Reprezentanţii asociaţiei salariale PAS Astra acuză Depozitarul Central de abuz şi neglijenţă în serviciu în cazul transmiterii şi publicării eronate a structurii acţionariatului, trimiţând o plângere către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) în care solicită suspendarea tranzacţionării acestor titluri până la soluţionarea problemei.
Nicolae Tănase, directorul general al societăţii "Astra" Piteşti, îi acuză pe Florea Adrian (fost preşedinte al consiliului de administraţie, fost preşedintele PAS şi, respectiv, director general al Astra în 2006) şi Găvan Florea Nicolae (preşedinte de sindicat în 2006) că au înscris fraudulos la Depozitarul Central situaţia distribuţiei acţiunilor.
Domnia sa ne-a mai menţionat că societatea pe care o reprezintă solicită revenirea la structura de dinainte de data de 30 ianuarie 2008, dată când, potrivit datelor directorului Astra Piteşti, Depozitarul Central a efectuat transferul în baza unei declaraţii mincinoase pe proprie răspundere a lui Găvan Florea Nicolae privind inexistenţa unor litigii în legătură cu distribuirea acţiunilor.
Domnul Tănase susţine că acţionarul Florea Adrian nu a plătit decât 101.535 de acţiuni din cele 323.171 cu care este înregistrat la Depozitarul Central şi crede că există pericolul ca acesta să tranzacţioneze titluri aparţinând altor persoane.
Situaţia financiară a societăţii de transport Astra Piteşti nu a fost "stralucită" în ultimii 2 ani, după cum susţine domnul Tănase.
Într-adevăr, firma a încheiat anul 2006 pe pierdere. Actualul director ne-a declarat că începând cu octombrie 2007, de când Florea Adrian nu mai este director general, s-au confruntat cu o serie de probleme printre care şi situaţia de la compartimentul de contabilitate care nu le permite acum să închidă anul contabil 2007.
"Mărul discordiei" este reprezentat, se pare, de activele societăţii, mai precis de terenurile cu o suprafaţă de aproximativ 4,5 hectare situate în zona centrala a Piteştiului - extrem de tentante pentru orice dezvoltator imobiliar, după cum ne-a explicat domnul Tănase.
Domnia sa ne-a declarat că a aflat întâmplator pe 8 februarie de efectuarea transferului şi a depus de atunci o serie de adrese la Depozitarul Central si CNVM: "Avocatul nostru a discutat telefonic cu reprezentanţii CNVM de la Consiliul de Supraveghere şi ni s-a transmis că se vor face demersurile necesare pentru a informa conducerea cu detalii despre această < eroare > pentru a fi discutată în cadrul şedinţei de astazi (n.r ieri).
Nu am primit încă răspuns din partea Depozitarului Central".
Domnul Tănase susţine în notificarile trimise către CNVM şi Depozitarul Central, că Florea Adrian şi-a însuşit fraudulos 78% din acţiunile Astra Pitesti (simbol ASTR) prin hotararea AGA din 28 martie 2006. Nicolae Tanase sustine ca aceasta s-a desfasurat in mod ilegal, cu alti "actionari" decat cei care cumpăraseră şi plătiseră acţiunile în urma procesului de privatizare.
Potrivit plângerii înaintate către CNVM de reprezentanţii PAS Astra, decizia AGA din 28 martie 2006 a fost atacată în instanţă. Procesul nu a fost, încă, soluţionat, neexistând deci o decizie irevocabilă care sa fie înregistrată la Registrul Asociaţiilor si Fundaţiilor, aşa cum cere procedura.
Din acest Registru mai lipseşte şi hotararea judecatorească irevocabilă de confirmare a deciziei adunării generale în discuţie, iar membrilor PAS nu le-a fost prezentat certificatul de radiere al asociaţiei din Registrul Special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor. Existenţa documentelor menţionate este absolut obligatorie în cazul transferului acţiunilor din cadrul PAS către acţionarii PAS.
Ultima oră:
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ne-a comunicat faptul că a blocat de la tranzacţionare începând de astăzi, dar nu mai mult de două săptămâni, ca măsură asiguratorie în vederea protecţiei proprietarilor, precum şi a potenţialilor cumpărători de bună credinţă care ar intenţiona să deruleze operaţiuni, pachetele de acţiuni emise de "Astra" Piteşti, însumând 344.849 de acţiuni transferate de către Depozitarul Central din contul asociaţiei Astra PAS în contul membrilor la data de 31 ianuarie 2008. În această perioadă, părţile interesate urmează să obţină instituirea de măsuri asiguratorii asupra pachetelor de acţiuni în cauză pe cale judecătorească.