• Interviu cu Ştefan Redea, director general al societăţii
Conducerea societăţii UTON Oneşti, furnizor de echipamente pentru industria chimică şi petrochimică, intenţionează să investească în acest an 416.000 RON pentru înlocuirea echipamentelor uzate, modernizarea şi dotarea sectoarelor de sablare vopsitorie (proiect de execuţie şi construcţie echipamente), a laboratorului de control nedistructiv, a laboratorului metrologic, a sectorului prelucrări mecanice, mentenanţă, sudură şi comunicaţii.
• În perioada 2002-2004, investiţii de peste 585.000 RON
UTON SA Oneşti a moştenit o dotare bună cu maşini şi utilaje, care a fost modernizată în ultimii ani, în vederea creşterii productivităţii şi a calităţii produselor. Domnul Ştefan Redea, directorul general al societăţii, a declarat că investiţiile semnificative din ultimii ani au avut vizat reabilitarea reţelei de calcul (prin achiziţionarea de calculatoare şi soft), amenajarea unei hale pentru prelucrare inox (existenţa unui spaţiu special, utilizat exclusiv în acest sens, este o condiţie pentru a avea acces la comenzi de utilaje din inox), achiziţionarea de instalaţii de sudare şi de echipamente specifice pentru examinări ned-istructive, mijloace de transport. Domnia sa a menţionat că, în perioada 2002-2004, în sectoarele menţionate au fost realizate investiţii în valoare de 585.218 RON.
• UTON produce, în principal, schimbătoare de căldură
Principalele produse fabricate de UTON Oneşti sînt schimbătoarele de căldură, recipientele sub presiune (reac-t-o-a-re, rezervoare, stocătoare GPL, coloane, amestecătoare), cazane de apă fierbinte şi abur, structurile metalice sudate, liniile de conducte tehnologice. Directorul general al societăţii precizează că, pe lîngă acestea, clienţii UTON beneficiază de servicii de proiectare şi consultanţă, asamblare pe şantier şi reparaţii.
• Agremente şi autorizări
UTON SA deţine următoarele: Certificare TUV CERT a Sistemului de Asigurare a Calităţii, conform standardului ISO 9001:2000; Certificare PED în conformitate cu Directiva Europeană pentru echipamente sub presiune 97/23/CE; Autorizare ASME pentru utilizarea poa-nsoanelor S, U; Autorizaţii ISCIR pentru proiectarea, execuţia şi repararea recipientelor sub presiune, cazanelor de abur şi apă caldă şi conducte tehnologice; Autorizaţii CNCAN pentru execuţia de echipamente destinate obiectivelor nucleare, conform normelor NRAC AQ-04 categoria III de asigurare a calităţii; A-t-e-s-tat "Termoelectrica" SA privind conformitatea sistemului calităţii cu standardul ISO 9001 şi de capabilitate tehnică pentru proiectare, construcţie şi montare elemente cazane abur, apă fierbinte, recipiente sub presiune, conducte abur şi apă fierbinte în unităţile "Termoelectrica" SA.
• Peste 50% din producţie se exportă
Faţă de anul 2000, cînd exportul reprezenta 31% din producţia societăţii, în ultimii ani această activitate s-a dezvoltat puternic, ajungînd la 50%. "Pînă în prezent, în anul curent, 56% din producţia societăţii a fost destinată clienţilor noştri din UE, SUA şi Orientul Mijlociu", a afirmat domnul Ştefan Redea.
• Recipientele şi pompele asigură 53% din producţie
În ceea ce priveşte ponderea principalelor grupe de produse în structura de fabricaţie a societăţii oneştene, domnul Ştefan Redea a declarat: "În anul 2004, producţia societăţii a fost structurată astfel: 30% recipiente; 23% pompe; 22% schimbătoare de căldură; 12% construcţii metalice sudate; 9% cazane industriale; 4% filtre".
• Evoluţia pieţei interne şi concurenţa
Concurenţa pe piaţa internă a producătorilor de utilaje este foarte mare, dar practicînd o politică eficientă, bazată în principal pe asigurarea sa-t-i-s-facţiei clienţilor, angajaţilor şi acţionarilor, UTON îşi păstrează poziţia pe piaţă. "Politica noastră este de a păstra colaborarea cu clienţii tradiţion-a-l-i, segmentul de piaţă petrochimie şi rafinării reprezentînd 60% din producţia societăţii", a precizat directorul general al UTON Oneşti.
• Furnizori cu renume în domeniu
Furnizorii UTON sînt firme cu renume în domeniu, precum: "Mittal Steel Galaţi" SA Galaţi, "Tenaris" SA Zalău, "Vilmar" SA Râmnicu Vâlcea, "Upruc" SA Făgăraş, "Ductil" SA Buzău. Unele dintre materiale sînt importate de la firme vest-europene recunoscute pe piaţă. Clienţii interni tradiţionali sînt: "Carom" SA Oneşti", "Rafo" SA Oneşti, "Petrotel-Lukoil" SA Ploieşti, "Mittal Steel Galaţi" SA Galaţi, "SNP Petrom" SA Bucureşti - Sucursala "Arpechim" Piteşti, "Rominserv" SA Constanţa. Cei mai importanţi clienţi externi sînt: "Flowserve" - Pump Division şi "Titan Projects BV" Olanda.
• Declinul economic generează greutăţi în activitate
"Declinul economic prezent ne creează probleme în ceea ce priveşte recuperarea creanţelor. Din acest motiv lichiditatea patrimonială a societăţii este scăzută. Alte dificultăţi cu care ne confruntăm sînt creşterea necontrolată a preţurilor materiilor prime generatoare de preţuri de cost ridicate, fiscalitate excesivă şi dezvoltarea concurenţei neloiale", susţine conducerea UTON Oneşti.
• Proiecte de viitor
Obiectivul principal al societăţii UTON în următoarea perioadă este să îmbunătăţească toate aspectele activităţilor sale. Domnul Ştefan Redea declară că "Pentru realizarea acestui obiectiv, asigurăm toate condiţiile pentru respectarea prevederilor Sistemului de Management al Calităţii, conform ISO 9001:2001, aşa cum este des-cris în Manualul Calităţii".
Societatea îşi propune ca, în următorii ani, creaşterea ponderii exportului în cifra de afaceri, continuarea programului de investiţii, creşterea nivelului profesional şi motivarea angajaţilor.
• 32.455.500 RON cifră de afaceri preconizată în 2005
"Pentru acest an, prin BVC, ne-am propus următoarele: 32.455.500 RON cifră de afaceri; 32.530.000 RON venituri totale; 656.900 RON profit brut şi 416.000 RON investiţii", a spus domnul Ştefan Redea.
UTON, unul dintre principalii furnizori de utilaje din România, asigură proiectarea, fabricaţia, transportul, asamblarea pe şantier şi mentenanţa ansamblurilor sudate şi prelucrate mecanic destinate industriilor: chimică, petrochimică, lacurilor şi vopselelor, metalurgică, energetică, cimentului, construcţiilor de maşini, alimentară, în regim de unicat şi serie mică.
•
În cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor UTON Oneşti, care va avea loc în 12 decembrie a.c., Dan Zănescu îşi va prezenta demisia din funcţia de administrator al societăţii şi, totodată, va fi numit un nou adminstrator în Consiliul de Administraţie al UTON Oneşti. În Adunarea Generală Extraordinară, programată în aceeaşi zi, se va discuta înfiinţarea a două puncte de lucru ale societăţii. La aceste adunări vor avea dreptul să participe acţionarii înscrişi în Registrul Acţionarilor la sfîrşitul zilei de 7 decembrie 2005.