Politica americană pune piedici fuziunilor, achiziţiilor şi IPO-urilor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 aprilie

Politica americană pune piedici fuziunilor, achiziţiilor şi IPO-urilor

English Version

Războiul comercial global declanşat de preşedintele american Donald Trump şi turbulenţele de pe piaţă care au urmat anunţurilor făcute de acesta în privinţa impunerii de noi taxe vamale pe importuri au înrăutăţit predicţiile bancherilor referitoare la un început solid al unui an aşteptat să fie de succes pentru tranzacţiile de pe Wall Street, conform unei analize Reuters.

Volumul fuziunilor şi achiziţiilor globale din primul trimestru din 2025 a crescut cu 12,6% în ritm anual, la 984,38 miliarde de dolari, potrivit cifrelor Dealogic, dinamică datorată aproape în întregime regiunii Asia-Pacific, unde, în China, au fost anunţate, duminică, trei tranzacţii de amploare care implică statul.

Bancherii din întreaga lume îşi reduc acum tranzacţiile şi, drept urmare, obţin mai puţine venituri, notează sursa citată. În SUA, unde sunt realizate aproape jumătate din tranzacţiile globale de fuziuni şi achiziţii, volumul din primul trimestru a scăzut cu 13%, la 436,56 miliarde de dolari. Şi, "în timp ce activitatea IPO a crescut, un război comercial prelungit o va face mai puţin atrăgătoare în viitor", spune, citat de Reuters, Matt Witheiler, administrator de active la Wellington Private Investments. Acesta adaugă: "S-ar putea lista acum companiile? Desigur, oricine se poate lista oricând, dacă elementele fundamentale sunt bune. Dar, merită să vă listaţi în contextul actual? Probabil că nu".

Noile oferte de acţiuni au crescut cu aproximativ 4,1% în primul trimestru, până la 160,22 miliarde de dolari, dar unele IPO-uri recente nu au reuşit să impresioneze, iar numărul de oferte a scăzut cu 17,7%, la 1.065, conform datelor Dealogic.

"Multe dintre ofertele anunţate în primul trimestru au fost stabilite anul trecut, într-un moment în care a existat o exuberanţă crescândă legată de noua administraţie din SUA, respectiv de aşteptările privind reducerile de taxe şi de relaxarea unor reglementări", atrage atenţia Cassander Verwey, codirector al Departamentului de fuziuni şi achiziţii pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul JPMorgan. Verwey spune: "Având în vedere evoluţiile din ultimele săptămâni, realitatea este că exuberanţa a părăsit piaţa şi s-a strecurat mai multă incertitudine".

Directorii şi analiştii de pe Wall Street se aşteptau ca Trump să reducă reglementările, să scadă taxele şi să adopte mai multe politici pro-business. Dar, după învestirea sa în funcţie, acţiunile americane au scăzut brusc, iar scenariul pro-business pare mai puţin probabil pe zi ce trece.

În opinia lui Verwey, pieţele de fuziuni şi achiziţii au nevoie de încredere, iar unele potenţiale tranzacţii au fost abandonate din cauza incertitudinii.

Bancherii se tem că perioada de încetinire a tranzacţiilor va dura. La nivel global, comisioanele bancare de investiţii au scăzut cu 4,9% de la începutul anului până în 28 martie, faţă de perioada dimilară din 2024, ajungând la 21,47 miliarde de dolari, conform Dealogic. Totalul tranzacţiilor pe 2025 a scăzut cu 25%, la 7.629, un minim al ultimilor 20 de ani. Analiştii au început deja să reducă previziunile privind câştigurile din primul trimestru ale unora dintre cele mai mari bănci care oferă consultanţă cu privire la tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii.

"Probabil că există un pic mai multă prudenţă dacă o companie are o expunere semnificativă la tarife, fie în ceea ce priveşte lansarea unui IPO, fie a unei tranzacţii", afirmă Jens Welter, care conduce divizia ce acoperă investiţiile bancare pentru America de Nord din cadrul Citi.

Unele bănci de pe Wall Street se pregătesc pentru reduceri de locuri de muncă dacă activitatea de fuziuni şi achiziţii nu se redresează sau nu se îmbunătăţeşte, măcar, în următoarele luni, susţin analiştii citaţi de Reuters.

Ivan Farman, codirector al diviziei de fuziuni şi achiziţii globale de la Bank of America, este mai optimist şi afirmă: "Există încă o cantitate mare de lichiditate pe piaţă, precum şi o dorinţă de a pune numerarul la treabă. Există, de asemenea, o cerere după câţiva ani mai lenţi de fuziuni şi achiziţii. Am fost puţin mai precauţi înainte de luna martie, dar după activitatea pe care am văzut-o în ultimele săptămâni suntem mai optimişti".

Tranzacţiile din Asia au crescut cu 92%

Volumul tranzacţiilor realizate în Asia a crescut cu 92% în primul trimestru din 2025, în ritm anual, la 264,46 miliarde dolari, în mare parte datorită tranzacţiilor din China şi vânzării de porturi în valoare de 19,2 miliarde de dolari de către CK Hutchison, societate cu sediul în Hong Kong. Au fost vândute inclusiv porturile din apropierea Canalului Panama, către un grup condus de BlackRock.

Cele trei achiziţii anunţate duminică de Ministerul de Finanţe al Chinei depăşesc, împreună, 55 de miliarde de dolari.

Marile tranzacţii europene au contribuit la creşterea activităţii cu 7% faţă de anul anterior, ajungând la 190,18 miliarde de dolari. Acestea includ oferta de 13,8 miliarde de dolari făcută de Banca Monte dei Paschi di Siena pentru Mediobanca. Cu toate acestea, numărul tranzacţiilor din Europa a scăzut cu 32%, la 2.647, potrivit sursei citate.

Volatilitatea ameninţă IPO-urile

De la învestirea lui Donald Trump, în 20 ianuarie, până la finele lunii martie, indicele bursier american S&P 500 a scăzut cu peste 6%, iar Nasdaq 100 - cu mai mult de 10%, arată datele LSEG. Această dinamică a redus optimismul pentru IPO-urile din 2025, după ce multe companii au aşteptat ani de zile să se listeze.

"Emitenţii şi investitorii vor siguranţă", spune Keith Canton, şeful diviziei de pieţe americane de capital din cadrul JPMorgan, menţionând: "Ei vor să înţeleagă cum vor fi afectate modelele de afaceri ca să poată să stabilească preţul mod corespunzător al unei oferte".

Şi Robert Stowe, şeful diviziei de pieţe de capital americane din cadrul Barclays, declară: "Dacă se pun laolaltă combinaţia de tarife şi incertitudinea economică generală, este mai greu ca o echipă de management să aibă un confort real în traiectoria propriei afaceri şi capacitatea de a performa în acele prime trimestre critice post-IPO".

Unele companii europene şi-au amânat planurile de listare. Spre exemplu, compania farmaceutică germană Stada a amânat IPO-ul planificat pentru Frankfurt din cauza volatilităţii pieţei. Banca germană OLB, un alt candidat pentru IPO, a optat să fie preluat de grupul bancar francez Credit Mutuel Alliance Federale.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5116
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2235
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9419
Gram de aur (XAU)Gram de aur453.3570

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb