Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a exclus recent, la Kiev, unde a efectuat o vizită la final de mandat, orice relansare a proiectului de gazoduct Nord Stream 2 pentru aprovizionarea Europei cu gaze ruseşti, o posibilitate evocată recent de către Moscova, potrivit AFP, notează Agerpres.
"Decizia proastă privind Nord Stream 2 ne-a costat scump pe noi ca societate germană", a afirmat Baerbock în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, menţionând: "Am plătit miliarde de euro pentru asta şi, prin urmare, este foarte clar că acest oleoduc nu poate fi reactivate. Este o decizie care se află în mâinile Germaniei, decizie ce a fost luată de precedentul guvern federal al cancelarului social-democrat Olaf Scholz, în deplin acord cu partidul conservator care a câştigat alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii februarie".
Principala rută de tranzit pentru gazul rusesc în Europa, cele două conducte, fiecare cu o lungime de 1.200 km, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, au fost abandonate de când exploziile din septembrie 2022 le-au făcut inoperabile.
Un articol din Financial Times, de la începutul lunii martie, menţiona ipoteza de neconceput până nu demult a repornirii uneia din conductele ruse pe fondul apropierii între Kremlin şi preşedintele american Donald Trump. Deşi ambele ramuri ale gazoductului Nord Stream 1 au fost avariate, conducta Nord Stream 2 a rămas intactă şi ar putea fi reutilizată.
• Serghei Lavrov: "Gazoductele Nord Stream fac obiectul unor discuţii în derulare"
Într-un interviu din 26 martie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că se poartă discuţii între Moscova şi Washington pe această temă.
"Evident, există divergenţe. Dar este doar în interesul Rusiei şi al Statelor Unite să restabilească aprovizionarea cu energie normală în Europa? Gazoductele Nord Stream fac obiectul unor discuţii în derulare", a declarat Lavrov la postul public de televiziune Pervîi Kanal, adăugând: "Ar fi interesant dacă americanii ar face uz de influenţa lor asupra Europei şi ar obliga-o să nu respingă gazul rusesc. Ar părea suprarealist".
Şi în Germania, unde economia rămâne slabă după doi ani consecutivi de recesiune, există voci care apreciază că proiectul ar merita să fie reconsiderat.
"Auzim că unii speculează pe această temă, dar aceştia nu sunt politicieni germani de prim-plan, nu sunt cei care iau deciziile economice şi geostrategice centrale", a remarcat Baerbock, subliniind: "Securitatea Europei şi securitatea economică sunt strâns legate".
Annalena Baerbock s-a aflat la a noua sa vizită în Ucraina de la începutul ofensivei ruse, în 24 februarie 2022.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 17:34)
E, daca zice Lenuţa dupa a 9.a vizita la kiew (ei ii place rau sa se dea cu avioanele guvernamentale) si dupa ce probabil i a bagat Zele in geanta cadouasul de despartire (mai mult de 1 milion n o fi fost, ca nu incapeau in geanta, sau s a dus cu rucsacul, atunci poare au fost 2),
arunci asa o fi:)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 18:00)
De ce îți arde buza pt. Putler? Arde mocnit "suveranismul" în tine? :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 17:36)
Ha ha, Analena nu e "Berlinul",
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 17:59)
E unanimitate, exceptând afd-ul care nu va guverna niciodată. :