Liderii zonei euro au convenit, joi seara, acordarea unui al doilea pachet de sprijin financiar Greciei, în sumă de 159 miliarde euro (229 miliarde dolari), care implică şi sectorul privat, şi reprezintă o victorie pentru cancelarul german Angela Merkel.
Pachetul constă într-un împrumut de 109 miliarde euro de la statele zonei euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). În plus, instituţiile financiare vor contribui cu 50 de miliarde euro, ceea ce va reduce povara datoriei Greciei.
Contribuţia netă a sectorului privat este estimată la 37 de miliarde de euro, la care se adaugă un program de răscumpărare de obligaţiuni de aproape 13 miliarde euro, la preţuri reduse faţă de valoarea nominală, astfel că totalul sprijinului acordat de sectorul privat va ajunge la 50 de miliarde euro pentru perioada 2011-2014.
În intervalul 2011-2019, contribuţia totală netă a sectorului privat va fi de 106 miliarde euro, însă oficialii europeni nu au oferit detalii cu privire la suma menţionată.
Printre instituţiile financiare care au acceptat deja să participe la sprijinirea Greciei se numără băncile "Deutsche Bank", "HSBC Holdings", "BNP Paribas", "Société Générale" şi "Credit Agricole", precum şi asigurătorii "Allianz", "Axa" şi "Generali".
Pe de altă parte, Fondul European pentru Stabilitate Financiară, destinat sprijinului statelor cu probleme financiare din zona euro, va pune la dispoziţia Greciei împrumuturi pe termen lung la dobânzi mai mici.
Dobânzile vor fi reduse la circa 3,5% (de la 4,5 - 5,5%), iar maturitatea finanţărilor va fi extinsă de la 7,5 ani la minimum 15 ani şi maximum 30 de ani.
"Vom furniza resurse adecvate pentru recapitalizarea băncilor elene, în caz de nevoie", conform anunţului făcut după reuniunea de la Bruxelles, încheiată joi seara. Declaraţia menţionează: "Va fi sprijinită calitatea garanţiilor pentru a permite folosirea acestora în continuare de către băncile din Grecia pentru acces la sis-temul de operaţiuni cu lichidităţi din zona euro".
Acordul convenit de liderii europeni pentru Grecia, îndeosebi componenta de contribuţie a investitorilor privaţi, va conduce, cel mai probabil, la declararea default-ului selectiv de către agenţiile de rating.
• Default limitat, de la Fitch
Agenţia de evaluare Fitch va declara Grecia în "default limitat", potrivit anunţului făcut vineri, în acest sens. Dar, Fitch va atribui un rating speculativ superior incapacităţii de plată, după finalizarea schimburilor de obligaţiuni.
Fitch consideră că reducerea dobânzilor plătite de Grecia pentru datoria de stat şi extinderea maturităţilor obligaţiunilor oferă statului elen şansa să redevină solvabil.
"Fitch va atribui noi ratinguri post-default Greciei şi noilor ins-trumente de îndatorare odată ce default-ul va fi reglementat prin emiterea de noi obligaţiuni către creditorii participanţi. Noile ratinguri vor fi, cel mai probabil, în categoria speculativă, la un nivel scăzut", conform anunţului agenţiei.
Cele patru instrumente prin care creditorii privaţi vor putea participa la planul de sprijin reprezintă schimbul de obligaţiuni la valoarea nominală în titluri cu maturitatea de 30 de ani, rostogolirea obligaţiunilor guvernamentale elene care ajung la scadenţă în titluri noi cu scadenţa la 30 de ani şi aceeaşi valoare, un schimb de obligaţiuni la 80% din valoare în titluri pe 30 de ani, dar şi un schimb la 80% în instrumente pe 15 ani. Dobânda în cazul primelor două variante ar fi de 4,5%, respectiv 6,42% pentru a treia şi 5,9% pentu a patra variantă.
•
Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) va putea achiziţiona obligaţiuni de pe pieţele primare şi secundare, şi va putea acorda linii de credit preventive pentru recapitalizarea băncilor cu dificultăţi din zona euro.