Porumbul ucrainean, un element important al sectorului cerealier din ţara vecină, ar putea profita de pe urma tarifelor americane, deoarece ar putea înlocui porumbul american, în situaţia în care vor fi adoptate represalii la produsele americane, susţin analiştii intervievaţi de Reuters, de la care transmitem cele ce urmează.
Preşedintele SUA, Donald Trump a anunţat tarife de minimum 10% la majoritatea importurilor, cu tarife semnificativ mai mari pentru bunurile provenite din câteva ţări, printre care se numără şi China, care cel mai probabil vor declanşa represalii ce ar putea duce la majorarea preţurilor şi diminuarea cererii pentru produsele americane.
Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de porumb.
'Dacă principalii importatori vor sfârşi prin a impune tarife la porumbul american, asta ar putea crea o oportunitate uriaşă pentru furnizorii alternativi', a apreciat firma de consultanţă ASAP Agri. 'Porumbul ucrainean este într-o poziţie puternică: preţuri competitive, logistică stabilă şi legături strânse cu pieţele din Uniunea Europeană şi Asia', a adăugat firma de consultanţă.
ASAP Agri precizează că pe prima poziţie este Brazilia, dar recolta ţării sud-americane nu poate acoperi toată cererea şi aici ar putea interveni Ucraina pentru a-şi majora cota de piaţă.
O altă firmă de consultanţă, Barva Invest, susţine că Ucraina consideră SUA drept un competitor pe piaţa exporturilor de cereale şi oleaginoase şi nu un partener comercial, astfel că posibilele represalii adoptate de alte ţări pentru exporturile SUA vor avea cel mai mare impact. Analiştii de la Barva Invest adaugă că, cel mai probabil, UE, Australia şi China vor adopta măsuri de represalii la tarifele americane, ceea ce creează oportunităţi strategie pentru Ucraina, acolo unde această ţară concurează direct cu SUA.
'În primul rând, acest lucru este valabil pe piaţa porumbului, boabelor soia şi grâului, iar mai indirect la rapiţă, ulei de floarea soarelui şi orz', susţin analiştii de la Barva Invest.
Ucraina a produs 32 milioane de tone de porumb în 2023 şi 26 milioane de tone în 2024. Tot Ucraina a exportat aproape 30 de milioane de tone de porumb în sezonul 2023/24 şi este posibil să exporte 22 milioane de tone în sezonul 2024/25, potrivit Asociaţiei firmelor din sectorul de agribusiness din Ucraina (UCAB).
Analiştii se aşteaptă ca fermierii să majoreze suprafeţele însămânţate cu porumb în acest an, în condiţiile în care preţurile la export sunt avantajoase, potrivit sursei citate.
Tot în 2024, Ucraina a recoltat o cantitate record de 6,2 milioane de tone de soia boabe şi aproximativ jumătate din această cantitate ar putea fi exportată în acest sezon.
În 2025, producţia de soia a Ucrainei ar putea să se situeze între 5,8 şi 6,2 milioane de tone, iar volumul final va depinde de prezenţa sau absenţa precipitaţiilor în lunile mai şi iunie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2025, 21:45)
Pai cum sa mancam gunoiul de porumb otravit din ucraina la care nu se respecta nici o norma de igiena a UE ?