Acţionarii "Oltchim" se vor pronunţa, la AGA din 10 septembrie, asupra actualizării creanţei AVAS cu dobânzile aferente, la data valorificării acesteia, potrivit noului punct de pe ordinea de zi, introdus în convocator, la propunerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), care deţine 54,8062% din capitalul social al companiei.
Propunerea este ca acţionarii să aprobe modificarea convenţiei de drept privat privind aplicarea de dobândă la creanţa deţinută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra "Oltchim", încheiate la 22 decembrie 2011, prin care s-a stabilit modul de calcul al dobânzilor, conform prevederilor memorandumului aprobat de Guvernul Româ-niei în şedinţa din 10 august 2011, şi cuantumul dobânzilor pentru perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2011, urmând ca aceste dobânzi, actualizate până la data valorificării, să fie incluse în valoarea creanţei AVAS, indiferent de modalitatea de valorificare a acesteia.
Conform prevederilor memorandumului aprobat de Guvernul României în şedinţa din 10 august 2011, "Oltchim" acceptă calcularea unei dobânzi la nivelul celei mai mari valori între dobânda comunicată de Comisia Europeană pentru recuperarea ajutoarelor de stat în Româ-nia, în perioada 1 ianuarie 2007 şi până la data conversiei, şi dobânda percepută de banci comerciale pentru creditele acordate efectiv societăţii începând cu 1 ianuarie 2007.
Pe ordinea de zi se află şi aprobarea majorării capitalului social al companiei. Astfel, capitalul social va fi majorat de la valoarea actuală de 34.321.138,3 lei, la valoarea de 2.093.665.917 lei, prin emiterea unui număr de 20.593.447.790 acţiuni noi, fiecare cu o valoare nominală de 0,1 lei, prin conversia în acţiuni a creanţei în valoare de 1.128.647.772 lei, deţinute de AVAS faţă de "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, cu acordarea dreptului de preferinţă acţionarilor minoritari existenţi, care vor putea subscrie, în total, cu suma de 930.697.007 lei, proporţional cu cotele de participare deţinute de aceştia la data de înregistrare, se arată în convocator.
Însă, Guvernul a aprobat o altă strategie de privatizare, prin care a renunţat la conversia creanţei AVAS.
Astfel, Executivul a decis, săptămâna trecută, printr-un memorandum să privatizeze "Oltchim", prin vânzarea colectivă a pachetului 54,80% din acţiunile OLT, deţinut de Ministerul Economiei şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi "Electrica", reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei. Astfel, vor avea loc trei licitaţii, care, teoretic, ar putea fi adjudecate de investitori diferiţi.
Şeful OPSPI Remus Vulpescu este de părere că investitorii vor fi mai interesaţi să adjudece cele trei licitaţii în bloc.
Totodată, Guvernul a prelungit cu patru zile, pentru 18 septembrie, data licitaţiei pentru privatizarea combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT). Termenul iniţial comunicat de Guvern era 14 septembrie.
"PCC SE" deţinea, la 30 aprilie, în mod direct, 18,32% din capitalul social al "Oltchim", şi indirect, prin "Nachbar Services Limited", 14,02%.
Titlurile "Oltchim" se tranzacţionau, spre finalul şedinţei de ieri, la preţul de 0,744 lei/unitate, în coborâre cu 3,25% faţă de şedinţa precedentă.