Piaţa de real estate, oportună în orice criză

A.B.
Comunicate de presă #Construcţii / 4 august 2020

Codrin Matei Crosspoint

Codrin Matei Crosspoint

Industria de real estate este una dintre cele mai importante în economia globală, ea acoperind nevoi esenţiale precum locuinţe, birouri, terenuri sau spaţii de depozitare. Piaţa imobiliarelor reacţionează printre primele atunci când există factori care declanşează fie boom-uri, fie crize, potrivit unui comunicat de presă.

"Imobiliare au fost, sunt şi vor fi întodeauna o opţiune de investiţie, la nivel global, iar crizele, de orice fel, au arătat acest lucru. Chiar dacă este una dintre primele industrii care resimte efectele creşterilor economice sau ale unei recesiuni, real estate-ul le-a traversat de fiecare dată şi a rămas în top pe harta fiecărui investitor", spune Codrin Matei, Managing Partner Crosspoint Real Estate.

Productivitatea lucrului de acasă este, în anumite sectoare de piaţă, în creştere, iar unele companii sunt confortabile cu lucrul de acasă.

"Proprietarii de clădiri de birouri adoptă noi strategii, prima este zona de subînchiriere, iar a doua este renegocierea actualelor contracte", spune Cosmin Smighelschi. Aceste două strategii au, desigur, multe avantaje, iar în cazul renegocierii proprietarii câştigă stabilitate prin contracte prelungite, iar chiriaşii vor câştiga o reducere a costurilor, împreună cu aceeaşi stabilitate - lucruri dorite de ambele părţi în sectorul birourilor. "Partea de subînchirieri poate aduce acum un upgrade de spaţii pentru multe companii care îşi doreau un sediu în locaţii mai bune, spaţii mai mari şi în clădiri de clasă A, la costuri accesibile. Iar chiriaşii care oferă o parte a spaţiului în subînchiriere vor optimiza mult costurile şi îşi vor putea păstra actualele contracte, aducându-le, în acelaşi timp, şi stabilitate", mai spune Smighelschi.

"Dacă ne-am gândi la când lucrurile vor reveni la forma lor de dinaintea pandemiei, aş putea spune că poate undeva între şase şi 12 luni. Pentru că, spre exemplu, pentru 2021-2022 erau aşteptaţi încă 500.000 de mp de spaţii noi de birouri, ca efect al pandemiei, vom vedea probabil undeva la jumătate dintre aceştia livraţi în următorii doi ani", estimează asociatul Crosspoint. De asemenea, şi livrările acestora vor fi întârziate cu şase până la 12 luni, însă totul depinde de cât de mult se va mai lucra de acasă. Dacă acest întreg an va funcţiona încă cu lucrul de acasă, aceste termene vor fi şi ele cu siguranţă prelungite, iar spaţiile recalibrate. "O altă soluţie bună, adaptată acestei perioade, ar fi ca proiectele de birouri care sunt în desfăşurare sau autorizate, să meargă către regândirea lor în proiecte mixed-use. Acest lucru ar aduce din nou un beneficiu tuturor, reduceri de costuri pentru angajaţi fiind aproape de locul de muncă şi o mai mare rată de vânzare şi succes pentru dezvoltatori", concluzionează Smighelschi. Un alt aspect important care se va schimba, mai spune el, în condiţiile în care cel puţin câteva luni lucrul de acasă va fi încă necesar, este cel legat de plata angajaţilor, de la plata pe oră cum se uzitează în prezent, la o plată pe performanţă, pentru a plăti în viitor performanţa cu adevărat.

Proiectele mixed-use şi smart-house, deşi ele erau deja pe harta dezvoltatorilor, vor deveni de acum - ca efect (pozitiv) al pandemiei - obligatorii în dezvoltările rezidenţiale următoare. "Oamenii au observat, cu atât mai mult acum - lucrând de acasă - cât de important este acest spaţiu. Cât de important este să ai spaţii disponibile pentru mai multe tipuri de activităţi, precum un spaţiu dedicat unui birou sau terase mari, care să ofere posibilitatea de a fi confortabil, în aşa fel încât să fii productiv", a declarat Bogdan Iliescu, Associate Director, Residential Crosspoint Real Estate.

Pe zona de investiţii, criza sanitară a provocat căderea a două tranzacţii care erau în plină desfăşurare şi care se anunţau a fi unele dintre cele mai mari de pe piaţă. "Însă în prezent observăm interes din partea unor noi jucători care vor să intre pe piaţa locală, iar acesta este un lucru foarte important şi încurajator", a declarat Cătălin Gavrilă, Associate Director, Land Development Crosspoint Real Estate.

Retailul a fost unul dintre segmentele cele mai lovite de această pandemie, după cum ştim cu toţii. "Ce am observat, în schimb, a fost că jucătorii non-food au devenit în acest context mai bătăioşi ca niciodată. Însă, spre finalul anului, lucrurile în ansamblu consider că se vor îmbunătăţi în acest sector, deşi estimările sunt în prezent destul de sumbre", spune Gavrilă.

În zona de terenuri activitatea nu s-a oprit, pentru că această zonă funcţionează aproape în orice condiţii, dar şi pentru ca tranzacţiile în acest sector necesită o durată mai mare de timp până la închidere. "Noi, spre exemplu, am lucrat două tranzacţii de terenuri, începute şi închise chiar în timpul pandemiei. Apetitul aici se menţine ridicat pe toate zonele de dezvoltări, pentru achiziţii de terenuri atât pentru proiecte rezidenţiale, de retail, office sau industriale", explică Cătălin Gavrilă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. investiti voi az si la asa scoruri i .....noi restul mai stam...ca inca nu e fomica la voi...da o sa vina...ca d aia unii tot ne vorbesc de piata imobiliara...cred ca nu au treaba ...senzatia cu voi dupa ce am citit e ca si aia cu fni...dormi linistit...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb