Economică (BEA), care aparţine de Departamentul Comerţului al SUA şi care şi-a publicat statisticile anuale la începutul lunii februarie 2025. Considerată de ani buni "atelierul lumii", China este o mare putere exportatoare, nu doar către SUA, ci şi către Uniunea Europeană, beneficiind şi de filialele locale ale marilor corporaţii multinaţionale.
Potrivit sursei citate, Donald Trump a afirmat că regimul de la Beijing profită în relaţia sa comercială cu SUA şi de o monedă menţinută artificial la un nivel scăzut pentru a-şi face exporturile mai competitive. Preşedintele american a mai avut un război comercial cu Beijingul în primul său mandat, când a impus taxe vamale suplimentare de 20% asupra produselor importate din China.
Pe locul al doilea privind impactul noilor tarife comerciale impuse de Donald Trump se află Uniunea Europeană ce are un excedent comercial de 235,6 miliarde dolari faţă de SUA, cu menţiunea că există diferenţe mari între statele membre, afirmă jurnaliştii sursei citate. De exemplu, impactul va fi diferit între ţările din vestul şi cele din estul UE.
Astfel, Irlanda înregistrează cel mai mare excedent din UE pe relaţia comercială cu SUA, excedent comercial care se ridică la 86,7 miliarde dolari, explicabil parţial prin prezenţa pe teritoriul irlandez a unor sedii ale marilor companii americane, atrase de fiscalitatea favorabilă, mai ales în sectorul farmaceutic. Germania are un excedent de 84,8 miliarde dolari, Italia de 44 miliarde dolari, iar Franţa, de numai 16,4 miliarde dolari potrivit datelor prezentate de oficialii SUA şi citate de France Soir. Publicaţia din Hexagon arată însă că, potrivit datelor vamale franceze, ar fi mai degrabă vorba de un deficit de câteva miliarde dolari. Printre ţările UE care mai înregistrează excedent comercial însemnat cu SUA se numără Austria (13,1 miliarde dolari) şi Suedia (9,8 miliarde dolari).
În ceea ce priveşte impactul asupra ţării noastre a noilor tarife comerciale aplicate de Donald Trump la nivelul UE, potrivit unei estimări oficiale citată recent, la un eveniment economic, de Dan Armeanu, vicepreşedintele ASF, acesta se va ridica la 0,7-0,8% din PIB.
France Soir mai notează că, după China şi UE, cel mai afectat stat de tarifele comerciale introduse de Donald Trump este Mexicul, deoarece are un excedent comercial pe relaţia cu SUA de 171,8 miliarde dolari. În clasamentul întocmit de sursa citată urmează Vietnam, cu un excedent comercial cu SUA de 123,5 miliarde dolari. Ambele ţări sunt recunoscute ca fiind platforme utile pentru producţia la costuri reduse a companiilor multinaţionale, care apoi îşi exportă produsele către marile pieţe.
Mexicul beneficiază şi de proximitatea faţă de SUA, ceea ce încurajează numeroase companii - inclusiv americane - să-şi construiască fabrici acolo.
Ambele ţări au profitat semnificativ de pe urma război comercial declanşat de Donald Trump în primul său mandat la Casa Albă. Potrivit jurnaliştilor francezi, Vietnamul a devenit o destinaţie ideală pentru a evita atacurile lui Trump asupra Chinei în timpul primului său mandat, şi şi-a dublat exporturile către SUA între 2017 şi 2023.
Mexicul, la rândul său, a importat tot mai multe produse din China, destinate ulterior pieţei americane. În 2023, Mexicul a devenit principalul exportator mondial către SUA, devansând China, potrivit BEA.
Printre ţările cu excedent comercial ridicat pe relaţia cu SUA şi care vor fi impactate de noile tarife vamale introduse de Donald Trump, se numără Taiwan (73,9 miliarde dolari), Japonia (68,5 miliarde dolari), Coreea de Sud (66 miliarde dolari), Canada (63,3 miliarde dolari), India (45,7 miliarde dolari) şi Thailanda (45,6 miliarde dolari).
Rămâne de văzut care dintre aceste state va resimţi cel mai puternic rigorile lui Donald Trump şi cine se va bucura de îndurarea sa, dat fiind faptul că marile companii din Taiwan şi Coreea de Sud au anunţat investiţii în capacităţi de producţie în SUA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 02.04.2025, 10:47)
Dolarul se va prabusi curind .Alternativele sunt doar euro si Yen-ul japonez .Intreaga planeta se va debarsa de dolar si se va napusti sa cumpere euro o data cu imensele sume oferite catre dezvoltare si inarmare de catre UE si Germania aflata in poll pozition .
2. Se vor adapta
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 11:08)
Cine vrea sa vanda in USA sa-si faca fabrica acolo!
Hyundai deja a anuntat asta, la fel Micron, Intel, TSMC.
Cine nu se adapteaza, la revedere!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 11:41)
consumatorul american nu se va adapta vreo 5-10 ani. :
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.04.2025, 12:31)
si dc vine BYD?