23 IUNIE - EVENIMENT UITAT DE APROAPE TOATĂ LUMEA Astăzi se împlinesc 25 de ani de la inaugurarea Bursei de Valori Bucureşti

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iunie 2020

Fotografie realizată de MAKE la inaugurarea BVB din 23 iunie 1995

Fotografie realizată de MAKE la inaugurarea BVB din 23 iunie 1995


  • document ataşat Prima pagina a Ziarului BURSA, ediţia 26 iunie 1995, reconstituită
    apasă aici pentru a descărca.

    Inaugurarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la 23 iunie 1995, nu este consemnată în Wikipedia.

    Ea menţionează că, la 23 iunie 1937, Felix Ţopescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune, Cristian Ţopescu, a câştigat Trofeul "Daily Mail", la concursul hipic de la Londra şi menţionează că, şapte ani mai târziu, la 23 iunie 1944, Thomas Mann a devenit cetăţean american.

    Sunt evenimente pe care Wikipedia le menţionează.

    La 23 iunie1992, gangsterul american John Gotti a fost condamnat la închisoare pe viaţă - da, e important şi este scris în Wikipedia, dar la 23 iunie 1995, când a fost inaugurată Bursa de Valori Bucureşti, pentru Wikipedia nu s-a petrecut nimic atât de important, încât să fie consemnat.

    În schimb, este scris că, la 23 iunie 2006, a avut loc primul concert al formaţiei Depeche Mode în România.

    Depeche Mode, da, BVB, nu.

    Să fie o scăpare a Wikipediei?

    MAKE

    Inaugurarea a avut loc la Banca Naţională a României, la ora prânzului.

    Zi strălucitoare.

    Cald.

    Protocol zero.

    Intrarea prin Strada Lipscani.

    Urcăm scările, e coadă.

    La poarta din fier forjat, înăuntru, control ca la vamă - trei bărbaţi şi o femeie.

    Îi fotografiez - pac, pac!

    Scandal previzibil.

    Încearcă să-mi confişte aparatul.

    Mă smucesc şi râd.

    Apare un al cincilea, şeful.

    Sunt împins de cei din spate, mă lasă în pace.

    Cam asta a fost toată distracţia.

    Sala ticsită de costume şi cravate.

    Iliescu, Văcăroiu, Coşea, Isărescu, Stere Farmache (şi cel care în anul 2000 avea să fie arestat în mod ruşinos, preşedintele CNVM de tristă amintire Ştefan Boboc).

    Pe ceilalţi nu-i ştiu.

    Vorbesc cei pe care îi ştiu şi desigur, nu spun nimic, - aşa se cuvine în astfel de ocazii inaugurale.

    Fac poze - aparat cu film, pozele le-am depozitat într-o cutie de carton albastră, pe raftul de jos, într-un sfert de secol s-au rătăcit.

    Regret pozele cu securiştii, nu mi-au folosit la nimic.

    Aveam şi poze din timpul amenajării spaţiului din BNR, în vederea găzduirii Bursei de Valori Bucureşti, erau alb-negru.

    Dar, în ocazia aia, la 23 iunie 1995, nu a avut loc nici o tranzacţie.

    Au existat senvişuri şi pişcoturi, dar nici o acţiune.

    De fapt, Bursa nu era pregătită.

    Toţi cei prezenţi au ştiut asta.

    După cinci luni, la 20 noiembrie, 1995, când a avut loc prima zi de tranzacţionare, în afişul BVB figurau 12 emitenţi, din care 11 erau aduşi la cotă de Petru Prunea

    Când ulterior, am citit notiţa unei agenţii de ştiri că, luni, 26 iunie 1995, la Chişinău a avut loc deschiderea Bursei de Valori a Moldovei (BVM), mi-a picat fisa, că autorităţile ne-au jucat o farsă.

    Bursa de Valori a Moldovei nu s-a "inaugurat", ci s-a "deschis", acolo au avut loc tranzacţii încă din prima zi.

    Ai noştri s-au grăbit să "inaugureze" Bursa în mod formal, printr-o festivitate goală de conţinut, cu trei zile înainte ca Republica Moldova să-i dea drumul efectiv bursei sale.

    Doar aşa, ca să nu se afle că Republica Moldova a luat-o înaintea României...

    Prin urmare, faptul că Wikipedia nu consemnează că s-ar fi petrecut ceva pe 23 iunie 1995 pare să coincidă cu judecata dreaptă a istoriei - nu, la acea dată a avut loc doar o ruşinoasă mascaradă.

    Şefii Bursei de atunci nu au avut nici o vină.

    Dimpotrivă, de la momentul deschiderii tranzacţiilor, în toamnă, BVB s-a comportat ca o instituţie seriosă, care respectă legile dar şi principiile pieţei, consolidându-şi caracterul onorabil cu care a intrat, ulterior, în competiţie cu piaţa extrabursieră numită Rasdaq (despre aceasta din urma, BURSA a afirmat argumentat că a fost o piaţă ilegală - concluzie la care, după un deceniu, a ajuns şi Comisia Europeană).

    Totuşi, absenţa datei de 23 iunie 1995 din Wikipedia, probabil că nu este o coincidenţă: textul de prezentare al BVB, de acolo, pare elaborat de înşişi reprezentanţii BVB şi este foarte posibil ca ei să nu fi cunoscut detaliul, aşa cum şi memoria individuală deseori şterge din amintire întâmplările ruşinoase.

    "După aproape 50 de ani, Bursa de Valori Bucureşti a fost reînfiinţată în anul 1995, prima şedinţă de tranzacţionare fiind în 20 noiembrie 1995", scrie în Wikipedia, care, pe de altă parte, la capitolul consacrat Bursei de Valori a Moldovei, scrie:" Primele negocieri au avut loc la 26 iunie 1995, considerată ziua de "naştere" a Bursei de Valori a Moldovei."

    Adică, farsa de la Bucureşti nici nu şi-a atins ţinta: istoria din Wikipedia consemnează că Moldova a luat-o înaintea României, în privinţa întemeierii bursei de valori.

    Ce scrie Wikipedia că s-a petrecut în istorie, în ziua de 23 iunie

    1532: Henric VIII şi François I au semnat tratatul secret împotriva împăratului Carol V.

    1879: David Emmanuel îşi ia doctoratul la Sorbona cu teza "Etude des integrales abeliennes de troisieme espace", devenind astfel al doilea român doctor în matematici la Sorbona.

    1881: S-au stabilit relaţii diplomatice între România şi Spania.

    1923: A luat fiinţă, la Bucureşti, Societatea Naţională de credit Industrial, al cărei scop era stimularea dezvoltării industriale a ţării.

    1937: Londra, 23-25 iunie. Concurs hipic, organizat cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei, a cărui Cupa Challenge de Aur a revenit călăreţului român Henry Rang. Trofeul "Daily Mail" a fost cucerit de Felix Ţopescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune, Cristian Ţopescu

    1944: Thomas Mann devine cetăţean american

    1961: A intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat în anul 1959; tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretenţiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea ştiinţifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.

    1985: Echipa naţională de handbal masculin a obţinut, la Frankfurt pe Main (Germania), titlul de campioană mondială universitară.

    Un avion Boeing 747, aparţinând companiei "Air India", care efectua un zbor pe ruta Ottawa - New Delhi s-a prăbuşit în largul coastelor Irlandei. Şi-au pierdut viaţa 329 de persoane.

    1990: Republica Moldova îşi declară suveranitatea de stat (independenţa - pe 27 august 1991)

    1992: Gangsterul american John Gotti a fost condamnat la închisoare pe viaţă

    2001: S-a desfăşurat, la Teatrul de Balet "Oleg Danovski" din Constanţa, prima ediţie a Concursului Internaţional de Dans (23 iunie - 1 iulie)

    Pelerinajul Papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina (23-27)

    2004: Gloria Macapagal Arroyo, a fost proclamată oficial, de Congresul filipinez, învingătoare în alegerile prezidenţiale din 10 mai 2004

    2005: Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din Grupul celor şapte state puternic industrializate plus Rusia (G-8) (Londra)

    Forumul Crans Montana. Sunt aşteptaţi să participe preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Dimitrij Rupel, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, primul ministru macedonean Vlado Buckovski şi vicepreşedintele Băncii Mondiale Jean Francois Rischard (Monaco, 23-25)

    Miniştrii de finanţe şi directorii băncilor centrale din 55 de ţări, care sunt membre ale Băncii Islamice de Dezvoltare (IDB) se întâlnesc în vederea sprijinirii comerţului din cadrul blocului islamic (Malaezia, Kuala Lumpur, 23-24)

    2006: Primul concert al formaţiei Depeche Mode în România

    https://ro.wikipedia.org/wiki/23_iunie

    NOTA

    O agenţie de stiri privată, care informează, tot aşa, ce s-a petrecut în istorie, în fiecare zi, consemnează 23 iunie 1995 ca data la care..."S-a deschis Bursa de Mărfuri Bucureşti".

    Nici nu ştii ce să spui, agenţia are o superioritate faţă de Wikipedia, pentru că ştie că atunci s-a petrecut ceva, sau are o inferioritate, pentru că ceea ce spune este greşit?

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. O lumina corecta pe faptele de atunci si in bon ton romanesc, partial mascarada continua. Nu ne este frica de nimic, sintem neam de daci liberi sa furam si sa spinzuram si cu asta gata, am comentat destul si ma enervez degeaba... 

      Imi aduc aminte ca Boboc a fost foarte apreciat in acele vremuri. El a facut piata de capital. De ce il considerati de trista amintire? Tot spuneti ca nu a fost bun, dar nu si de ce. Oare de ce ?

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb