60% DIN ACŢIONARIATUL BANK OF CYPRUS, ÎN MÂINILE MOSCOVEI Ruşii ar putea intra în sistemul bancar autohton prin Bank of Cyprus

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 august 2013

Ruşii ar putea intra în sistemul bancar autohton prin Bank of Cyprus

Blănculescu: "Ruşii ar putea să vândă cei 9,7% din Banca Transilvania ca să-şi recupereze banii confiscaţi în Cipru"

Pârvan: "Cred că BERD ar putea cumpăra cei 9,7% din Banca Transilvania"

Investitorii ruşi vor ajunge să controleze aproximativ 60% din Bank of Cyprus (BoC), cea mai mare bancă comercială din Cipru, ca urmare a programului de asistenţă acordat în luna martie statului insular de către liderii europeni, care includea o conversie forţată a depozitelor băncii în acţiuni, potrivit unor estimări ale presei internaţionale. "Cine controlează Bank of Cyprus controlează insula", consideră Andreas Marangos, un avocat din Limassol, printre clienţii căruia se numără mulţi ruşi.

Într-un interviu acordat în luna iunie, preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, spunea: "Au vrut să scape de ruşi, dar la final au aruncat cea mai mare bancă a noastră în mâinile ruşilor".

Potrivit NYT, intenţia liderilor europeni de a îndepărta bani ruseşti din băncile cipriote a sfârşit prin a arunca Rusia şi mai adânc în sistemul financiar european, în condiţiile în care, teoretic, plutocraţii ruşi vor controla pachetul majoritar de acţiuni Bank of Cyprus, cea mai veche şi mai importantă instituţie financiară din Cipru. Cea mai mare parte a acţiunilor Bank of Cyprus, aproximativ 18%, ar urma să meargă la deponenţii care şi-au pierdut banii la fosta Laiki Bank. Ca urmare a conversiei forţate a depozitelor Bank of Cyprus în acţiuni, un pachet majoritar de acţiuni va merge la un grup de deponenţi, dintre care mulţi sunt ruşi.

În momentul actual, BoC este prezentă în ţara noastră printr-o sucursală, a cărei activitate a fost restrânsă la nivelul unei singure agenţii, precum şi prin deţinerea de 9,7% din Banca Transilvania (BT).

Dacă deponenţii ruşi ar ajunge să controleze BoC în Cipru, implicit sucusala din ţara noastră, precum şi participaţia minoritară de la BT, acest lucru nu ar reprezenta un motiv de îngrijorare, potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa ne-a declarat: "În ţara noastră s-au întâmplat lucruri mult mai grave decât ar putea fi posibilele consecinţe ale unei intrări a ruşilor pe piaţa bancară de la noi. Nu consider că ar trebui să ne îngrijorăm din acest motiv. Cu siguranţă că ruşii ar căuta modalităţi de a-şi consolida prezenţa în România, cu toate că interesele lor principale nu sunt cu noi, ci cu Germania. În legătură cu deţinerea de 9,7% a Bank of Cyprus, presupun că BERD (n.r. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) o va achiziţiona".

Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, susţine că transfomarea deponenţilor în acţionari, fără să le acorde dividende, i-ar determina pe ruşi să vândă cât mai multe active, pentru a-şi recupera banii pierduţi. Domnia sa ne-a declarat: "Nu văd de ce odată intraţi, într-o formă sau alta, pe piaţa bancară autohtonă, ruşii nu ar căuta să îşi consolideze prezenţa. Nu cred că există apetit de investiţie în vederea expansiunii Bank of Cyprus, la nivelul la care era înainte de a-şi fi restrâns activitatea, pentru că deponenţii ruşi vor vrea să îşi recupereze banii, sau măcar o parte din banii care le-au fost confiscaţi din conturi. Cred că dacă vor controla majoritatea acţionariatului la Bank of Cyprus, şi vor ajunge, implicit, să controleze şi acea deţinere de 9,7% din Banca Transilvania, cred că vor vrea să o vândă. De altfel, consider că vor căuta toate modalităţile pentru a obţine lichidităţi şi că vor vinde aproape toate activele care să le întoarcă banii pierduţi".

În pofida situaţiei dificile în care se află în prezent Bank of Cyprus, instituţia financiară are o poziţie care îi permite să influenţeze afacerile economice şi politice din insulă. Într-o scrisoare trimisă în luna iunie Băncii Centrale Europene, preşedintele Nicos Anastasiades descria că dacă BoC ar eşua, ar prăbuşi întreaga economie cipriotă, lucru despre care Ionel Blănculescu spune că este inevitabil.

Avocaţii care reprezintă clienţi ai căror bani au fost blocaţi la Bank of Cyprus estimează că grupul ruşilor va ajunge să deţină aproximativ 60% din noile acţiuni ale băncii. De asemenea, potrivit informaţiilor apărute în presa cipriotă, 53% din noile acţiuni BoC vor fi deţinute de străini, în primul rând ruşi, fie direct, fie prin diferite cabinete de avocatură care le reprezintă interesele.

Reprezentanţii Băncii Centrale a Ciprului (CBC), care supervizează eforturile de salvare a Bank of Cyprus şi stabilire a unui nou acţionariat, au declarat că nu pot face speculaţii dacă ruşii vor controla banca în viitor.

CBC a informat că noii acţionari se vor reuni pentru a desemna un nou consiliu de administraţie la data de 9 septembrie.

Autorităţile cipriote au ajuns, la finele lunii martie, la un acord cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care presupune închiderea Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), a doua bancă din punct de vedere al dimensiunii, şi recapitalizarea Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit a ţării, prin taxarea depozitelor care depăşesc plafonul de garantare 100.000 euro, cu un procent cuprins între 37,5% şi 60%.

Bank of Cyprus România şi-a sistat operaţiunile la data de 1 aprilie, persoanele care aveau conturi la această insituţie, fie fizice sau juridice, fiind limitate la retragerea a maxim 4.000 de lei pe zi de la bancomatele băncii. Cu excepţia situaţiilor excepţionale, precum ajutoarele de înmormântare sau cazurile de spitalizare, BoC România nu a onorat alte plăţi către clienţii săi, în perioada respectivă.

Pe 26 aprilie, Bank of Cyprus România şi-a reluat activitatea, după ce Banca Centrală din Cipru (CBC) a aprobat transferul unei părţi din activele şi pasivele sucursalei autohtone a BoC către Marfin Bank România. Agenţiile din ţara noastră ale BoC au fost închise, singura deschisă rămânând cea din Bucureşti, de pe Calea Dorobanţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb